Merhaba, e-bergi okurları! Bergi için olan ilk yazımda sizlere Windows Phone 8’den bahsedeceğim. Windows Phone 8, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 29 Ekim 2012’de duyurulan bir mobil işletim sistemi. Belki duymuşsunuzdur, Windows 8 ile birlikte hayatımıza “metro” denilen ve başlat menüsü yerine geçirilen yeni bir arayüz girdi. Bu arayüz canlı kutucuklardan oluşmakta ve daha hoş görünümlü ve hızlı bir kullanım sağlamayı amaçlamakta. Windows Phone 8’in de diğer mobil işletim sistemlerinden ( Android, iOS, Symbian, BadaOS…) ayrılan en büyük farklılığı bu Metro arayüzü.

Görsellik ve Kullanım

Kullanım rahatlığı ve hızı ön plana alan sistemde renkli kutucuklar kullanılmakta. 24 adet kutucuk rengi seçeneği ve iki adet arka plan rengi seçeneği bulunmakta. Arka plan renk seçeneklerinin az olması ayrıca arka plan için herhangi bir görsel kullanılamaması şu anlık bir eksik gibi duruyor. Canlı kutucuklar (Live Tiles) ise adı üzerinde o anlık bulunan uygulamanın gönderdiği mesajları, bildirimleri veya fotoğrafları anlık bir döngü içerisinde size iletiyor. Mesajlaşma ve diğer bazı uygulamalarda ise gelen bildirim veya mesaj sayısını gösterebiliyor. Ayrıca bazı uygulamaları kullanarak da canlı kutucukları özelleştirebilirsiniz. Tile Manager, Launcher Tile Creator, Tile Me, Cool Tiles bu uygulamalardan bazıları. Menü geçişleri ve uygulama açılışlarında sayfa çevirme biçiminde bir slayt geçişi oluyor. Menüyü sağ tarafa kaydırdığınızda ise tüm uygulamaların bulunduğu sayfa açılıyor. Bu bölümde sistemde kurulu olan tüm uygulamaları alfabetik sıraya göre dizilmiş bir şekilde bulabilirsiniz. Eğer uygulama sayınız 40’tan fazla ise –genelde de fazla olur- her sıranın başında hızlı erişim için baş harfi bulunur, bu harf kutucuklarına tıklayarak harfler arasında hızlı geçiş yapabilirsiniz. Kilit ekranı ise yukarı kaydırılarak açılıyor. Bu ekran için isterseniz slayt gösterisi isterseniz tek resim, isterseniz de günlük otomatik olarak günün Bing resmini koyabilirsiniz. Alt tarafında ise ayarlar kısmından düzenleyebileceğiniz bildirim bölümü bulunuyor. Eğer isterseniz uygulama mağazasından bulabileceğiniz bazı uygulamalarla da değişik fonksiyonlar kazandırabilirsiniz. Lock Manager, Lockmix, Lockie bu işlemi gerçekleştirebileceğiniz uygulamalardan bazıları.

Uygulamalar ve Mağaza

Windows Phone, gün geçtikçe gelişen ve büyüyen bir mağazaya sahip. Mağaza ise gayet rahat ve hızlı bir kullanıma sahip oyun, uygulama ve müzik sekmelerinden oluşuyor. Ayrıca her bir sekme kendi içinde yeni sekmeler bulunduruyor. Değerlendirme sistemi altında uygulamaya oy verebiliyor veya kendi yorumunuzu herkese açık bir şekilde dile getirebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra incelediğiniz uygulamanın sayfası altındaki “Benzer” bölümünden bu uygulamaya yakın veya aynı işlevleri görebilen uygulamalar bulabiliyorsunuz. Ancak mağazada hala birçok eksiklikler bulunmakta. Örnek verecek olursak popüler resim paylaşım sosyal ağlarından biri olan Instagram geçen haftalarda mağazada yerini buldu fakat hala beta sürümünde. Birçok uygulamada hatalar mevcut veya birçok uygulamanın Windows Phone için resmi olarak geliştirilmiş sürümü bulunmamakta. Öntanımlı olarak;

  • İnternet Uygulaması - Internet Explorer
  • Oyunlar - Xbox Oyunlar
  • Müzik ve Video Uygulaması - Xbox Müzikler+Videolar
  • Ofis Uygulaması - Microsoft Office

uygulamaları bulunuyor.

