Merhaba sevgili e-bergi okuyucularımız ve CCLUB takipçilerimiz.

Bu ayki güncel köşemizde her yıl olduğu gibi programlama yarışmamızın haberi ile karşınızdayız. Yine mükemmel bir ekip, gelenekselliğini kanıtlayarak emin adımlarla ilerleyen bir organizasyon, gözlerinden kod akan yarışmacılar ve birbirinden deneyimli katılımcılarla gerçekleştirdiğimiz bir etkinliği daha sizinle paylaşacağız. Bu yıl da eskisi gibi nisan ayının ortalarında düzenlediğimiz ODTÜ Bilgisayar Topluluğu 13. Geleneksel Programlama Yarışması'nı dinlemeye hazır mısınız? Başlayalım o zaman :)

On üçüncü yılında, topluluğumuzun en köklü etkinliği olan yarışmamız, aslında bizim için aylar öncesinden başlamıştı. Sponsor arayışları, program hazırlıkları, mekan ayarlamaları, konaklama ve yol planlamaları, bürokratik işlem tıkanmaları derken; o tatlı telaşın nasıl geçtiğini anlayamadık desek yeridir. Ayrıca bu sene tüm topluluğumuzun desteğini de arkasına alan sponsorluk kolumuz yine harikalar yaratarak birçok sponsor ile işbirliği yapmayı başardı. Bu organizasyon bazlı hazırlıklar devam ederken, bir yandan da teknik ekibimiz son hızla ve tüm hevesleriyle ön eleme sorularını hazırladılar. Ön eleme soruları tatmin edici birçok geri bildirim alırken, teknik ekibimiz çalışmalarını sürdürdü. Ayrıca yarışmamızın namına yakışır ön eleme sorularına ülkemizin dört bir yanından katılan yüze yakın gruptan çözümlerin gelmesi hepimizi sevindirdi. Ön eleme sonuçlarının açıklanması ile tüm yarışmacılarımızın sabırsızlığı son buldu. Bu bekleyiş sırasındaki duyarlılıkları, heyecanları ve anlayışları için teşekkür ediyoruz.

Ayrıntılara değinmek gerekirse, konaklama ekibimizin finalistlerimizi 17 Nisan akşamı karşılamasıyla organizasyonumuz başladı. Yarışmacılarımızı yerlerine yerleştirdikten sonra, onlar ertesi günkü zorlu maraton için biz de tüm gün sürecek koşuşturmamıza hazır olmak için güzelce uykumuzu aldık. Cumartesi sabahı birazcık gecikmeyle gelse de topluluk t-shirtlerini giymiş ve tam kadro hazır bekleyen ekibimiz yarışmacıları bölümümüzde ağırladı ve yarışma öncesi son turlar atıldı. Derken final başladı. 31 kişi, 12 grup, 5 saat, 5 soru! Soğuk terler döken yarışmacılar beklediğimizin üstünde performans göstererek bu finale de göğüs gerdiler :) Daha sonra bu yorgunluğu az da olsa atmaları için yarışmacılar ve topluluk üyeleri olarak güzelce yemeğimizi yedik ve onlar başlarının etrafında kodlar uçuşarak konakladıkları yere giderlerken, bizi de ertesi gün düzenleyeceğimiz "Bilişim Dünyasında Neler Oluyor?" adlı etkinliğin heyecanı sardı. Hepimiz düşlerimizde olası aksilikleri görmemize rağmen, ertesi gün topluluğumuz çiçek gibi etkinlik alanında hazırdı.

Pazar günü KKM A Salonu'nda gerçekleşecek etkinliğimizin hazırlıklarıyla başladı. Standların kurulması, CHIP dergilerimizin sıralanması, Starbucks kahvelerimizin huzur veren kokusu, sponsorların beklenişi, brandaların hazırlanması, yarışmacıların getirilmesi derken her şey hazırdı ve ilk oturum başlamak üzereydi! 'Sektörden Güncel Haberler' adlı ilk oturumumuza Asus'tan katılacak olan sayın proje yöneticisi o sabah hastalandığından ötürü gelememiş ve etkinliğimiz buruk başlamış olsa da, Apple Geliştiricileri İrem Korkmaz ve Gökhan Akduman'ın doyurucu sunumu birçoğumuzu Türkiye'de yeni gelişmekte olan bu sektör hakkında heveslendirdi. Daha sonra sevgili hocalarımız Doç. Dr. Ali Doğru, Dr. Atilla Özgit ve Yrd. Doç. Dr.Pınar Şenkul'un katılımıyla gerçekleşen "Bilişim Dünyasına Yönelik Akademik Açılımlar" oturumu gerçekten hepimizin kafasındaki soru işaretlerine birer cevap niteliği taşıyan, aydınlatıcı bir oturum oldu. Ali Hocamız'ın Yazılım Mühendisliği hakkındaki sunumu, bu alanın ne kadar dinamik olduğunu ve çalışmalara yönelik bilgileri sağlarken, Pınar ve Atilla hocalarımızın sohbet ortamındaki konuşmaları sadece mezuniyet sonrasına ışık tutmakla kalmayıp, şu an aldığımız eğitimi, staj olanaklarını, müfredat eksikliklerini de sorgulayan bir oturum oldu. Bu bilgilendirici ve hepimizin yararlandığı oturumumuz için hocalarımıza tekrar teşekkür etmek istiyoruz. Umarım bundan sonra diğer etkinliklerimizde de engin bilgi birikimi ve deneyimlerinizden yararlanma fırsatı edinebiliriz.

Oturum bitse de sorularımız bitmedi ve arada da hocalarımızı rahat bırakmadık. :) Ara mı dedik? Evet mola sponsorumuz Starbucks ile keyifli aralar :) Kahvenin o huzur veren aromasını etkinliğimize kadar getiren ve her konuda yardımcı olan Gıda Sponsorumuz Starbucks'a da tekrar teşekkür ediyoruz. Daha sonra 'Mezuniyete Doğru' adlı oturumumuzda sıra bizden seslerin yükselmesine gelmişti. Öncelikle Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Sayın Gölay Şakiroğulları 'Eyvah Bilgisayar Mühendisi Oldum!' adlı sunumunda, mezuniyetten sonraki seçeneklerimizi tek tek, artılarıyla eksileriyle anlattı. Tarafsız, içten ve doyurucu geçen bu sunum için tekrar teşekkür ediyoruz. Sonrasında yavaş yavaş günün sonuna geldiğimizi hissederken, en geniş katılımlı oturumlarımızdan biri aramızdan arkadaşlarımız sayesinde sağlandı. "Eyvah Bilgisayar Mühendisi Olacağım!" adlı sunumumuzu beni yalnız bırakmayarak performanslarının zirvesinde veren Mehmet Deveci ve Serkan Sakar arkadaşlarımız; her ne kadar yurt dışı başvuru deneyimlerini ve aştıkları zorlukları bizlere aktarırken çok uzaklarda görünseler de, aslında her biri içimizden biriydi. (Sunum aslında üç kişi ile gerçekleştirildi; ancak konuşmacılarımızdan biri ben olduğum için tarafsız anlatımımızı bozmamak adına değinmiyorum :) ) Heyecanlarını tamamen aşarak gitmeye hazırmış gibi profesyonelce verdikleri sunumda; yurt dışında yüksek lisans eğitimi için izlenmesi gereken süreçten, Amerika ve Avrupa için okul ve burs olanaklarından, dikkat edilmesi gereken unsurlardan ve kendi deneyimlerinden bahsettiler. Belki birkaç sene sonra yurt dışı için hepimizin aşındıracağı kapıları nasıl zorladıklarını ve buldukları arka kapıları anlattılar bizlere. Bazen: "Biz ettik siz etmeyin." dediler, bazen de: "Böyle oldu; ama şanstı." dediler. Bu faydalı oturumun sunumunu http://cclub.metu.edu.tr/yarisma/2010/Yurtdisi2010.ppt adresinde bulabilirsiniz.

Onlara da veda ettikten sonra sıra geldi ödül törenimize. Elif ve Atıl arkadaşlarımızın sunumunda geçen ödül törenimiz, sevgili akademik danışmanımız Göktürk Üçoluk'un topluluk hakkındaki görüşlerini ve deneyimlerini anlatmasıyla başladı. Her sene olduğu gibi yaptığımız işe daha zevkle sarılmamızı sağlayan ve topluluğumuzun her durumda yardımına koşan Göktürk Hoca'mıza tekrar teşekkür ediyoruz. Göktürk Hoca'mızdan sonra, benim burada da anlattığım yarışmayı düzenleme adına geçen zorlu yolculuğumuza kısaca değindiğim konuşmam yer aldı. Özetlemek gerekirse, topluluğumuzun ve yarışmamızın emin ellerde olduğu, bu seneki maratonun geçmiş senelere göre nispeten daha kolay geçmesinde tüm üyelerimizin katkıda bulunduğu ve seneye bu tatlı ama yorucu koşuşturmacada yer alamayacak olsam da gözüm arkada gitmeyeceğimi belirttim. Ardından teknik ekip sorumlumuz Kazım Buğra Tombul süreçten, sorulardan, değerlendirmeden ve gelecek sene planlananlardan bahsetti. Yeri gelmişken, gecelerini gündüzlerine katarak yarışmayı sırtlayan teknik ekibimize tekrar tek tek teşekkür ediyoruz, hepsinin özverisi ve azmiyle takdire şayan bir final yaşadık. Topluluğumuzu böyle güzel bir şekilde size yansıttıktan sonra, yarışmacılarımızın kalbinin sesini duyabiliyorduk ki kazananların açıklanmasına başlandı. Birinci gruba ödüllerini Göktürk Hoca'mız verirken, ikinci gruba topluluğumuzun çok eski başkanlarından ve Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Burak Oğuz, üçüncü gruba ise Topluluk Başkanı olarak İlke Demir (ben) verdi. Daha sonra toplu fotoğraflarımızı da çektik ve bu tatlı heyecan bu senelik son buldu.

Yine bitmedi tabii ki! :) Tadı damağımızda kalan etkinliğimizin sonrasında topluluğumuz da bir ödülü hak etti. ;) Biraz dergiye baktık, biraz diğer çalışma gruplarımıza; ama bu seneki henüz bitmiş olsa da 14. Geleneksel Programlama Yarışmamız için çalışmaya başladık bile! :) Tüm hocalarımıza, sponsorlarımıza, -ödül alsa da alamasa da- gösterdikleri ilgiden dolayı tüm yarışmacılarımıza, katılımcılarımıza, sponsorluk çalışma grubumuza, teknik ekibimize, içerik çalışma grubumuza, organizasyon komitemize, bizi kırmayan bütün konuşmacılarımıza ve tabii ki hepinize tekrar teşekkür ediyoruz. On dördüncü yılımızda yine birlikte olmak dileğiyle...

13. Geleneksel Programlama Yarışması Dereceleri:

  1. Divide & Conquer

    • Cihat İmamoğlu (Boğaziçi Üniversitesi)
    • Rıdvan Duran (Bilkent Üniversitesi)
    • Mehmet Ozan Saka (Bilkent Üniversitesi)
  2. IASI

    • Soner Yılmaz (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)
    • Enver Kayaaslan (Bilkent Üniversitesi)
  3. Caspian

    • Emre Varol (Bilkent Üniversitesi)
    • Oğuz Kaya (Bilkent Üniversitesi)
    • Hamza Yılmaz (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)