Merhaba arkadaşlar. İkinci yazım ile sizlerleyim. Bu yazımda sizlere R hakkında bilgi vermeye çalışacağım. R, alfabemizin 21. sırasındaki harf olmakla birlikte İngiliz alfabesinde ise 18. sırada yer almaktadır. Şaka bir yana, R denince aklımıza sadece bir harf gelmemeli. Sanırım R’ye biraz haksızlık yapıyorum zira R başlı başına bir dil hatta dünya çapında binlerce kullanıcısı mevcut bir dil. Hazırsanız başlayalım...

R istatistiksel hesaplama ve görselleştirme için geliştirilmiş bir dildir. R dili, GNU projesi içinde geliştirilmiştir. Bağımsız bir kurum ve kişilerce geliştirilen açık kaynak kodlu bir programdır. İlk kez Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından AUT Üniversitesinde ( Yeni Zelanda) yazılmaya başlanan R diline birçok kişi yazılım desteği vermiş ve özellikle Chambers’ın önerileri ile R dili şekillenmeye başlayarak dünyaya yayılmıştır (1996). R dilinin tasarımı, S dilinden (Bell laboratuarlarında Becker, Chambers ve Wilks) ve Sussman’nın Scheme dilinden esinlenerek yapılmıştır. R dili daha çok S diline benzetilse de uygulama ve semantik açıdan Scheme diline benzemektedir. Ve sonuç olarak R programlama dili, bilimden ekonomiye, tıptan mühendisliğe kadar birçok alanda yüksek düzeyli bir programlama dili olarak kullanılmaktadır.

Matematik ve istatistik konusunda yeterli bilgi sahibi olmanız, R dilini kullanarak istatistiksel modelleme yapabilmeniz için önemlidir. Bu bilgi düzeyine sahipseniz, R size istatistiksel modelleme, hesaplama ve görselleştirme konusunda birçok imkan sunmaktadır.

R dili sürekli geliştirilen bir dildir. Ve istatistik alanı vb. ile ilgili birçok modern uygulamanın kullanımına olanak sağlar. 1600’e yakın farklı paket programı R diline kendini adamış geliştiriciler tarafından hazırlanıp internet ortamında paylaşılmaktadır. Örnek vermek gerekirse arayüz kolaylığı sunan BiodiversityR paket programına bakabilirsiniz. R dilinin diğer avantajı ise anlaşılmasının ve öğrenilmesinin kolay olmasıdır. Eğer istatistik alanı ile ilgileniyorsanız, dünyanın önde gelen istatistikçilerine baktığınızda çoğunluğunun R dilini kullandığını göreceksiniz. Tüm dünyada ise yaklaşık250,000 kişi düzenli olarak R dili üzerinde çalışmaktadır. Bu da R dilinin güvenilirliğini ve işlevselliğini göstermektedir. C, Java ve Perl gibi dillerle de benzerdir.

R dili ile bir proje hazırlıyorsunuz veya R dilinin geliştiricilerinden birisiniz diyelim ve örneğin zaman zaman verilerinizi başka birinin bilgisayarına taşımanız gerekiyor. R dilinde veriyi organize etmek, veri üzerinde hesaplamalar yapmak, veriyi görselleştirmek, veriyi yedeklemek, veri transferi yapmak ve dolayısı ile verileri paylaşmak kolaydır. Verilerin kontrol edilmesi için bu paylaşımlar oldukça önemlidir ve R dili bunu oldukça kolaylaştıran bir dildir.

R dili, bu dilini öğrenmek, kullanmak, geliştirmek ve iyi bir istatistiksel hesaplama uzmanı olmak isteyenler için internette çok zengin bir ortama sahiptir. R dili uzmanlarından sorularınıza yanıt alabileceğiniz platformlar online ortamda mevcuttur. Şimdi gelelim R ile nasıl çalışmaya başlayabileceğinize...Bu bölümde R dili ile çalışabilmeniz için kurmanız gereken programlardan bahsedeceğim ve yazımı bu şekilde sonlandıracağım.

Öncelikle bir bilgisayarınız olmalı. Sonrasında internet bağlantısı kurduğunuz bir yerde, CRAN (TheComprehensiveR Archive Network) sitesini ziyaret ederek (http://www.cran.r-project.org/) “Download and Install R” başlığı altındaki linklerden işletim sisteminize uygun kurulum dosyasını indirmelisiniz. İnen dosyada Mac için R*.dmg, diğerleri için ise R*.exe isimli kurulum programını çalıştırın. ‘Run’a tıklayın . Bu noktadan sonra, artık programı tanımaya ve üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Kaynakça: