Alonzo Church 14 Haziran 1903'te Vaşington'da dünyaya geldi. . 1925'te Mary Julia Kuczinski ile evlendi ve bu evliliğinden 3 çocuğu oldu: Alonzo,Mary, ve Mildred. 1995'te yaşama veda etti.

Church'un matermatiksel mantığa yaptığı en büyük katkı Church Kuramları ve Church tezlari olarak bilinmektedir. Bunların her ikisi de mantıksal matematiğin temel taşı olan Godel’in tamamalanamayan teoremine göndermede bulunmaktadır. Viyanalı genç bir matematikçi olan Godel, fotrmel mantığı aritmetik yöntemlerle ifade etmek için sistemin kendisini kullanarak kanıtlanacağını ya da kanıtlanamayacağını göstermiştir.

Church’un bu konu üzerindeki teoremi, 1930'larda Turing, Gödel, Kleene, Church ve diğerlerinin, "Verili bir matematik problemi için hangi durumlarda bir çözüm algoritması vardır?" sorusu üzerine yaptıkları kapsamlı araştırmaların bir sonucudur. Yani soru, kusursuzca mekanik bir şekilde izlenebilecek ve belli bir kategorideki matematik sorularına her zaman doğru cevabı verebilecek apaçık bir kurallar sistemi hangi durumlarda bulunur? Bu araştırma oldukça verimli oldu. Öncelikle bu araştırma elektronik bilgisayarın geliştirilmesini önceledi ve kolaylaştırmıştır. Turing kalem ve kağıtla hesaplarken ne yapıyor olduğumuzun bir hayli basitleştirilmiş ve taslak bir modelini geliştirmiştir ve dijital bilgisayarları geliştirme sürecindeki ilk çalışmaların çoğu Turing'in modelini elektronik ortamda uygulamayı hedeflemiştir.

Bilimsel yaşamında tutarlı bir çizgi izlemiştir. Church ,Göttingen ve Amsterdam'da bir yıl ,sonra Harvard Üniversitesi'nde bir yıl, bir Ulusal Araştırma Görevlisi olarak iki yıl çalışmıştır...Yardımcı doçent olduktan sonra ABD'ye dönmüştür.Sırasıyla 1939 da doçent,1937 de profesör olduktan sonra uzun yıllar çalıştığı Princeton'dan 1967 yılında emekli oldu,.Emekli olduktan sonra da Los Angeles kenti California Universitesi'nde Felsefe ve Matematik Profesörü olarak 23 yıl çalıştı.

Eserleri matematiksel mantık, özyineleme teorisi ve teorik bilgisayar bilimleri alanında büyük önem taşıyor. Erken Katkıları Yolları (1926) ve Alternatifler Zermelo'nın Varsayımı (1927) sistemi, diferansiyel denklemler şeklinde Irredundant Önermeleri (1925) kümeleri,bugün bilgisayar mühendisleri için çok değerli araçlardır. 1941 de 77 sayfa yayınlanan Calculus, Lambda- en önemli eserleri arasındadır. 1930 yılında λ hesabı oluşturdu. 1934-1937 yıllarında Bernays ile yaptığı yazışmalara dayalı Church çalışmaları incelenmektedir. Church başka bir alana aksiyomatik teori oluşturdu. Whitehead ve Russell'ın Principia saf teorisi paradoksları önlemek için tasarlanan Mathematicaya destek vermek için çalıştığı eserini 1940 yılında yayınlandı. Burada Church, λ-matematiki temel alır.

Bu alanda başka bir çalışması, 1976 yılında yayımlanan Tarski, tipi aksiyomatik küme teorisi ile semantical antinomies karşılaştırması olan Russell'ın çözümünü incelediği çalışmadır, 1971 yılında yayınlanan bir evrensel küme teorisi içerir. Başka bir Church araştırması ,konuları ayrıntılı olarak kabul edilen semantiktir. Church ,açıklamalar diferansiyel denklemlerin temel teorisi olarak 1965 yılında araştırma ve bir genelleme yaptığı Laplace dönüşümünü 1966 yılında yayınlandı. Laplace dönüşümü bir tartışma içerir. Laplace dönüşümü bu genelleme çalışmasının ikinci bildirisinin tekrar ikinci dereceden kısmi diferansiyel denklemler çözümleri elde etmek için yöntem kullanıldığı bir konudur. Foster, Turing, Kleene, iletelefon, Boone ve Smullyan dahil olmak üzere 31 doktora öğrencisi Church ile çalışmıştır. Church,1978 yılında National Academy of Sciences (ABD) için seçim dahil olmak üzere bilime yaptığı katkılarından dolayı birçok ödül aldı. Ayrıca British Academy ve American Academy of Arts and Sciences ‘dan bilğim ödülü . Case Western Reserve (1969), Princeton (1985) ve State University of New York Buffalo (1990) ona fahri unvan verdi.

Kaynakça: - http://www.powershow.com/view4/555345-OTMzM/TEMEL_KURAM_VE_A_powerpoint_ppt_presentation Article by: J J O'Connor and E F Robertson