Merhaba e-bergi okurları!

Hepimiz içinde bulunduğumuz Dünya’dan bir süreliğine ayrılmak için kitap okuruz, film izleriz veya oyun oynarız. Gerçekte olmayan olayları izler, bambaşka bir evrende yaşadığımızı hissederiz. İnsanoğlu bu hissi artırmak için onlarca teknoloji geliştirdi. Filmde gösterilen sahneye göre koku yayan sinema salonları, daha iyi bir atmosfer için odanın her köşesine döşenen ev sinema sistemleri, geniş ekranlar ve dahası… Oculus Rift de bu icatlar arasına girmek üzere. Hala geliştirilmekte olan Oculus Rift sayesinde sanal ile gerçek arasındaki çizgi biraz daha kısalacak.

Oculus Rift nedir?

Oculus Rift, monitör yerine kullanılan ve (şimdilik) oyunlarla uyumlu çalışan bir sanal gerçeklik cihazı. Büyük bir gözlüğü andıran alet, 7 inch’lik ekranıyla dış dünyaya dair her şeyi görüş alanınızdan çıkarıyor. Kullanıcı, o an ekranda ne varsa sadece onu görüyor ve başını çevirse dahi ekran gözlerinin önünde kalıyor. Bu basit fikri asıl çekici kılan şey Oculus Rift’in hareket algılayan sensörleri. Kullanıcı başını sağa veya sola çevirdiğinde, oyundaki karakter de o yöne doğru dönüyor. Yani oyundaki karakterinizin arkasına bakması için mouse’u sağa veya sola ittirmek yerine, gerçek hayatta arkanıza dönüp bakabiliyorsunuz. Ekranda gösterilen görüntü kullanıcının iki gözü için de ayrı bir şekilde, orantılı olarak gönderiliyor. Böylece gerçek hayattakine benzer bir görüntü sağlanmış oluyor, 3 boyutlu simülasyonlar ve mekanlar çok daha gerçekçi görünüyor.

Yapım Süreci

Oculus Rift 18 yaşındaki donanım dahisi Palmer Luckey’in kurduğu Oculus VR tarafından 2010 yılında geliştirilmeye başlandı. Oyun şirketi id Software’in kurucusu ve Quake, Doom, Wolfenstein serilerinin yapımcısı John Carmack’ın da desteğini alan Oculus Rift kısa sürede geliştirildi. İlk kez 2012 yılında E3’de (Electronic Entertainemnt Expo) görücüye çıktı. John Carmack Oculus Rift’i tanıtırken “bu şey görebileceğiniz en iyi sanal gerçeklik cihazı” diyordu, tecrübe edenler ise itiraz edemeyecek kadar hayran kalmıştı.

E3’ten sonra gelen olumlu tepkiler sonucunda Oculus Rift kickstarter’da yerini aldı. Çoğumuzun bildiği üzere, kickstarter yeni projelerin duyurulduğu ve destek topladığı bir platform. Oculus Rift 30 gün içinde 250 bin dolar toplama hedefiyle yola çıktı ve bu hedefinin neredeyse 10’a katına ulaşarak 2.4 milyon dolar topladı. Bu muazzam bir başarıydı. Kısa sürede oyun sektörünün tanınmış isimleri Gabe Newell, Cliff Bleszinski, David Helgason’ın desteğini almayı başardı. Steam ve Unity desteği ile bağımsız oyun yapımcıların da gönlünü kazandı.

Geliştirme Süreci

2013 yılının mart ayında yazılım geliştiricileri için (developer kit) Oculus Rift dağıtımına başlandı. Geliştiriciler yeni oyuncaklarına kavuştukları gibi Oculus Rift’e özel oyunlar ve 3D mekanlar geliştirmeye başladı. Kısa sürede internet alemi Oculus Rift incelemeleri ve videolarıyla dolup taştı. Hatta Roller Coaster simülasyonu izlerken dengesini kaybeden adam ve Oculus Rift deneyen 90 yaşındaki büyükanne internet fenomeni haline geldi.

İlk tepkiler genel olarak olumlu oldu. Windows, Mac Os ve Linux’a uyumlu yapısı, açık kaynak kodlu yazılımı ve içerdiği kütüphaneler ile geliştirilmeye açıktı. Fakat gün yüzüne çıkan birkaç sorun var. Bunlardan ilki çözünürlük sorunu. Kullanıcılar çözünürlüğün son derece düşük olduğunu söylüyor. Oculus Rift’in resmi sürümünde 1080p desteği sağlanması durumunda çözülecek bir sorun. İkinci büyük sorunsa aletin gözlük ile birlikte kullanılamaması. Oculus Rift Developer Kit görme problemi olanlar için 3 farklı lens içeriyor, fakat yapılan yorumlara göre bu lensler her zaman yeterli olmuyor.

Oculus Rift, 2013 yılının haziran ayındaki E3’te bir kez daha gösterildi. 1080p desteği ile ilk kez oyuncuların beğenisine sunulan Oculus Rift, birçok haber sitesi tarafından E3 2013’ün en iyi donanım teknolojisi seçildi.

Oculus Rift’ten Sonra?

Oculus Rift’in bu hızlı yükselişi sadece yazılım geliştiricilerinin değil, donanım geliştiricilerinin de harekete geçirdi. Geliştiriciler, Oculus Rift kullanırken sanal dünyanın içinde hissetmelerine rağmen, hala tuşlara basıyor olmanın bu hissi azalttığını belirtti. Bunun üzerine alternatif teknolojiler üzerine araştırma yapılmaya başlandı. Bu araştırmalar arasından en ilgi çekici olanı ise Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin geliştirdiği Project Holodect. PS3’ün hareket algılayan kontrol cihazı Razer Hydra ile Oculus Rift’i aynı anda kullanmanızı sağlayan teknoloji, kullanıcı ile klavye arasındaki bağlantıyı koparıyor. Böylece iki elinize alacağınız birer kumanda ve Oculus Rift ile daha gerçekçi bir deneyim yaşamak mümkün olacak.

Bir diğer ilgi çekici proje ise Virtuix Omni. Tasarımı ile yuvarlak bir koşu bandını andıran Virtuix Omni, kullanıcının adımlarını algılayarak sanal dünyadaki karakterin yürümesini sağlıyor. Basit bir koşu bandından farklı olarak, kullanıcı platform üzerinde 360 derece dönebiliyor, istediği yöne koşabiliyor, hatta zıplayabiliyor. Virtuix Omni’nin, Oculus Rift ile birlikte bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir deneyim sunması bekleniyor.

Oculus Rift şu an sadece oyunlar ile uyumlu olarak çalışsa da, bu şekilde sınırlı kalmayacağı kesin. Açık kaynak kod desteği ile büyük özgürlük sağlayan teknolojinin geleceği, geliştiricilerinin hayal gücüne bırakılmış. Geliştirilmekte olan yazılımlar arasında en çok ilgi çeken UXground oldu. Bu eklenti sayesinde Oculus Rift sizi bir sinema salonuna götürüyor, ve ekranınızdaki görüntüyü 3 boyutlu sinemada izliyorsunuz. UXground sayesinde Oculus Rift ile film izlemek de mümkün oluyor.

Oculus Rift, Google Glass ile birlikte HMD (Head-mounted Display) teknolojisinin gündelik hayatta kullanılmasına öncülük etmekte. İleriki tarihlerde birçok cihazla ve uygulamayla etkileşiminin artacağını düşünürsek, oyun sektörü dışında birçok alanda da kullanılabilir. Emlak firmaları içinde Oculus Rift ile gezilebilir evler modelleyebilir; gerçekçi simülasyonlarla dans, dövüş sanatı ve spor eğitimleri sağlanabilir, sanal geziler düzenlenebilir...Hatta e-bergi’nin ileriki bir sayısını sayfaları elinizde görerek, arka planda istediğiniz manzara varken okuyabilirsiniz, kim bilir?

Kaynakça: