Merhaba değerli e-bergi okuyucuları! Bu ayki yazımda sizlere, 26-28 Şubat tarihlerinde altıncısı düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerceklesen ‘Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi 2010’ etkinliginden bahsedecegim.
BİLMÖK NEDİR?
Bilmök, her yıl farklı bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümü ve ilgili topluluğu tarafından organize edilen, bilgisayar mühendisleri arasındaki etkileşimi ve iletişimi arttıran, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak ve toplamda ülkenin bilişim alanındaki yönelimlerini belirlemek ve bu alanda gelişimine destek vermek amacıyla düzenlenen mesleki ve sosyal toplantılardır. Organizasyon yapısı ve çalışmaları bir yönetmelikle belirlenmiş olup, yürütme kurulunun öneriyle, ev sahibi üniversitenin organizasyon komitesi tarafından hayata geçirilir. Yürütme kurulu üyeleri, bir önceki sene resmi katılımcılar tarafından seçilen 5 kişilik bir gruptur; ancak resmi katılımcılar bu üyelerin yalnızca üçünü seçebilirler. Bilmök başkanı, bir önceki sene ev sahipliği yapan üniversitenin Bilmök organizasyon sorumlusudur, başkan yardımcısı ise o sene ev sahipliği yapan üniversitenin Bilmök organizasyon sorumlusudur. Bilmök bilgisayar mühendisleri tarafından yapılsa da, katılımcılar bilgisayar bilimleri ve bilişim teknolojilerine dair herhangi bir bölümden olabilmektedir. Kongreye her üniversitenin ilgili bölümünden üç resmi temsilcinin yanı sıra ilgili bölümlerin öğrencisi olan herkes katılabilir. Bilmök, bu meslekle ve sektörle ilgilenen herkese açık, tamamen gönüllü katılım ve ev sahipliği ile düzenlenmekte; yılda bir kez toplanarak, iletişim ve düşünce ağını genişletmektedir. Bilmök, hiçbir şekilde ticari, kişi ya da kurumlara kar getirmek amacıyla oluşturulmuş ve çalışan bir organizasyon değildir.
Birinci Bilmök, 26-29 Mayıs 2005 tarihleri arasında Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. İkincisi, 8-11 Mayıs 2006 tarihlerinde Erciyes Üniversitesi'nde yapıldı. Bir sonraki sene, 12-15 Nisan 2007 arası tekrar Osmangazi Üniversitesi'nde yapıldı. Dördüncü Bilmök, 29 Şubat – 2 Mart 2008'de Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yapıldı. Geçen sene 27 Şubat – 1 Mart 2009 tarihlerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yapıldı. Geçen seneki kongre detaylarını paylaştığımız yazımız için BİLMÖK 09 adlı yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yılki kongre ise 26-28 Şubat 2010 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi'nde yapıldı.
BİLMÖK 2010
Selçuk Üniversitesi Bilişim Toluluğu tarafından düzenlendi. Mevlana’nın sözünden esinlenerek ("Ne olursan ol yine gel.") Bilmök’10 nun bu yılki sloganı; “Bilişim için gel”di. Bu yılki Bilmök’e , ODTU’den 20 kişilik bir grup olarak gittik. 25 Şubat günü akşam yemeğiyle beraber Bilmök’10 başlamıştı.
26 Şubat sabahı otelde yapılan kahvaltının ardından servislerle kongrelerin yapalacağı Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne götürüldük. Açılış konuşmalarının ardından resmi olarak Bilmök’10 başladı. İlk yapılan oturumlar daha çok Microsoft ağırlıklıydı. Bu oturumlardan en çok ilgi çekeni ise “Microsoft ve Açık Kaynak Kod” adlı Microsoft Platform Stratejileri Yöneticisi Şevket GÜLER’in yaptığı oturumdu. Çünkü, açık kaynak kod denilince ilk akla gelen Linux'tur; fakat bu sefer açık kaynak kodla ilgili oturumu Microsoft verdi ve öğrencilerin yoğun sorularıyla karşılaştı. Avea’nın vereceği ve birçok katılımcının heyacanla beklediği “3G ve Mobil Uygulamalar” adlı oturmun iptal olması hayal kırıklığı yarattı. Prof. Dr. Fatih Botsalı’nın verdiği “Türkiye’de Arge Faaliyetleri ve Teknokentler” adlı oturum da öğrenciler tarafından büyük ilgi gören oturumlardan birisiydi. İlk gün yapılan oturumların Microsoft kullanılcıları açısından oldukça verimliği geçtiği ve oturumlarda birçok kullanıcının Microsoft hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunu söyleyebilriz.
27 Şubat günü Bilmök'ün surpriz bir konuğu vardı; CHP Grup Başkan Vekili Kemal KILIÇDAROĞLU. Sayın Kılıçdaroğlu’nun kısa konuşmasının ardından BİLMÖK'10 kaldığı yerden devam etti. Sabahki oturumlarda katılımcı sayının düşük olması ilgi çekiciydi; çünkü oturumlara ilk gün 300’den fazla kişinin katılmışken ikinci günün sabahı salonda 300 altında katılımcı vardı. Sabah yapılan oturumlar Pardus ağırlıklıydı. O gün yapılan “Pardus Özgür Yazılım Atölyesi” Bilmök’10 nun en güzel yanlarından birisiydi. İhsan MUTLU (TTAF-Fiber Optik Grup Başkanı) “Türkiye’de İnternet Altyapısı ve Network Teknolojileri” adlı oturumu verdi. Bu oturumda Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki gelişmelerden bahsedildi ve Türkiye’nin şu anda onların çok gerisinde olduğu Bilmök’de öğrendiğimiz üzücü bilgilerden birisi oldu. Diğer ülkelerle aramızdaki gelişim farklılıklarına örnek verecek olursak birçok ülke HDTV'ye geçmiş; fakat Türkiye’de henüz bu teknolojiyi kullanabilecek alt yapıya sahip değil.
28 Şubat günü, “Bilişim Hukuku ve İnternet’te Sansür” adlı oturumda Türkiye’de birçok insanın farkında olmadan bilişim suçu işlediğini; fakat insanların sanal alemde işlenen suçun daha masumane olduğunu düşündüklerinden bu suçları işlemeye devam ettiklerini farklı örneklerle öğrendik. Bilmök’10 son günü olan 28 Şubat günü gelecek sene Bilmök’e ev sahipliği yamak isteyen üniversitelerin sunumları ve oylaması vardı. Bu yıl dört üniversite aday oldu: Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi. Çekişmeli geçen oylamanın ardından 2011'de Bilmök’e evsahipliği yapmaya hak kazanan Yeditepe Üniversitesi oldu.
Sonuç
Oturumlarıyla, katılımcılarıyla ve daha birçok güzel gelişmeyle bence her geçen sene BİLMÖK’ün kalitesi artmaktadır. Bilmök’10 da emeği geçen herkese buradan teşekkür ederim.