Selamlar sayın e-bergi okurları. İlk yazımla karşınızdayım. Bu yazıda sizlere Ionic 2.0’dan söz etmek istiyorum.(Yazı boyunca Ionic 2.0 ve Ionic olarak özel bir adlandırma yapmayacağım çünkü ikisi birbirinden çok da farklı değiller aslında.)

Tarihçe ve Cross-platform

Ionic, Drifty Co. tarafından piyasaya çıkarılan bir cross-platform SDK’dir. Bundan önce JQuery ve Bootstrap tabanlı bazı sürükle-bırak tarzı arayüz üretme platformları yapan Drifty Co. Kendi SDK’ini yapmaya karar verip Ionic’i yapmışlar. Hem de cross-platform(hybrid) yapmışlar. Burada cross-platform kavramını biraz açmak lazım: Cross-platform, bir platforma yapılan uygulamanın diğer platformlar için de hemen hemen aynı biçimde çalışması demektir. Ionic de tam olarak bu mantıkta çalışıyor.

Başka bir cross-platform SDK olan Apache Cordova üzerine kurulu olan bu SDK’in 2015 Ekim’de yenilenmiş hali olan Ionic 2.0 Alpha sürümü geldi. Artık AngularJS 2 kullanıyor. Sözdizimi de çok daha kullanışlı hale geldi. Örnek vermek gerekirse:

Ionic 1:

<button ng-click="doSomething()">

Ionic 2:

<button (click)="doSomething()">

Temel

Ionic, AngularJS ve Apache Cordova üzerine kurulu. Yazdığımız uygulamaları WebView olarak HTML, SCSS, Typescript ve AngularJS kullanarak yazıyoruz. Ionic de bizim için bu uygulamaları Android, IOS, Windows Mobile, BlackBerry 10 için çalışır hale getiriyor.

Kullanım

Ionic bir npm modülü olduğundan kullanmak için bilgisayarınızda Node.js kurulu olmalı. Node.js’i kurduktan sonra sıra Ionic’i kurmakta.

$ npm install -g ionic cordova

Proje oluşturmak için de şu kodu kullanıyoruz:

$ ionic start UygulamaAdi -v2

Uygulamanızı çalıştırmak için önce uygulamanın klasöründe bulunmanız gerekiyor:

$ cd UygulamaAdi
$ ionic serve

Dokümantasyon

Ionic 2.0’ın dokümanları öğrenmek için yeterli düzeyde diyebilirim. Bazı kısımlar Ionic 1’e ait kalmış olsa da çok fazla problem yaşamadan kullanımı tamamen dokümantasyondaki örneklerden öğrenebilmeniz mümkün. Dokümantasyon sayfasında konuya ait programın IOS/Android/WindowsPhone olmak üzere üç farklı platform için de çalıştığı bir Virtual Machine olması da çok hoş bir detay. Bu sayede kullanımımıza uygun şablonu kolayca seçebiliyoruz.

Uygulamalar

Şu anda Google Play Store ve AppStore’da Ionic ile yazılmış onlarca program bulunmakta. Bunlardan en bilinen üçü ChefSteps, Sworkit ve Pacifica. Bunları ben de ilk defa bu yazıyı yazarken duymuş olmakla birlikte uygulamalar görsel açıdan neredeyse optimum düzeyde. Bence Ionic’in en güzel tarafı da bu: Kendini güzel göstermeyi biliyor.

Sonuç

Eğer ilginizi çektiyse, Ionic 2.0 sonraki uygulamanız için SDK’niz olabilir. Bir gözden geçirin derim. Hoşçakalın!

Linkler ve Kaynakça