Sevgili E-Bergi okuyucuları bu kısa makalemde size Wolfram Alpha hakkında bazı bilgiler sunmayı planlıyorum. Bu yazıyı okuduktan sonra Wolfram ile ilgili aklınızda soru işareti kalmayacak, anında Wolfram'ı deneme isteğine kapılacaksınız.
Wolfram bir arama moturudur. Ama öyle bizim bildiğimiz şu çok şükela Google veyahut Yahoo tipinde bir arama motoru değil. Nasıl yani?
Sanırım en iyi yönetem bunu size örneklerle açıklamak. Şimdi Google'a girip Konya yazıyorum ve gelen sonuçları sizlere gösteriyorum.
Evet Google'dan elde edilen sonuçlar bunlar. Aynı aramayı Yahoo üzerinde yaptığınız zaman da büyük ihtimal size Wikipedia'dan sonuçlar getirecektir. Peki biz bu aramayı Wolfram üzerinde yapsaydık bize ne tür sonuçlar getirecekti?
Evet Wolfram bize Konya'nın nüfusu hakkında bilgiler ve hemen altında Türkiye haritasında Konya'nın bulunduğu noktayı getirdi. Wolfram sizi başka sitelere yönlendirmez, kendi işini kendi halleder!
Ayrıca Wolfram'a makara yapmayı denedim. Misal Google'a "How are you?" diye sorarsam muhtemelen interaktif sözlüklerden sayfalar getirmeyi deneyecektir. Ama ben bunu Wolfram'a sorarsam vefakar Wolfram bana "I am doing well, thank you." diye güzelce yanıt verip beni mutlu edecektir. Tabii ben işi biraz daha sulandırıp Wolfram ile sohbete koyulma amacı gütmeye başladığımdan hemen ardından 'What's up man?' diye sorarım ve Wolfram yine beni güldürmeyi başarır. Buyrun güzelimizin verdiği cevap;
Evet sevdik seni Wolfram. Ayrıca matematiksel işlemleri falan yapabiliyor, "What's the weather like today in Konya?" dediğiniz zaman sizi yine mutlu etmeyi başarıyor.
Peki kim, ne zaman icat etti bu güzel motoru?
Stephen Wolfram tarafından geçen yılın mart ayında kurulumu tamamlanıp Mayıs 2009'da bizlerin kullanımına açılmış güzel motor. Peki biz Stephen Wolfram'ı nereden tanıyoruz? Tabii ki yazılımla içli dışlı olan insanların daha iyi bildiği, matematikçilerin sevgili oyuncağı Mathematica yazılımından. O güzel program da Wolfram tarafından geliştirilmişti ve Alpha Wolfram'a yardımcı olmak için de yine elinden geleni esirgemedi. Mathematica'nın ileri versiyonu olarak adlandırdığımız Wolfram Alpha geliştiricilerinin güzel bir sözüyle makaleme son veriyorum, demişler ki;
"Google, bu yeni icadımız yanındaCommodore 64gibi kalacak."
Bence adam haklı beyler. :)