2009’da üzerindeki çalışmalarla gündeme gelen ve 2010 yılında tamamlanmış olan Google Caffeine, arama sonuçlarını daha hızlı bir şekilde sunmaya ve anlık güncellemelerin arama sonuçlarına yansıtılabilmeye yönelik bir arama motoru mimarisidir.

Google Caffeine eski mimariye oranla %50 daha güncel sonuçları sunabilme özelliğine sahiptir. Bunun nedeni ise anlık güncellemeleri de sonuçlar indeksine ekleyebilme özelliğinden gelir. Bir haber, blog veya forum gönderisini arama sonuçlarına oldukça kısa bir zaman diliminde katar. Sistem kabaca, görselden de anlaşılabileceği üzere her içeriğe eşit mesafede bulunması durumuyla özetlenebilir. Önceki arama indeksinde; belirli konulardaki sonuçların iyileştirilmesine öncelik tanınmaktaydı ve bu nedenle altta kalan katmanlardaki sonuçların güncellenmesinin daha uzun zaman alması demekti. Bu nedenle o katmana ait aramalarda, güncel sonuçlara erişimin bir miktar gecikme yaşadığını görmekteyiz. Ancak Caffeine ile, katmanlaşmadan vazgeçilmiş ve küçük miktarlarla ancak sürekli bir sonuç iyileştirme fikrine gidilmiş. Bu şekilde herhangi bir konudaki en güncel bilgi, sürekli yenilenmekte olan arama indeksine daha kısa zamanda dahil olmuş olmaktadır.

Google Caffeine 100 milyon GB’lık veritabanına her gün binlerce GB’lık veri ekleyerek, yelpazesini genişletmeye devam etmektedir. Daha güncel sonuçların yanı sıra, Google Caffeine arama hızını da arttırmıştır.

Şimdi biraz etkilerinden bahsedelim:

  • Ekşi Sözlük gibi “content farm” olarak tanımlanan sitelerin, sonuçlara katkı oranı düşmüş oldu. Çünkü caffeine’in mimarlarından biri olan Matt Cuss bu tip sitelerdeki içerik kalitesinin düşük olduğuna inanıyor.
  • Video linkleri daha yüksek bir önem sırasına yükseldi.
  • Bünyesinde çok ürün barındıran alışveriş siteleri arama sonuçlarında düşüş yaşarken, ürünlerine anasayfa, navigasyon gibi önemli alanlardan link verme şansı olan siteler yükselişe geçti.Siteler içeriklerini güncel tutma konusunda site yöneticilerinin editör ve makale yazarlarına ihtiyacı arttı.
  • Sosyal ağlarla bağlantı oranı yüksek olan içerikler, aramalarda daha öncelikli sonuçlara sahip oldu.
  • Kaliteli içeriklerin adsense gelirleri arttı.
  • Özgün içerikler ön sıralarda yer alıyor.
  • İlk sıralara yükselmek için belirli bir zaman geçirmesi gereken anahtar kelimeler, güncelliğe verilen önemin artmasıyla böyle bir süreye ihtiyaç duymuyor.
  • Amacına uygun ve birkaç konuyla ilişkilendirilmemiş etiketleri barındran sayfaların sonuçlardaki oranı azaldı.

Kaynaklar: