Üç boyutlu multimedya ya da bilgisayar simulasyonu gerçeklik olarak da bilinen Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) gerçek ya da kurgulanmış bir mekan yansıtan ve kullanıcının fiziksel varlığını yaratılan sanal mekanın içindeymiş gibi aktaran ve onunla etkileşim haline geçmesini sağlayan bir araçtır. Sanal gerçeklik yapay olarak dokunma, duyma ve koklama duyularımızı da içine alan algısal bir deneyim yaratır.
Bilgisayar grafikleri ile gerçek zamanlı oluşturulan ve kullanıcının kendisini tümüyle içinde hissettiği, etkileşimde bulunabildiği, kullanıcının hareketlerine göre değişime uğrayan sanal ortamlar yaratmak ile uğraşan bilim ve sanat dalı olarak da tanımlanabilen sanal gerçeklik, oluşturulan sanal ortamda var olma hissiyatını uygun görüntüleme ve hareket algılama cihazları kullanarak mümkün kılar. Bu tekniklerle kurulan ortamda kişi bir avatar ile temsil edilir ve var olma hissinin artırılması için glove (eldiven) gibi dokunmayı da algılayan aletlerin de kullanılması, bu ortamların özellikle ses ile desteklenmesi gerekir.
Günümüzde sanal gerçeklik ya bilgisayar ekranı ya da sanal gerçeklik headseti (kulaklığı) kulllanılarak sergilenir. Sanal gerçeklik kullanıcının sanal bir varlığını telepresence° ve telexistence°° konseptlerine bağlı olarak uzaktan iletişim çevrelerinde kullanır. Yapay üç boyutlu ortam daha gerçekmiş gibi bir deneyim sağlayabilmek adına gerçek dünyaya benzer tasarlanabilir. Örneğin, pilot simulasyonları ve onların muharebe eğitimleri gerçek hayata benzer senaryolar üzerinden ilerlerken, VR oyunlar tamamen kurgusal bambaşka bir gerçeklik ile apayarı bir dünyayı ele alabilir.
Şu an piyasada çıkmış veya ürünlerinin çıkmasını merakla beklediğimiz 5 büyük VR önde geleni var. Oculus Rift, yine Oculus’un desteği ile üretilen Samsung Gear VR, Google Cardboard ve piyasaya daha çıkmamış olan HTC Vive ile Sony Morpheous. Başlıklara tıklayarak resmi site linklerinden VR önde gelenlerini inceleyebilirsiniz.
2014'ün Mart ayında Facebook cihazın yapımcısı olan Oculus VR şirketini 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın alarak VR sektörünün ne kadar gelecek vaat eden bir sektör olduğunu göstermiştir. Rift, iki adet 7 inch (18 cm)'lik LCD displayin insan gözünün görüş açısını taklit eder bir biçimde kafaya takılabilir bir sistemde birleştirilmesinden meydana gelen bir cihaz. Cihazın ağırlığı şu anki donanım özelliklerine göre 370g (kontrol ünitesi hariç). Cihazda kulaklık veya hoparlör bulunmamaktadır.
° İki (veya daha çok) lokasyonda bulunan kişilerin birbirlerini görerek toplantı yapmalarını sağlayan gelişmiş video konferans sistemi
°° İnsanların gerçek zamanlı olarak, oldukları yerden farklı bir yerde hissetmelerini sağlayan ve o farklı çevre ile etkileşime geçmeleri olanağı olan gerçek, kurgu ya da ikisinin birleşimini barındıran teknolojiler konsepti