ABD'nin Wisconsin eyaletinin Milwaukee şehrinde 10 Ocak 1938 yılında doğan Donald Ervin Knuth'un babasının küçük bir matbaa dükkanı vardı ve babası aynı zamanda onun da öğrencisi olduğu Milwaukee Lutheran High School'da kütüphanecilik dersleri veriyordu. Donald Knuth, mükemmel bir öğrenciydi. Yarışmalara katılıp ödüller kazanıyordu. Örnek olarak, sekizinci sınıftayken "Ziegler's Giant Bar" kelimelerinin içindeki harflerden oluşan 4500'den fazla kelime bularak okuluna bir televizyon seti, sınıf arkadaşlarının hepsine de gofret kazandırmıştı.
Knuth üniversiteyi şu an Case Western Reserve Üniversitesi'nin bir parçası olan Case Teknoloji Enstitüsü'nde okumuştu. 1960 yılında matematik alanında lisans derecesini alan Knuth'a gösterdiği üstün başarı da göz önünde bulundurularak, okulu tarafından yüksek lisans derecesi de verilmişti. Üniversite yıllarında, bir yandan mükemmel bir öğrencilik hayatı sergileyen Donald Knuth, diğer taraftan da okulun basketbol takımına koçluk yapıyordu. Koçluk yaparken her oyuncuya yeteneklerine göre puan verilen bir sistem geliştirmişti. Daha sonra bu yeni yaklaşım Amerika'nın Newsweek dergisi ve CBS televizyonu tarafından da haber yapılmıştı.
Case Western Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra California Teknoloji Enstitüsü'nde devam eden Knuth, bir yandan akademik çalışmalarına önem verip diğer taraftan da firmalara danışmanlık hizmeti veriyordu ki, bu sırada farklı bilgisayarlar için farklı derleyiciler yazdığı bilinmektedir. 1963 yılında matematik alanında doktorasını alan Knuth, aynı okulda öğretim üyeliği yapmaya ve üzerinde yıllardır çalıştığı Bilgisayar Programlama Sanatı isimli eserini yazmaya başladı. 1968 yılında bir yapıtın ilk cildini yayınladı ve aynı yıl Stanford Üniversitesi'ne geçti.
1971 yılında _ACM Grace Murray Hopper Ödülü'_nü alan ilk kişi oldu. Bir çok ödül alan Donald Knuth'un aldığı ödüllerin arasında Amerikan Ulusal Bilim Madalyası, Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından verilen John von Neumann Madalyası ve Kyoto Ödülü ile bilgisayar biliminin Nobel Ödülü diyebiliceğimiz Turing Ödülü bulunmaktadır.
1976 yılında Bilgisayar Programlama Sanatı'nın üçüncü cildini yayınladıktan sonra o yıllarda ortaya çıkan elektronik yayıncılık araçlarının beğenmeyip TeX ve METAFONT araçlarını yaratmıştır.
1990 yılının ilk günü, Donald Knuth iş arkadaşlarına çalışmalarına daha konsantre olabilmek artık bir eposta adresinin olmayacağını bildirmiştir. Aynı yıl bilgisayar bilimine olan katkılarından dolayı Stanford Üniversitesi Knuth'a Bilgisayar Programlama Sanatı Profesörü ünvanını vermiştir. Daha sonra 1992 yılında Bilgisayar Programlama Sanatı adlı eseri üzerinde daha çok çalışabilmek ve onu bitirebilmek için emekli olunca, ünvanının başına emekli ibaresi eklenmiştir.
1992 yılında, ayrıca, Fransız Bilim Akademisi'ne üye olmuştur. 2003 yılında İngiliz Kraliyet Cemiyeti'ne üye seçilmiştir. 2004 yılında daha önce yayınladığı ilk üç cildin tekrar gözden geçirilmiş baskıları piyasaya sürülmüştür. Donald Knuth şu an dördüncü cilt üzerinde çalışıp, bir yandan da Stanford Üniversitesi'nde yılda bir kaç ders vermektedir. Ayrıca, Oxford Üniversitesi Hesaplama Laboratuarı'nda konuk profesördür.
Kaynaklar:
- Wikipedia.org http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Knuth