Plone açık kaynak kodlu, içerik yönetim sistemdir. MacOs, Windows ve Linux üzerine kurulumu ve yönetimi mümkündür. www.plone.org sitesinden indirilerek direk kurulum yapılabilmektedir. Bunun yanında hazır paket harincinde, gerekli programlar sırayla kurulduğu takdirde de yine her platformda kullanılabilmektedir.

Linux üzerine hızlı kurulum sırasında, gerekli tüm programlar siteden indirilmiş olan paketle gelmekte olduğundan, sırayla kurulmaktadırlar. Kurulumu gerçekleştirilen programlar :

  • Python
  • Zope
  • Plone

Bu üç programın yüklenmesi aşamasında, dikkat edilmesi gereken bir nokta mevcut. O da şudur ki: bu üç programın versiyonları çok önemli, uyumsuzluk çıkması çok muhtemel. Bu yüzden eğer kurulum pakedinden değil de; elle kendiniz kurulumu üstlendiyseniz bu konuda hassas olmanız gerekmekte.

Hızlı kurulumu gerçekleştirdiyseniz; pakedin içinde de sizi yönledirecek yazılı dökümandan da yararlanabileceğiniz gibi; serverı en başından başlatmanız, gerektiğinde de durdurup yeniden başlatmanız gerekecektir. Bunun komutları asağıda belitildiği gibidir.

  • sudo /opt/Plone-3.1/zinstance/bin/instance start (3.1 yerine sizin opt klasörünüz içinde hangi versiyonun kurulumunu gerçekleştirdiyseniz o bulunacaktır, onunla yer değistirmeniz gerekecek.)
  • sudo /opt/Plone-3.1/zinstance/bin/instance stop

Bu işlemler sırasında sudo ile çalışmak durumundasınız, çünkü izinlerinizin eksikliğinden her bir aşamada sorunla karşılaşıyorsunuz kullanmazsanız.

Başlatma işleminden sonra yapmanız gereken basit : Herhangi bir internet çubuğuna "http://localhost:8080/manage" yazmanız, sizin Plone'un Zope sayfasına erişiminizi sağlayacaktır. Bu kısımdan sonra web sitenizi eklemeniz gerekmekte. Bu aşamada açılan "manage" sayfasındaki "add " butonundan "Plone Site ekleme" ile devam etmelisiniz. Sitenize ulaşmanız gerektiginde kullanacağınız isim bu esnada verilecektir, boşluk bırakmamanız tavsiye edilen bir ayrıntıdır. Sitenize verdiğiniz ismin ardından sitenizin Plone'dan gelen ilk hali ile artık karşılaşabilirsiniz. Bunun için de yapmanız gereken, "http://localhost:8080/SitenizinIsmi" sayfasına girmek.

Bu aşamada zorlanmadan devam edebileceğiniz, görsel eklentileri, yazımsal bilgileri yerleştirebileceğiniz sayfaları oluşturma işleri başlacaktır. Yine burada da bulunan add butonu yardımı ile yeni klasörler yaratabilir, bunlara da daha önce yazmış olduğunuz adresin hemen yanına "/KlasorAdi" şeklinde bir eklenti ile ulaşabilirsiniz.

Son olarak oluşturduğunuz klasörlerin de yer aldığı sitenizi görsel anlamda zenginleştirmek istiyorsanız, yeni temelarla özellikle, yapmanız gerekenler asağıdaki gibidir.

Ekleyeceğiniz temayı www.plone.org/products sayfasından indirebilirsiniz. Bunu bilgisayarınızda "/opt/Plone-3.1/zinstance/products" klasörünün içine taşımanız gerekecektir. Bunun ardından yukarıda belirtilmiş olan durdurma işlemini gerçeklestirip eklenilen dosya ile "./buildout" komutunu çağırmanız gerekmekte. Bunun icin "zinstance" klasorundeki "/bin"in içinde olmanız gerekiyor. Bu işlemi de yaptıktan sonra tekrar çalıştırdığınızda Zope'u , Plone site sayfanız üzerinden site setup linkine tıklayıp , "AddOn Products"a erişip eklediğiniz temayı yükleyip, kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Önce yüklemiş olduğunuz tema hala mevcutsa onu da kaldırmayı unutmayınız. Dipnot olarak belirtmek gerekirse, yüklediğiniz Plone versiyonuna bağlı olarak tema uyumsuzluğu sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun için ya kendiniz tecrübe etmek durumunda kalacaksınız ya da araştırıp başkalarının tecrübeleri üzerinden hareket edeceksiniz.

Küçük çapta anlatmaya çalıştığım Plone ile web sitesi hazırlama, güvenliği açısından takdir edilen bir yöntem. Python ile yazılmış olması, araştırmış olduğum kadarıyla bu bağlamda önemli bir rol oynuyor. Çok aleni değil her şey; ama araştırıldığında benzer işlerle karşılaşmak çok da mümkün internet dünyasında. Kullandıkça kazanılan deneyim de sanırım güzel işler çıkarmada etkili oluyor bu konuda.