Bu ay ne yapalım mı diyorsunuz? Ufkunuzu açacak, eğlendirirken öğretecek ve kendiniz gibi 'nerd'leri saklandıkları bilgisayarların arkasından kaldıracak aktiviteler mi arıyorsunuz? Sizler için bu ay güncel mi güncel bir etkinlik potporisi köşesi hazırladık sevgili okuyucularımız!

Önereceğimiz ilk aktivite, 6 Nisan 2013 tarihinde düzenlenecek olan Computer Science Student Workshop ’13. Bilgisayar bilimleri ve mühendisliğine mensup yüksek lisans öğrencilerini yarı resmi bir atmosferde buluşturarak akademik yayın yapma, yeni nesiller için dinç rol modeller yetiştirme, araştırma sunumu hazırlama, eleştirel düşünce yapısına hakim olma ve bu öğrenciler arasında bir ağ kurma amaçlarıyla yola çıkan CSW, bu sene Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleşiyor. Gönderdikleri yayınlar ile zorlu bir eleme sürecinin ardından kabul edilen katılımcılar, ülkenin dört bir yanından gerek sunumları gerekse posterleriyle kendi alanlarını ve çalıştıkları projeleri anlatacaklar. Önde gelen şirketlerin ar-ge departmanlarında yürütülen ilginç projelerin de sunulacağı çalıştaya, Serdar Kuzuoğlu da konuşmasıyla renk katacak. Okuyucularımızın küçük bir alt kümesine hitap etse de, bilgisayar mühendisliği ve benzeri bölümlerde yüksek lisans yapanların katılmaktan keyif alacağı bir etkinlik. Unutmadan, diğer şehirlerden ulaşım için yol bursu da sağlanıyor.

İkinci etkinliğimiz Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2013. Hayatınızı özgür yazılıma adamış bir programlamacı mısınız? Yoksa: "Linux/Windows fark etmez, ben hepsini oynarım." diyen bir oyuncu mu? Yoksa mesleğe daha yeni atılmış ve sektörle tanışmak isteyen biri mi? Yalnızca bilişim dünyasına ilgi duyan bir öğrenci mi? Doğru yerdesiniz! 5-6 Nisan tarihlerindeki bu etkinlikte mutlaka sizi tatmin edecek bir oturum bulacaksınız. Programdaki seminerlerden konuşmacılara, doyurucu içeriği ile hepimizi sabırsızlandıran etkinliğin programına buradan ulaşabilirsiniz. Bu sene İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapılacak etkinliğe bütün özgür yazılım taraftarlarını bekliyoruz!

Bir başka etkinlik de yine 5-7 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Startup Weekend. Programına buradan ulaşabileceğiniz etkinliğin tipik 'hackathon'lardan farkı, takımların fikirlerini geliştirirken yardım alabileceği danışmanların (mentor) da bu etkinlik kapsamında düşünülmüş olması. Ayrıca 54 saatlik geliştirme süreci boyunca ara ara yapılacak olan seminerler de bu etkinliği farklı kılan bir başka özeelik.

Bu ayın sonlarına doğru, e-bergi'yi çıkaran ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun düzenlediği bir etkinlik de var. Artık gelenekselleşen ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Programlama Yarışması'nın bu sene 16'ncısı düzenleniyor! 2. ön elemesinde sona yaklaşılan yarışmanın finali 20 Nisan Cumartesi günü yapılacak. Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiler için yine bu sayımızda Alper arkadaşımızın kaleme aldığı şu yazıya bakabilirsiniz. Ön elemeleri kaçırdıysanız da üzülmenize gerek yok! Evet, belki yarışmanın ödüllerini kazanma şansını kaybetmiş olabilirsiniz; ancak final etabından hemen bir gün sonra, 21 Nisan Pazar günü Yarışma'nın ödül törenine davetlisiniz! Her senenin ödül töreninde olduğu gibi bu sene de sizler için, yurtiçi ve yurtdışından gelecek olan başarılı bilgisayar mühendislerinin konuşmacı olacağı bir dizi oturumumuz var. Bu oturumlara katılıp başarılı meslektaşlarınızla tanışabilir veya fuaye alanında yarışmaya sponsor olan firmaların standlarına uğrayabilirsiniz.

Bu ayki güncel etkinliklerden sizi haberdar etmek misyonumuzu başarıyla yerine getirdiğimize inanıyorum. Bu ay Ankara ve İstanbul bilişsel etkinlikler açısından ağır basıyor gibi. Umarım başka illerde olan okurlarımız da tanıttığımız etkinliklerin çoğuna katılabilir. Bir sonraki sayımızda görüşene kadar, herkese iyi gezmeler!