Teknik Yapısı ve Güncellemeler

Öncelikle yapı olarak eski Windows Phone veya diğer bir adıyla Windows Mobile sürümlerinde kullanılan Windows CE tabanı yerine Windows 8’de de kullanılan Windows NT tabanı kullanılmakta. En belirgin farklılıkları ise kernel x86 (32 bit) mimari tabanı olması. Bu geçişin sebebi ise Windows 8 ile Windows Phone 8 arasındaki senkronizasyonu ve uyumluluğun düzeyini arttırmak. Yani Windows Phone 8 için geliştirilen bir uygulama masaüstüne daha kolay entegre edilebilecek. Kullanılan mimarı tabanı ile eski Windows sürümlerine göre daha yüksek çözünürlüklü ekranları ve çok çekirdekli işlemcileri(64’e kadar) desteklemek mümkün olmakta. Diğer belli başlı yenilikler ise NFC (bu konu hakkında birçok inceleme bulabilirsiniz), Data Sense (telefonunuzun 3G veya 2G üzerinden aylık periyotlarla internet ölçümü yapabilen bir uygulama, isterseniz limit koyabiliyorsunuz), Görev Yöneticisi (Geri tuşuna basılı tutarak açabiliyorsunuz), Arama ve SMS Engelleme, Çocuk Odası (aktif ettiğinizde ikinci bir kilit ekranı olarak kullanılır ve sizin belirlediğiniz uygulamalar, müzikler, videolar ve oyunlar kullanılır), Cüzdan Uygulaması, Sürüş Modu. Güncelleme olarak şu ana kadar 3 farklı güncelleme geldi. Bunlar GDR1, GDR2 VE GDR3 olarak adlandırılıyor. 2014’ün ilk çeyreğinde de Windows 8.1 güncellemesi çıkması bekleniyor ve henüz içeriği tam olarak belirli değil, fakat eksiklikler giderilmiş olacak ve birçok yenilik bizlerle buluşacak.

Minimum sistem gereksinimleri olarak ise;

  • Qualcomm Snapdragon S4 dual-core veya Snapdragon 800 işlemci
  • WVGA ekranlılar için 512 MB RAM; 720p / WXGA / 1080p için ise 1 GB RAM
  • 4 GB hafıza
  • GPS veya A-GNSS
  • USB 2.0 desteği
  • 3.5mm stereo kulaklık portu, en fazla 3 tuş destekli
  • VGA Kamera
  • Batarya, yakınlık-uzaklık ve ışık sensörü, titreşim haznesi
  • 802.11b/g Wifi ve Bluetooth
  • DirectX destekli ekran kartı (Direct3D)
  • Multi-touch kapasitif dokunmatik ekran, minimum aynı anda 4 dokunuş destekli

Windows Phone ve Diğer İşletim Sistemleri

İlk olarak uygulama sayısı olarak Windows Phone diğer popüler mobil işletim sistemlerine göre daha zayıf durumda. Android için yaklaşık 700.000, iOS için 650.000 uygulama bulunurken, Windows Phone 8 mağazasında ise yaklaşık 200.000 uygulama bulunuyor. İnternet tarayıcısı olarak ise Windows Phone’da henüz Internet Explorer dışında doğru düzgün bir iki alternatif var(Maxthon, UC Browser gibi), Android ve iOS için ise bu sayı çok fazla. Sesli komut özelliği ise Windows Phone’larda Windows tuşuna basılı tutularak aktif ediliyor ve henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor. Bu konuda ise Android ve iOS birbirine yakın duruyor ve neredeyse söylenenleri hatasız olarak kayda alabiliyorlar. Kullanım açısından ise üç işletim sistemi farklı kullanıcılara hitap ediyor diyebiliriz fakat başlangıç için Windows Phone makul durumda.

Sonuç olarak Windows Phone çok yeni olmasa da gücünü yeni göstermeye başlayan bir mobil işletim sistemi. Önümüzdeki senelerde de bu platformda rekabet gittikçe kızışacağa benziyor. Firefox OS, Ubuntu Touch OS gibi yeni HTML5 tabanlı işletim sistemlerinin geliştirilmesi de cabası. Mağaza olarak çok geride olan sistemin, teknik ve sistem bakımından da birçok eksikleri bulunmakta, fakat gelen güncellemelerle Microsoft bu açıkları en aza indirmeyi planlıyor.

Kaynaklar: