Merhabalar herkese;

Bilgisayar piyasasındaki Microsoft ağırlığı sonucu bir çoğumuzun ilk kullandığı işletim sistemi Windows türevleri oluyor.. Hatta öyle ki bilgisayar = windows gibi bir düşünceye bile sahip olabiliyoruz (evet, itiraf olarak algılayabilirsiniz :)).. Bu süreçten geçen insanların çok iyi anlayabileceği gibi Linux'a alışmak çok da kolay olmuyor.. Yıllardır kullandığınız "Bilgisayarım" gidiyor "Ev Dizini" geliyor aşağı yukarı aynı görevde olan.. Başlat Menüsü dağıtımınıza göre değişik isimleri alıyor (misal Pardus menüsü, diğer işletim sistemlerinde KDE Menüsü, Ubuntu'nun Uygulamalar Menüsü..).. Oyunları kurduğumuz "C:" "D:", cdrom'u taktığımız "E:"ler gidiyor, yerine /mnt/sda, /mnt/hda lar ya da /media/sda, /media/sdb'ler geliyor.. Doğal olarak bu değişim sürecine alışmak kolay değil.. Hatta belki de "büyük aşklar kavgalarla başlar" gibisinden ilk deneyimlerimiz pek de iç açıcı olmayabiliyor.. Ama "büyük aşklar, yolculuklarda başlar" diyip de Linux serüvenine atlamaya hazırsanız, bu yazımda

  • "Özgür bir işletim sisteminin ne gibi yararları var? "
  • "Karşılaştığımız sorunlarda nerelere başvurabiliriz? "
  • "Başvurabileceğimiz yerleri en verimli nasıl kullanabiliriz?"

bunları anlatmaya çalışacağım..

KURULUM ÖNCESİ

Büyük ihtimalle başlangıçta windows'unuzdan kurtulmak istemeyecek, yeni başlayanların klasik korku cümlesi olan "herhangi bir sorunla karşılaşmamak" için ayrı bir bölüme kurmak isteyeceksiniz Linux'unuzu.. Ya da Live CD(Çalışan CD) deneyeceksiniz, limitli bir Linux yolculuğuna başlayacaksınız.. Ama Özgür Yazılım Dünyasına ve Linux camiasına dahil olmak istiyorsanız Çalışan CD asla yetmeyecektir sizlere.. O yüzden kurulum yapmak en ideali..

Kurulum için windows bölümünüzü başlangıçta silmenizin yararları da var, zararları da =) Kişiden kişiye bu yarar/zarar yorumunun değişebileceğini söyledikten sonra yararlarının üzerinden biraz geçersek elinizdeki tek işletim sistemi Linux olacağından, her işinizi Linux'ta yapmak zorunda kalacaksınız, alışma süreciniz daha hızlı olacak, yapamadıklarınız araştıracaksınız ve işletim sistemine çok kısa sürede hakim olmaya başlayacaksınız.. kötü tarafı ise bu pembe tablonun kişiden kişiye değişebileceği gerçeği :) yani X kişisi windowsunu silmiştir, konsole hakkında hiçbirşey bilmemektedir, kurulumu dahi arkadaşı yapmıştır (bu kötü ya da yadırganacak bir şey değil kesinlikle, belirtme ihtiyacı hissettim :) ), ama izlerken kurulumun nasıl yapıldığı konusunda birşeyler öğrenmiştir.. Ama atıyorum bilgisayarı internete bağlanamamaktadır.

(3. parti kapalı kaynak kodlu, sorunlu bir donanımdan kaynaklanıyor olabilir bu sorun).. Ya da ekran kartında sorun yaşamaktadır. Her zaman herkese olacak değil ya bu sorunlar, ama şans bu ya,bu kez kahramanımız X kişisinin başına gelmektedir bu sorunlar.. Doğal olarak sudan çıkmış balık gibi olan biteni seyreden zavallı X kişimiz, hele bir de çevresinde uğraşıp da problemi çözemeyen(!) insanları görünce iyiden iyiye Linux'tan soğur.. Bir gün de "eeh, yeter artık" diyip linux'unu siler, windows'a kesin dönüş gerçekleştirir..

Yaşanmamış olaylardan değildir,benim başıma gelmedi ama başınıza gelebilir :) ama "gelebilir"in altını çiziyorum, bu kesinlikle gelir anlamına GELMİYOR..

Her ihtimale karşı başlangıçta windows'unuzu silmemenizin yararlarını görebilirsiniz.. Zaten bir süre geçip de Linux'e alıştıktan sonra, windows'u açmamaya başlayıp, gereksiz olduğuna inandığınızda, harddiskinizde yer kapladığı için siliyorsunuz da :) (hah, bu başıma geldi işte :D).

İlla ki ihtiyacınız olursa da (sadece windows'ta çalışan bir program v.s.) sanal makine sayesinde linux'unuz çalışırken linux'ta çalışan herhangi bir program gibi kurabiliyorsunuz :) (çok lezizdir, itinayla tavsiye ederim)

KURMAYA KARAR VERDİM, EEE?

Evet, eee? şimdi ne olacak? Kurulumu tek başınıza da yapabilirsiniz, ama yardım alabileceğiniz birileri varsa yanınızda bulunmaları her zaman daha yararlıdır.. Windows'u tamamen kaldırıp sadece Linux'u bilgisayarınıza kurmanız çok kolay bir işlem, bunu kurulum sırasında kurulum programları yapıyor kendi başlarından (Pardus'ta YALI ilgilenmekte).. Aslında diğer aşamalar da kolay, YALI size bulunduğunuz her aşamada yardımcı olacak bilgiler sunmakta.. Kurulum hakkında internette ayrıntılı belgelendirmeler bulabilirsiniz.. Pardus için buradaki Kurulum Belgesi işinizi görecektir. Aynı zamanda kurulumu anlatan bir videonun dış bağlantısı da mevcuttur bu belgede.

Kurulum esnasında ve sonrasında dikkat etmemiz gereken belki de en önemli nokta "OKUMADAN GEÇMEMELİYİZ" noktasıdır.. Windows'tan kalma, biraz da sanırım gen olarak da üşengeçliğimizden kaynaklanan "Next, next"/"ileri, ileri" huyumuzdan vazgeçmeliyiz.. Amacımız hakikaten öğrenmek ve neyi niçin yaptığımızı bilmekse tabi ki.. Çünkü her konuda yeterli bilgi bulunmakta her aşamada.. Eğer bu bilgilerin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız da birazdan anlatacağım yöntemlerle eksiklerin giderilmesine yardımcı olabilirsiniz..

OHH, BİTTİ KURULUM, RAHATLADIM :)

Çok güzel, nurtopu gibi bir linux'unuz, kaplan gibi bir Pardus'unuz oldu =) peki şimdi ne yapacaksınız?

GÜZEL BİR İCAT: WİKİ

Wikipedia'yı hepimiz biliriz herhalde, kullanmamış olanımız yok gibidir.. Wikipedia nasıl insanlığın "wiki"si ise, hayata dair aklımıza takılan herşeyi wikipedia'ya sormaya başladıysak günümüzde; aklımıza takılanları bulabileceğimiz bir Pardus Wiki'si neden olmasın? Yazılımların da kendilerine özgü ansiklopedileri, daha doğru bir terimle "wiki"leri bulunmaktadır. http://www.pardus-wiki.org/ adresinde de görebileceğiniz üzere Nisan 2008 ayı itibariyle Pardus wiki'si 9 dilde hizmet vermektedir.. Burdan Türkçe'yi seçerseniz Wiki Ana Sayfasına gelmiş olursunuz.. Pardus Projesinin ilk sürümü olan Pardus 1.0 çıktığında işletim sistemi hakkında en temel bilgilerin alındığı, dökümanların bulunduğu bir yer olma özelliğini taşıyordu wiki.. Hala da bir çok konuda öyle.. Pardus Projesi hakkında merak ettikleriniz varsa," nedir?, ne değildir?, ne gibi alt projeleri var?" gibi sorularınızın cevabı Pardus Belgeleri kısmında wikinin.. Proje hakkında, lisanslama ve dağıtım, kullanma ve çalıştırma, teknik konularda en sık sorulan soruları da SSS kısmında bulmanız mümkün.. Wiki bünyesinde en çok işinize yarayacak yerlerden biri de NASIL YAPILIR belgeleri.. Ağ sunucuları için Apache, PHP, MySQL kurulumu, Google Earth Kurulumu, Microsoft Fontlarının(times new roman, arial..gibi) kurulumu gibi yazılımsal sorularınızın cevapları burada; ADSL Usb modem kurulumu, Klavyenin çoklu ortam tuşlarının çalıştırılması, Q ve F Klavye arasında geçiş gibi donanımsal incelikler de burada.. Konsol komutları, şifreli dosyaların yaratılması, bozuk paketleri düzeltmek gibi bazı özel sorunların çözümleri ve Hava durumunu takip etmek, irc kullanımı ve komutları, Kaffeine ile radyo dinlemek gibi yazılımlara yönelik ipuçları da burada :) benden söylemesi, birden dalmayın, sonra insan boğuluyor bu sayfanın içinde :) hangi birini kurayım diye sabırsızlanıyorsunuz.. O yüzden önce sindire sindire, teker teker deneyin deneyeceklerinizi.. Ayrıca aynı sayfada Geliştirici adayları ve Katkıcılar için de belgeler bulunmakta..

Wiki hakkında söyleyebileceklerim bunlarla sınırlı değil, ama diğer kaynaklara da zaman kalsın değil mi? =) Sanallaştırma ve Donanım bölümleri de ilginize ve sorunlarınıza göre işinize ivedilikle yarayabilecek bölümler, göz atmanızı tavsiye ederim..

ÖZGÜRLÜK İÇİN!..

Özgürlükİçin.com, Pardus'un yaygınlığını artırmak ve bilgi paylaşımı için kurulan bir topluluk sitesidir." demekte site başlangıcında.. Birazdan anlatacağım bir kavram olan e-posta listelerinden çıkan bir oluşum.. Şubat 2007 ayında ilk yazışmalarının olduğu bu e-posta listesinin bir ürünü olarak hala devam etmekte faaliyetine.. Pardus Wiki'sinden ziyade, daha çok kullanıcıların ve özgürlük için gönüllülerinin oluşturduğu bir site özgürlükiçin.com. Aşağıda bahsedeceğim üzere wiki'dekilerle kimi zaman aynı başlıklarda olsalar da, biraz daha "kullanıcı gözüyle/yorumlarıyla" hazırlanmış sayfalar. Karıştırdıkça ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Biraz önce kurulumdan bahsetmiştik, kurulum için bir diğer bağlantı da özgürlükiçin.com'dan İlk adımlar... Bunun dışında "acaba hedehötü Pardus'ta NASIL yaparım"ların bulunduğu bir NASIL bölümü var..Msn'e girmek, müzik dinlemek, film izlemek gibi ihtiyaçlarınızı hangi programlarla halledebileceğinizi anlatan bir bölüm olarak PAKETLER bölümü bulunmakta. Bunların dışında Pardus'taki oyunların anlatıldığı Oyunlar, Özgür Yazılım Dünyası'ndan gelişmelerin takip edildiği Haberler, Pardus Geliştiricileri ve katkıcılarının günlük girdilerinin sergilendiği Pardus Gezegeni ve sorularınızı sorabileceğiniz bir adet Forum sayfaları bulunmakta.. Şu an yapım aşamasında olan Tema ve donanımlar hakkında bilgi verecek olan Pardus Donanım, yani ParDon sayfaları da bulunmakta bu sitede..

Bu aylık yazımı burada noktalamak istiyorum. Gelecek ay ise kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Özgür Günlere..