ODTÜ Bilgisayar Topluluğu her sene,

  • Türkiye genelindeki üniversite öğrencilerini bilgisayar bilimlerine teşvik etmek,
  • Ülkemizin problemlere hızlı, doğru ve eksiksiz çözümler bulan mühendisler kazanmasına yardımcı olmak,
  • Paylaşımın bilincinde bulunan insanları bir araya getirmek,

amacıyla üniversite öğrencileri arası geleneksel programlama yarışması düzenlemektedir.

Bu sene onuncusunu düzenlemekten gurur duyduğumuz yarışmamız, web üzerinden yapılacak bir ön eleme ve ODTÜ'de bilgisayar başında gerçekleştirilecek bir finalden oluşmaktadır.

Sorular, yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağladığı yöntemleri etkili bir biçimde kullanabilmek esastır.

Yarışmacılardan, verilen problemlere algoritmalar geliştirmeleri ve bu çözümleri C, C++ veya Java dillerinden birinde gerçekleştirmeleri istenmektedir.

Yarışmanın Ön Eleme aşamasında, katılımcıların web sayfamızdan duyurulan 3 adet ön eleme sorusuna (en az birine) çözüm yollamaları beklenmektedir. Yarışma takvimine göre sonlandırılacak olan Ön Eleme sonrasında gönderilen çözümler değerlendirilecek, yaklaşık 20 finalist yarışmanın Final aşaması için ODTÜ'ye davet edilecek, konaklama ve yol masrafları topluluğumuzca karşılanacaktır. Final aşamasında ise yarışmacılardan 5 saat içerisinde 3 adet soruyu çözen programları yazmaları istenmektedir. Bütün bunlar dışında Ön Eleme sorularıyla birlikte duyurulan fakat finalistlerin belirlenmesinde kullanılmayacak olan Özel Ödüllü soruyu, Ön Eleme süresi içerisinde en verimli çözen ve yollayan kişi, yarışmaya katılmamış olsa dahi ödülü verilmek üzere Ödül Töreni için ODTÜ'ye davet edilecektir.

Bu yarışma, üniversiteler arası yapılan benzeri yarışmalar içinde nitelik ve format açısından tek olmanın yanısıra bundan 10 sene önce bir ilke de imza atti: İlk kez bir programlama yarışması Linux ortamında "gnu" araçlarıyla yapıldı.

Linux işletim sisteminin yazılım anlayışına kattığı "özgür yazılım" kavramı ve yaygınlığının artışı, akademik çevrelerde kazandığı teknik beğeni Linux ortamını seçmemizde etkili oldu. Ayrıca "gnu" geleneğini ve bilgi iletişimine kattığı yeni boyutu da işlemeyi hedefledik. Yarışma sonrasında, bu ilkte yaşadığımız deneyimlerle benzer organizasyonlara (TÜBİTAK, ACM, IOI) bir anlamda öncülük ettik. Yarışmalarımıza gelen olumlu tepkilerden sonra TÜBİTAK ve daha sonra IOI da benzer yarışmalarını Linux ortamında gerçekleştirmeye başladı.

Teknik Ekibimiz ise oldukça deneyimli; Ülkemizin evsahipliği yaptığı uluslararası bilgisayar olimpiyatında (IOI`99) görev alanların yanında, TÜBİTAK Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda deneyimi olan üyelerimiz de soruların hazırlanması ve değerlendirilmesinde etkin bir biçimde yer alıyor.

Ve Geleneksel Programlama Yarışması onuncu senesinde özel ödüllerle, yine başlıyor!

Bağlantılar: