Cep Telefonlarında Linux..

Ubuntu’dan özgür yazılım adına önemli bir adım daha..

2004 yılında kurulan Canonical Ltd. Şti. tarafından desteklenen Ubuntu, mobil iletişim araçları için de bir sürüm hazırlayarak, özgür yazılım alanında önemli bir adım daha atıyor.

Önce kısaca Ubuntu’dan sözetmek istiyorum. Güney Afrika dilinde, “Ben, sen olduğun için varım." anlamına gelen Ubuntu sözcüğü, son zamanlarda çok kullanılan bir linux dağıtımının adı. İlki 2004 yılında olmak üzere, altışar ay arayla kararlı sürümler çıkarıyor. Çok kısa bir sürede çok yüksek kullanım oranları elde etmesi; Intel, Dell gibi büyük şirketlerle anlaşmalar yapması ve farklı alanlarda da yenilikler yapmasıyla parlayan bir yıldız halini aldı Ubuntu. Bu son atağıyla da, adından şimdi olduğundan daha sık söz ettireceği aşikar..

2007 başlarında Dell ile Ubuntu’nun aralarında yaptıkları anlaşmayla Dell, Ubuntu kurulu bilgisayarlar satmaya başladı. Ubuntu’nun dünya çapında ciddi anlamda kabul gördüğünü gösteren bu olay, ayrıca Ubuntu kullanım oranını da arttıracaktır. Bundan kısa bir süre sonra, PC WORLD dergisinin “2007 yılının en iyi 100 ürünü” arasında gösterdiği Ubuntu, bence bundan iyisini de hakediyor..

Ubuntu’nun bu günlerde duyurduğu son yeniliği ise, cep telefonu ve palm gibi mobil aygıtlar için hazırladığı sürüm.. Günümüzde mobil aygıtların sayısının ciddi anlamda artmış olması, ve gün geçtikçe daha da artacağının bilinmesi, böyle bir talebi doğurmuş durumda.. Ubuntu geliştiricileri ve Intel çalışanlarının birlikte yürüteceği projenin, Ekim 2007’de, Ubuntu’nun olağan yeni sürümüyle birlikte tamamlanması hedefleniyor.. Ekim ayından itibaren, cep telefonumuzdan Linux kullanarak internete bağlanabilecek, ve işlerimizi çok daha güvenli yapabileceğiz..

Ayrıca Ubuntu'nun bu piyasaya dahil olmasıyla beraber, pazarın %90'ından fazlasını elinde bulunduran Microsoft ilerleyen günlerde soğuk terler dökecek gibi gözüküyor. Tekel olmanın verdiği rahatlıktan olsa gerek, Microsoft ürünleri kişisel ve dizüstü bilgisayar sektöründeki benzerlerinden çok daha pahalı. Uzmanlar, Ubuntu’nun bu alanda da Microsoft’a rakip olmasıyla birlikte, Microsoft’un ürünlerinde indirime gideceği konusunda hemfikir. Ayrıca Ubuntu’yu tercih edecek kullanıcılar sebebiyle Microsoft’un müşteri kaybedeceği de aşikar.. Yani Microsoft, Ubuntu’nun yaylım ateşi altında..

Fakat Microsoft, adil oynamaktan vazgeçmiş gibi görünüyor.. Samba programına karşı aldıkları tavır ve yapmaya çalıştıkları karalama çalışmaları unutulmamışken, yine değişik mücadele metodları geliştirmeyi seçmişler. Neden bahsediyorum? Sizce de Microsoft Alumni Network (MSA) logosu Ubuntu logosuna çok benzemiyor mu?

Ubuntu, tekellere son verme yarışında özgür yazılım bayrağını azimle, gururla taşıyor..

Yolun açık olsun Ubuntu..

Kaynaklar: