Selamlar e-bergi okurları, ben Cengizhan Başak. Yazılım işine çocukluktan beri merakım vardı. Ortaokul yıllarında HTML ile bir miktar uğraşsam da bir noktada işin içine ciddi ciddi girmem gerekeceğini biliyordum. Buna nereden başlanacağı konusunda problemler yaşamış biri olarak günün sonunda oyun yapmanın iyi bir başlangıç olduğuna karar vermiştim; oyunları hep sevmiştim çünkü, onları yapmak da zevkli olabilirdi. Bir süre Flash ile uğraştım, daha sonra Game Maker kullandım. Yakın geçmişte Unity'e geçtim ve yaklaşık 3 senedir Unity kullanıyorum. Unreal Engine ile de denemelerim oldu ancak Unity'nin en uygun yol olduğuna karar verdim. Bugün ise size Unity’nin neden bu konudaki en iyi tercihlerden biri olduğundan bahsedeceğim.

Öncelikle Unity kullanması ücretsiz bir oyun motoru. Yani hemen ücretsiz indirip kendi oyununuzu yapmaya başlayabilirsiniz.

Unity’nin kullanıcılarına sunduğu 3 adet lisans seçeneği var: Personal, Plus ve Pro.
Ücretsiz olan Personal lisans seçeneği ile Unity’nin tüm anahtar geliştirme özelliklerinden faydalanabiliyorsunuz ve oyununuzdan 100 bin dolara kadar para kazanabiliyorsunuz. Sonrasında ise Plus lisansına geçmeniz isteniyor. Plus lisansında aylık 35 dolarlık bir ücret ile birkaç ek özellikle beraber 200 bin dolara kadar gelir elde edebiliyorsunuz. Daha sonrasında ise son lisans seçeneği olan Pro lisansına geçiyorsunuz ki bununla beraber Unity ekibinin sınırsız desteğine erişim sağlıyorsunuz. Kısacası Unity size maddi açıdan elinden geldiğince yardım ediyor.

İşin teknik tarafına değinmek gerekirse, Unity size C#'la kod yazma imkanı sunuyor. C#'ın object oriented programlamayı destekleyen bir dil olmasıyla modüler kodlar yazmanıza ve büyük ölçekli projelerde kolayca çalışabilmenize olanak tanıyor. Unity'nin sağladığı kütüphane de size kod yazmayı öğrenmek konusunda çok yardımcı oluyor. Ne yapmak istediğinizi koda anlatabileceğiniz kadar güzel yazılmış bir kütüphanesi var. Unity'de script yazmaya çok kısa zamanda alışabilmeniz mümkün. Öğrenmek demişken, Unity'nin size sağladığı birçok tutorial mevcut. Bunları takip ederek sıfırdan kendi oyununuzu yapabilecek kadar Unity öğrenmek mümkün oluyor. Linklere tutorial linklerini de koyacağım.

Bahsedeceğim bir diğer konu ise Asset Store. Unity, içinde bol bol materyal bulabileceğiniz bir içerik marketi içeriyor. Projenizde bir ihtiyacınız olduğu anda (Bu ihtiyaç bir script, bir model veya bir ses dosyası olabilir) Asset Store’da bu ihtiyacınızı giderecek bir paket bulabiliyorsunuz. Üstelik bunların da birçoğu ücretsiz. Benim için ücretsiz paketler çoğunlukla yeterli oldu ama cüzi bir miktar parayı vermeyi de göze alırsanız yapabilecekleriniz sınırsız. Asset Store’da şikayetçi olduğum tek konu arayüzünün pek kullanıcı dostu olmayışıydı ancak bu sorun da geçtiğimiz sene yapılan yenilenmeyle çözüldü.

“_Yapabilecekleriniz sınırsız dedin, gerçekten sınırsız mı peki? Şimdiye kadar ne yapılmış da böyle konuşabiliyorsun?_” diye soruyor olabilirsiniz. Bugün size asıl bahsetmek istediğim konu ise bu. Şu anda oynadığınız, sevdiğiniz oyunların da birçoğu Unity ile yapılmış. Bunların birkaçından aşağıda bahsettim:

Ori and the Blind Forest

Bu oyun benim oynadığım en güzel oyunlardan biri. Casual oyunları zaten çok seviyordum. Sanat yönetimi bu kadar güzel yapılmış bir platformer oyununun Unity ile yapılmış olması ise çok umut verici.
Oyunun yapım belgeseli bile benim çok hoşuma gitmişti.Kesinlikle göz atılması gerek (link aşağıda).

SUPERHOT

SUPERHOT insana aksiyon filmlerindeymiş gibi hissettiren oyunlardan ve kesinlikle nefes kesici bir FPS oyunu. VR teknolojisinin gelişmesiyle birlikte gelen SUPERHOT VR ile ise bir kez daha değerini göstermeyi başardı. Bu oyun kesinlikle Unity adına ilham verici bir başarı.

Hearthstone: Heroes of Warcraft(Mobil)

Evet, Blizzard’ın efsanevi kart oyunu Hearthstone’un mobil platformlara olan sürümü Unity ile geliştirildi. Unity’nin multiplatform desteğinin bunda büyük payı var. Unity’de geliştirilen bir oyun aynı anda PC/Mac/Linux/Android/IOS gibi birçok platforma çıkarılabiliyor. Bu sayede sadece minik değişiklikler yaparak oyununuzu her yere koyabilir hale geliyorsunuz.


Bu oyunların yanı sıra Unity ile yapılmış birçok farklı oyuna daha göz atabileceğiniz link aşağıda. Ama üstte verdiğim örnekler bile Unity’nin hayallerimizi gerçekleştirmede yeterli olduğunu kanıtlıyor.

Evet dostlar,
Bu yazımda sizlere Unity’nin neden denemeye değer bir oyun motoru olduğundan bahsetmeye çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir. Yazıyı bitirmeden önce son kez hepinize Unity’i tavsiye ediyorum. İyi çalışmalar!

Kaynakça ve Linkler

Bergi’deki Unity hakkındaki yazılardan:

Cengizhan Başak