Selamlar sevgili e-bergi okurları. Dolu dolu geçen bir aydan sonra küçük bir gecikmeyle karşınıza geldik. Hepinizin, umarım, bildiği gibi geleneksel programlama yarışmamızın ön eleme tarihleri geldi çattı. Son hazırlıklar nedeniyle topluluk içerisinde hareketli bir dönem yaşadık. Sanıyorum 21 Nisan’daki ödül töreni bitimine kadar da bu hareketlilik devam edecek.

Tabi ki hiçbirimiz bu yoğunluktan şikâyetçi değiliz. Artık ODTÜ’nün sembollerinden biri haline gelmiş bir etkinliğin 16.sını herhangi bir aksaklık olmadan size sunabildiğimiz için çok heyecanlıyız.

Sene içinde yaptığımız diğer tüm etkinliklerin aksine yarışmanın planlanması, iki dönemde de topluluğun öncelikleri arasında bulunuyor. En sancılı kısmı olan sponsorluk arayışları, bürokratik formaliteler, soru hazırlama, ödül törenini planlama derken, yarışmanın son anına kadar bizi meşgul tutmayı başarıyor ama her yıl sıkılmadan bu çabayı sarf etmeye gönüllü oluyoruz, çünkü yarışmanın topluluğumuz için önemi çok büyük. Bu çapta bir yarışmayı sadece öğrencilerin derslerden veya işlerden zaman ayırarak ortaya koyuyor olması ve başladığından beri Türkiye genelinde üniversiteler arası tek programlama yarışması olması, bu yarışmanın bizim için büyük bir gurur kaynağı olması için yeterli iki sebep. Daha da önemlisi, bu yarışmanın artık topluluğumuzun bir sembolü haline gelmiş, köklü bir etkinlik olması.

Aksamadan bugünlere gelmiş Geleneksel Programlama Yarışması’nın ilki 1997 yılında topluluğumuzun akademik danışmanı Prof. Dr. Göktürk ÜÇOLUK’un da aktif rol almasıyla yine Bilgisayar Topluluğu tarafından yapıldı ve topluluğun benimsediği ve kimselere bırakmayı düşünmediği :), bir sembol haline geldi. Zaman zaman yaşanan finansal zorluklar, üye sayısının azlığı ve diğer büyük etkinlikler topluluğun sıkıntıya düşmesine neden olduysa da bu yarışmanın aksamasına izin verilmedi.

Yarışmayı ilk defa duymuş olanlar için küçük bir bilgilendirme gerekebilir. Yarışmamız başladığından beri Linux ortamında yapılıyor. C/C++ veya Java dillerini kullanarak yarışmaya katılmak mümkün. Yarışmaya katılmak için Türkiye’deki herhangi bir üniversitenin Lisans veya Lisansüstü programına kayıtlı olmanız gerekiyor, Bilgisayar’la alakalı bir bölüm olması zorunluluğu kesinlikle yok. Yeri gelmişken 1997’deki ilk yarışmamızda Ekşisözlük’ün kurucusu Sedat “ssg” Kapanoğlu’nun üçüncü olduğunu ve kendisinin o zaman Açıköğretim’de İktisat okuduğunu belirtmekte fayda var.

Gelelim bu yılın yarışmasına. Yarışma süreci yine geçmiş yıllarda yaptıklarımıza çok benziyor. Tek fark, ön eleme etaplarımızı ikiye bölmüş olmamız. Bunun nedeni aynı süreyi ayıramayacak takımlar nedeniyle 1 ay sürenin eşitsizliklere yol açacağını düşünmemiz oldu. biz de 4’er soruluk iki mini ön eleme yapma yolunu seçtik. Bu ön eleme turlarının herhangi birinde en başarılı takımlar arasına girebilen takımlar finale çağırılacaklar; yani takımların ikisine birden katılması veya ikinci ön elemeye katılmak için ilkini geçmesi zorunlu değil. Ön eleme turlarının ilki 8 Mart - 24 Mart tarihleri arasında gerçekleşti, ikincisi de hemen ardından, 25 Mart'ta başladı ve 8 Nisan'a kadar sürecek. Ayrıca her iki ön eleme turunda da bu yılki sponsorlarımızdan OBSS’nin bir adet özel sorusu bulunuyor. Bu soruların çözümlerini inceleyip staj veya çalışma imkânları sağlama ihtimalleri yüksek, bizden söylemesi. :)

Kısa bir değerlendirme sürecinin ardından 20 Nisan’da finale çağıracağımız takımlar belirlenecek ve bu takımlar okulumuza davet edilecek. Gelecek olan takımların yol masrafları ve kalacakları yerler topluluğumuz tarafından karşılanacak. Yarışma finali her yıl olduğu gibi yine Bilgisayar Bölümü laboratuvarlarında gerçekleştirilecek. Finalde takımın her üyesine bir bilgisayar verilecek. Yukarıda da bahsettiğim gibi bilgisayarlar Linux ortamında çalışıyor olacaklar. Çözümlerinizi C/C++ veya Java dilinde yazmanız için gerekli ortamlar size sağlanacak. Yarışma boyunca teknik ekip dahil tüm topluluk üyelerimiz yarışmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için bölümde olacaklar. Finalde de bir diğer sponsorumuz Yandex’in bir adet soru soracağını buraya eklemeden geçmeyeyim.

Gelelim final sonrası 21 Nisan’da yapılacak ödül törenine. Gün boyu ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi B Salonu'nda gerçekleşecek oturumlar sonunda kazanan takımlara ödülleri verilecek. Topluluğumuz tarafından belirlenen 1. takıma 3,000 TL, 2. takıma 2,000 TL ve 3. takıma da 1,000 TL para ödülümüz olacak. Bu seneki sponsorlarımız olan Yandex, OBSS ve Facebook standları gün boyunca fuaye alanında olacaklar. Gelen yetkililerle bu şirketlerdeki staj ve iş imkânları için görüşmek mümkün olacak.

Bütün bunların yanı sıra, birinci ön elemeye katılım beklediğimizden hızlı oldu. Her okuldan katılımcı görmek en büyük hedefimiz tabi ki! Umarız bu yıl, daha önce final etabı için henüz davet etmediğimiz üniversitelerden de finale katılma hakkı kazanan takımlar olur.

Lisans veya lisansüstü öğrencisiyseniz ve programlama biliyorsanız ön elememize mutlaka katılın, kaç soru çözdüğünüzden bağımsız olarak size bir şeyler katacağını düşünüyoruz. Yarışma hakkında genel bilgi almak için sizleri http://cclub.metu.edu.tr/yarisma adresine yönlendirelim. Ön eleme sorularına direk ulaşmak içinse şuradan devam edebilirsiniz. http://oneleme.cclub.metu.edu.tr

Yandex, OBSS ve Facebook sponsorluğunda 16. kez düzenlediğimiz Geleneksel Programlama Yarışması’nda ODTÜ Bilgisayar Topluluğu adına hepinize başarılar diliyoruz. Final etabında görüşmek üzere!