Merhaba sevgili E-Bergi okurları! Bu yazımda sizlere Li-Fi teknolojisinden bahsedeceğim. Li-Fi (Light Fidelity) ışığı kullanarak internet iletimini sağlayan ve Wi-Fi'dan 100 kat daha hızlı olan bir teknolojidir. Peki nasıl oluyor da bu yeni teknoloji 10 Gbps (teorik olarak 224 Gpbs hızına kadar çıkabiliyor) gibi hızlara ulaşabiliyor?
İskoçya Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Harald Haas tarafından geliştirilen Li-Fi radyo dalgalarını değil görünür ışık tayfını kullanarak veri aktarıyor. Bir alıcıya ikili (binary) bilgi gönderirken son derece hızlı bir şekilde açılıp kapanan flaş ampulleri kullanıyor ve bu da çok kısa bir süre içinde çok büyük veri aktarımı sağlıyor. Li-Fi için standart bir LED lambası gibi bir ışık kaynağı, bir internet bağlantısı ve bir foto dedektör yeterli. Hız açısından çok daha avantajlı olan Li-Fi maliyet olarak da Wi-Fi'dan çok daha ucuz.
Li-Fi teknolojisini avantajlı yapan bir diğer faktör ise kapasite. ABD İletişim Komisyonu olası bir spektrum krizi hakkında kullanıcıları ve yetkilileri uyarıyor. Çünkü Wi-Fi spektrumları artık neredeyse dolma noktasına gelmiş. Diğer yandan Li-Fi'da böyle bir durum söz konusu değil çünkü görünür ışık spektrumu, radyo dalgaları spektrumundan 10,000 kat daha geniş.
Bir diğer unsur ise güvenilirlik. Hastane, uçak, otobüs, nükleer santraller gibi sinyallerin karışma riskinin olduğu yerlerde Li-Fi yardımınıza koşuyor. Çünkü Li-Fi'da sinyallerin karışması gibi bir olay yok.
Peki bu Li-Fi'ın hiç mi dezavantajı yok? Elbette var. Mesela Wi-Fi gibi sinyaller duvarlardan geçemiyor. Ayrıca güneş ışığı sinyali bozabildiği için dışarıda gündüz vakti kullanımlarda sıkıntı olabiliyor. Aslında duvarlardan geçmemesi güvenilirlik açısından avantaj olarak da düşünülebilir çünkü Wi-Fi gibi saldırılara maruz kalmıyor.
Yukarıda bahsettiğim dezavantajların üstesinden gelmek için çalışmalar sürüyor. Geliştiriciler 3-4 yıl içerisinde bu teknolojinin şimdiki halinden çok daha yaygın hale geleceği kanısında. Her lambanın internet iletebilir hale gelebilmesi ve yüksek hızı Li-Fi'ı geleceğin teknolojisi yapıyor.
** Kaynakça: **
http://www.digitaltrends.com/mobile/light-bulb-li-fi-wireless-internet/
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151128_wifi_yerine_lifi
http://interestingengineering.com/new-li-fi-technology-is-100-times-faster-than-wi-fi/
http://caledonianmercury.com/2013/11/29/the-futures-bright-the-futures-li-fi/0043351