Azureus ve Ben

Bu ay sizlere Azureus adlı yazılımı tanıtacağım. Tanıtıma benim Azureus ile tanışma hikayemi anlatarak başlamak istiyorum. Her ay takip ettiğim bilgisayar dergilerinden birisinde Azureus projesinden bahsediliyordu. O zamana dek torrent dünyası ile hiçbir bağım olmamıştı. Azureus'un kullanıcıyı yönlendirmesi olsun, kullanım kolaylığı olsun, torrent hakkında hiçbir bilgisi bulunmayan bir kullanıcı için yeterli seviyede olmasını umuyordum. İnternette yaptığım ufak çaplı bir araştırma sonucu Azureus'u indirmeyi başardım. Kuruluma başladığımda Azureus'un sistemimizde java kurulu olması gerektiğini hatırlatması ile ilk önce javayı sistemime yükledikten sonra Azureus'un kurulumunu tamamladım. Şu an görüyorum ki Azureus, torrent hakkında bilgisi olmayan bir kullanıcı için yeterli bir yazılım.

Peki Torrent Nedir?

Torrent linux sistemler için tasarlandı. Linux yazılımlarının büyüklüğü paylaşılırken hata oluşumlarına sebep oluyordu. Bu sebepten dolayı büyük dosya transferlerinde güvenli ve hızlı bir yol olan torrent sistemi geliştirildi. Günümüzde torrent büyük boyutlu dosya transferleri için kullanılmaktadır. Torrentin çalışma mantığı dosyayı küçük parçalara bölerek bunu kullanıcılara dağıtmak ve böylelikle her kullanıcının eksik kalan parçaları diğer kullanıcılardan çekerek eksik kalan parçaları tamamlayabilmesidir. Bir torrent dosyasında ne kadar çok tüm dosyaya sahip kullanıcı olursa diğer kullanıcıların üstüne düşen yükleme miktarı o kadar az olur. Torrentin güvenli olmasının sebebi kullanıcının indirmiş olduğu her dosya parçasının kaynak dosya ile kontrol edilmesi ve olası bir yanlış indirme sonucunda başka bir kullanıcıdan aynı dosya parçasının indirilmesi ile dosyanın indirilmesindeki hatanın bertaraf edilmesi söz konusudur. Şimdi de yazılımımızın özelliklerine değinelim.

Azureus'un Özellikleri

Azureus öncelikle normal bir torrent programının yapabileceği gibi , internet ortamında torrent paylaşımı yapan herhangi bir siteden alınabilecek olan *.torrent dosyalarını indirebilmektedir. İndirme esnasında maksimum indirme hızı seçeneği sayesinde sistemimizin tüm internet bağlantısını Azureus'a ayırmama seçeneğimiz de mevcut. Başka kullanıcıların bizden çekmekte oldukları dosyalar için de hız sınırlaması yapabilir böylelikle sistemimizin internet bağlantısını daha verimli kullanabiliriz. Tabii ki şunu da unutmamak gerekir ki internete acil ihtiyacımız olmadığı durumlarda karşı tarafın hızını azaltmak hoş bir davranış olmayacaktır; çünkü sonuçta biz de birileri için karşı taraf konumundayız.

Azureus'u diğer torrent programlarından ayıran özelliklerinden birisi beraberinde getirdiği yüksek çözünürlüklü video desteği ve kullanıcıların bu videoları Azureus'un database'ine yükleyerek Azureus üzerinden videolarını genel kullanıcı ile paylaşabilmeleridir. Bir Azureus kullanıcısının video yükleyebilmek için yapması gereken tek şey bir üyelik hesabı almasıdır. Kullanıcı adı ve şifresi ile Azureus'a giriş yapan kullanıcı video yükleme yetkisi kazanır. Kullanıcılar aynı zamanda diğer kullanıcıların yüklemiş oldukları videoları oylayabilirler. Bu sayede videolar kullanıcıların verdikleri oylar sayesinde ortalama bir puana sahip olur ve Azureus bünyesindeki videolar aldıkları puana göre de sıralanabilirler.

Azureus'un Kullanımı

Azureus bünyesindeki dosyaları sıralamak istediğimizde seçim yapabileceğimiz 3 farklı alan karşımıza geliyor. Bunların ilki bünyesinde “Hepsi”, “Video”, “Audio”, “Oyunlar” ,”Kanallar” adlarındaki sekmeleri taşıyor. Burada bize yabancı gelebilecek unsur kanallar sekmesi olacaktır. Kanallar sekmesine bastığımızda karşımıza bir kanal listesi geliyor. Bu listedeki kanallar kendi içlerinde özelleşmiş sadece belli bir alanda içerik sunan bölümler oluyorlar. İkinci kısımda yer alan sekmeler ise ilk sekmede seçtiğimiz içeriğe göre o an Azureus bünyesinde o alanda bulunan içeriğin kategorilerini bize bir çeşit tavsiye niteliğinde sunduğu bir alan. Üçüncü ve son kısımda ise “En son eklenenler”, “En çok indirilenler”, “En çok oy alanlar” isimlerinde sekmeler bulunmaktadır. Bu 3 ana kısmı kullanarak Azureus bünyesindeki içeriği istediğimiz şekilde sıralayabiliriz.

Azureus'un yukarıda saydığımız içerik sınıflandırma kısımları hariç, farklı bölümlerine ulaşmamızı sağlayan 5 ayrı sekmesi daha vardır. Bunların ilki “Gösterge tablosu”dur. Bu ekranda indirdiğimiz dosyalar ve Azureus bünyesindeki dosyaların karışık bir görüntüsü bizi karşılar. Bu ekran aynı zamanda Azureus'u ilk açtığımızda bizi karşılayan giriş ekranıdır. İkinci sekme ise Azureus'un içeriğine direk erişimimizi sağlayan “Azureus'ta” kısmıdır. Yukarıda bahsettiğim içerik sıralama işlemleri bu alanda yapılır. Üçüncü sekme “Kütüphane”dir. Bu sekmede indirmiş olduğumuz dosyaları görebilir ve durumları hakkında bilgi alabiliriz. Dördüncü sekme “Yayımla”dır. Bu sekme sayesinde videolarımızı Azureus'un arşivine gönderebilir ve genel kullanıcıya erişim hakkı sağlayabiliriz. Beşinci sekme “Gelişmiş”tir. Bu sekmede ise indirmekte olduğumuz dosyaların ayrıntılı durum raporlarını görme hakkı elde ederiz.

Şimdi dikkatimizi Azureus bünyesindeki bir dosyaya tıkladığımızda karşımıza gelecek olan ekrandaki bilgilere odaklayalım. Bir dosyaya çift tıklayarak o dosyanın ve dosyayı gönderen kişinin bazı bilgilerine erişim hakkımız doğar.Bu bilgiler:

  • o dosyaya benzer dosyaların linklerinin olduğu bir bölüm
  • bu dosyayı göndermiş olan kullanıcının göndermiş olduğu diğer dosyaların linklerinin bulunduğu bir başka bölüm
  • diğer kullanıcıların bu dosya için yapmış oldukları yorumlar
  • en son olarak da diğer kullanıcıların bu dosya için verdikleri puanların ortalaması

Yine bu alanda dosyayı indirmeden önce küçük çaplı bir önizleme seyredebileceğimiz gibi dosyamızı indirmeden hepsini izleme olanağımız da bulunmaktadır.

Yazıyı sonlandırmadan önce bir kez daha hatırlatmak istiyorum Azureus yükleyebilmeniz için sisteminizde java bulunması zorunludur. Azureusla bir kez tanıştıktan sonra sizin en iyi yol arkadaşınız olacağına kuşkum yok.

Bol Azureuslu günler diliyorum :)