Hızla gelişen teknoloji, hayatımızın en önemli parçası haline gelen bilgisayarlar, artık herkesin bilmesi gereken yazılım programları… Peki bu hızla değişen dünya düzeninde Türkiye, Türk insanı, özellikle de geleceği şekillendirecek Türk genci hangi bilinçte? Sizlere bahsetmek istediğim kendilerini yazılım konusunda geliştiren liseli bir grup arkadaş var. Genç yaşta yazılım öğrenmeye başlayan bu 6 liseli arkadaşımızın oluşturduğu TFR Robotics ekibinden biraz söz edelim.

Mustafa Fikret Uğur, Mehmet Ali Kaspanoğlu, Fevzi Enes Baytemir, Hüseyin Akyol Denizli'de; Oğuzhan İbrahimoğlu ve Sarp Gökdağ İstanbul'da olmak üzere iki farklı şehirden 6 kişilik ekipleri ile sürekli bir yeniliğe imza atıyorlar. TFR; Mars robotları, yapay uydular, roketler, füzeler ve savunma sistemleri ile ilgili tasarımlar yapmakta ve ürünler elde etmektedir. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında kurulan ve daha sonra kadrosunu genişleten bu ekip, Şubat 2016’da Avrupa'nın en büyük robotik yarışması olan European Rover Challenge'a katılmak için başvurularını yapmıştır. Bu yarışmaya dünyanın farklı yerlerindeki 60 ekip proje göndermiş; yalnızca 44 ekibin projesi kabul edilmiştir.

Bu 44 ekip arasından en genç ve liseli tek ekibi oluşturan TFR Robotics; 7 ayda tamamlamış oldukları ve “Tonyukuk” ismini verdikleri Mars Rover'larını Polonya'da sergilemişlerdir. Sponsor sıkıntısı yaşanması nedeniyle ekipten sadece Mustafa Fikret Uğur ve Hüseyin Akyol Polonya'ya gidebilmiştir.

Tonyukuk, bir Mars keşif aracıdır ve Mars'ta toprak, su ve varsa sıvı analizi yapabilecek yazılıma sahiptir. Yaklaşık 30 kilogram ağırlığında 2 lityum pille çalışacak şekilde 4 tekerlekli olarak tasarlanan robot, 25 dakika Mars yüzeyinde sorunsuz çalışacak. Mars'ta radyo dalgalarıyla yönetilecek robot, dünya üzerinde kullanılmak istenirse internet olan her yerden kontrol edilebilecek yazılıma sahip. Bunun yanısıra nükleer santrallerde radyasyon seviyesinin vereceği zararlar nedeniyle insanların ulaşamadığı yerlere giderek analizler yapabilecektir.

TFR Robotics ekibi ayrıca sosyal sorumluluk projelerine önem vermektedir. Yaptıkları robotik kol ve parmak üretimi gibi çalışmalar ile engelli arkadaşlarımıza yardımcı olmak isteyen ekip, bu tür çalışmalarına devam ederek insanlığa fayda sağlamayı istemektedir. Polonya'daki yarışma öncesi tüm ekip ile İstanbul'da toplanan TFR Robotics, Zorlu Center'da bulunan Apple Store’da yaptıkları robotik kolu deneyip, yazılımını tamamlamışlardır.

Ayrıca, normal şartlarda Computer Numerical Control teknolojisinde lazer kesim sistemler kullanılırken TFR Robotics ekibi, yeni yeni geliştirilen ve gelecekte her evde olacak olan 3D yazıcı teknolojisini Rover şasesinde kullanmışlardır. Parça parça yazdırılan bölmeler sonradan birleştirilmiş ve şase tamamen 3D olarak üretilmiştir.

Ekibin hedefleri arasında; yaptıkları yeni çalışmalarla ve Tonyukuk Mars keşif araçlarını geliştirerek, dünyanın en prestijli üniversitelerinin katılacağı IREC2017 ve URC2017 (Roket ve Mars Rover) yarışmalarına katılmak ve Unmanned Aerial Vehicle, Self-Driving Cars, Internet of Things, Big Data, Yenilenebilir Enerji, Yapay Zeka ve Savunma Sanayi alanlarında Ar-Ge yapmak ve en önemlisi kendi şirketlerini açmak var.

Ülkemizde bu tür çalışmaların desteklenmesi ve bilgisayar programcılığı eğitiminin artmasını dileyen ekibe hedeflerine ulaşmalarında başarılar dilerim.

Kaynakça: