Bu yıl 6.sı düzenlenen Linux ve Özgür Yazılım Şenliği ve ilki gerçekleşen Linux ve Özgür Yazılım Konferansı’na ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın desteğiyle okulumuz ODTÜ ev sahipliği yaptı. 3-6 Mayıs tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde (KKM) yapılan bu etkinlikte her türlü yardım için ODTÜ Bilgisayar Topluluğu olarak biz de oradaydık. Sadece Ankara’dan değil; İzmir, Kayseri, Çanakkale, Afyon gibi Türkiye’nin birçok şehrinden özgür yazılıma ve LKD’ye gönül vermiş birçok gönüllü “penguen” de bizimle beraberdi. Bütün penguenler olarak biz, 2 Mayıs’ta yani 0. günde KKM’yi şenliğe hazır hale getirmek için çalışmalara başladık. Konferans salonlarının 4 gün boyunca yapılacak olan panel ve seminerler için uygun hale getirilmesi, Linux dağıtımlarının düzenlenip CD kartonlarına konması, flashdisklere dağıtımların yüklenmesi ve bunların çalışıp çalışmadıkladıklarının denetlenmesi, standların ve internet kafenin kuruluşu, yaka kartlarının hazırlanması LKD’nin çalışma gruplarına (çg) o gün eklenen “Amele ÇG”nin yaptığı yorucu ama çok eğlenceli işlerden bazılarıydı.

Etkinliğin ilk gününde, tüm penguenler şenliğin açılışını yapmak üzere KKM’deydik. Özgür Yazılım’a ilgi duyan birçok kişinin de katılımıyla başlayan bu etkinlik, birçoğumuzun yer aldığı ilk LKD şenliğiydi. Dolayısıyla ne kadar çok eğleneceğimizi, bu etkinliğin bizde bırakacağı güzel anıları ve kurulacak arkadaşlıkları tahmin edememiştik o gün. Ama gerek internet kafede, standlarda ve telsiz aracılığıyla, gerekse de öğlen yemeği molalarında yapılan sohbetler gün be gün bu şenliği sahiplenmemizi sağlıyordu. Ve şenliğin şüphesiz en eğlenceli etkinliği olan oyun turnuvası... 3. gün düzenlenen Open Arena ve 4. gün düzenlenen Frozen Bubble turnuvasında dereceye girenleri tebrik ediyoruz tekrar. (Özellikle de Frozen Bubble turnuvasında 2. olan topluluğumuzun Linux ve Özgür Yazılım Şenliği sorumlusu Serdar DALGIÇ’ı...)

Open Arena Turnuvası’nda;

  1. Mehmet DÖŞLER
  2. Mehmet Fatih YILDIZ
  3. Alp KAÇAR

Frozen Bubble Turnuvası’nda;

  1. Didem KAMOY
  2. Serdar DALGIÇ
  3. Doruk FİŞEK

Şenlik boyunca KKM’nin 4 salonunda 16 oturumda 5 panel ve 47 seminer düzenlendi. Oldukça güzel geçen sunumlardaki konu başlıkları genel olarak şöyleydi:

  • Yeni başlayanlar, masaüstü, kurulum, dağıtımlar
  • Geliştirme araçları, diller, kütüphaneler
  • Sunucu, ağ servisleri, güvenlik
  • Yasal konular, lisanslar, özgür yazılım politikaları
  • Başarı öyküleri, kurumsal uygulamalar
  • Türkiye’de geliştirilen projeler
  • Linux/özgür yazılım ve yaşam

Şenliğin son gününde kapanış, ödül töreniyle yapıldı. Penguen ÇG Başkanı Ümran KAMAR ve Stand ÇG Başkanı Ümit BOZKIR’ın sunduğu törende en iyi kurumsal kullanıcı ödülünü ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü aldı. =) Verilen diğer “Yılın Penguenleri” ödülleri ise;

  • En çalışkan penguen: Pınar Yanardağ
  • En iyi kurumsal kullanıcı: ODTÜ Bilgisayar Müh. Böl.
  • En başarılı yerelleştirici: Erçin Eker
  • En iyi basılı/görsel içerik: www.enixma.org
  • En iyi özgür yazılım: Çomar
  • En başarılı Özgür Yazılım Temelli Uygulama: Çanakkale OMÜ Kütüphane Projesi

Ayrıca şenlik fikrini ilk ortaya atan ve şenliğin isminin yaratıcısı Ahmet DERVİŞ’e, emekliye ayrılan dernek sistem yöneticisi Kerem ERZURUMLU’ya, topluluğumuza =), Stand Çalışma Grubu üyelerine, yıl boyunca LKD adına Türkiye’nin çeşitli yerlerinde düzenlenen şenliklerde birçok seminer veren seminer konuşmacılarına ve oyun turnuvalarında dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi.

Şenlik bitince etkinlikler boyunca her gün yaptığımız gibi hep birlikte yemeğe gittik. Şenliği en iyi şekilde sonlandırmanın gururu ve mutluluğuyla gerçekten çok güzel bir akşam geçirdik. Ama şenlik boyunca birbirimize öyle alışmışız, öyle kaynaşmışız ki şehir dışından gelen penguenlerin gidişleri hepimizi çok etkiledi. Çok güzel geçmiş dört günün ardından onları yolcu ederken bir sonraki etkinlikte yeniden görüşmeyi umuyorduk. Şenliğin ardından son olarak biliyoruz ki bütün penguenlerin aklında aynı düşüncenin mutluluğu vardı: “Evet, çok yoruldum ama değdi!”

Etkinliğe katılan ve LKD’ye ve özgür yazılım felsefesine destek veren herkese çok teşekkürler...

Şenlik resimlerine buradan ulaşabilirsiniz.