Alan Kotok dünya bilişim tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Amerikan bilim insanıdır. Dünyanın ilk bilgisayar oyunu olan Spacewar’da imzası olan Kotok, DEC (Digital Equipment Corporation) ve W3C (World Wide Web Consortium) şirketlerinde çalışmaktaydı. Aslına Kotok’un yaşamını üç ayrı evreye ayırmak ve bu evreleri ayrı ayrı değerlendirmek daha doğru olacaktır.
9 Kasım 1941’de Philadelphia’da doğan Kotok, New Jersey’de büyümüş, lise çağında iki dönemi okumadan 16 yaşında mezun olup MIT’de eğitimine devam etmiştir. MIT’de lisansını ve yüksek lisansını elektrik mühendisliği üzerine yapan Kotok, TMRC’de (Tech Model Railroad Club) tanıştığı arkadaşları ile hayatına şekil verdi ve henüz üniversite yıllarında bilgisayar oyunları yapımında başrolü oynadı. 1959 yılında IBM 704’te satranç oyunu geliştirmeye başladı, 1962’de oyunu tamamladı.
Alan Kotok, dünyanın ilk interaktif bilgisayar oyunu olan Spacewar’ın yapımında da dolaylı olarak yer aldı. Harvard Üniversitesi’nden Martin Graetz, Stephen Russell ve Wayne Wiitane’in tasarladığı bu oyun için MIT’den, içerisinde Alan Kotok’un da bulunduğu, bir grup da oyunu iki kişinin karşılıklı olarak oynayabileceği kontrol aletini yapmışlardır.(sonrasında bu aygıtın farklı firmalarca üretilen türevlerinden joystick de doğar)
MIT eğitiminin ardından Alan Kotok; 34 yıl boyunca görev yapacağı Digital Equipment Corporation’da 1962 yılında işe başladı. Bir yandan PDP-4 için Fortran derleyici yazmaya başlayan Kotok bir yandan da ilk görevinde Gordon Bell’in liderliğini yaptığı takımda kendine mantık tasarımı asistanı olarak yer buldu. İlk ticari zaman paylaşımlı bilgisayar (PDP-6) yapımında yer aldı. Kariyerinin ilerleyen döneminde işinde yükselen Kotok PDP-10, DECSYSTEM-10 ve DECSYSTEM-20’nin birkaç neslinde ana mimar ve tasarımcı olarak görev aldı. DECSYSTEM-10’u yazan takımın içinde Gordon Bell, Thomas Hastings ve Richard Hill ile birlikte çalıştı. Tek kullanıcılı ve zaman paylaşımlı sistemlerde toplu işlem geçişinin hızlandırılmasında önemli bir rol oynadı. 1984 yılında ise Kotok’un sistem mimarı olduğu bir proje sonunda dijital tarihin o ana dek gördüğü en üstün performansı gösteren bilgisayar (standart bilgisayarlara oranla 4.2 kat daha hızlı çalışma özelliğine sahip) VAX 8600 (Venüs) dünyaya tanıtıldı.
Dijital sektöründeki kariyerinde internetin potansiyelini kavrayan Alan Kotok; 1994’te bir şirketler birliği için açık ve net standartlar oluşturmak ihtiyacı ve Ağ’ı (Web) Geliştirme Koordinasyonu hakkında Steve Fink, Gail Grant ve Brian Reid ile birlikte yaptıkları seyahatte Tim Berners-Lee ile görüştü. Digital's Corporate Strategy Group’da teknik direktör olarak görev almaya başlayan Alan Kotok İnternet İş Grubu’nun kurulmasının öncüsüydü ve İnternet-Web tabanlı teknolojilerin entegrasyonunun erken benimsenmesini savunuyordu. Şirket AltaVista arama motoru, internet güvenlik duvarı(firewall), ağ portalı, ağ yayını ve canlı seçim sonuçları(live election returns) gibi günümüzün önemli olgularını bulurken aynı zamanda internet ve ağ gelişiminde de öncü durumundaydı. Bu başarılı ortamda da Kotok şirketin kurumsal stratejisini sorguluyor, dijital ürünleri satmak için internet ve ağ olanaklarının kullanılması gerektiğine inanıyordu. Dijital sektöründeki kariyerini özetlersek; 1962-1997 yılları arasında kurumsal danışmanlık mühendisi olarak görev yapan Kotok aynı zamanda 1994-1996 arasında W3C Danışma Kurulu temsilciliği, 1996-1997 yıllarında ise GC Tech şirketinde pazarlama başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
Alan Kotok W3C’de 1997’de organizasyon başkanı olarak görev yapmaya başladı. W3C ile üye kuruluşlar arasındaki sözleşmeleri yönetmek, W3C web sitesindeki milyonlarca sayfa ve kaynaklar için W3C Sistemi ile Ağ takımı servisi arasındaki koordinasyonu sağlamak ve MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuarı’ndan W3C’nin sunucu sitesini korumak görevlerini üstlendi. Bu görevle W3C yönetici takımının bir üyesi oldu, W3C Danışma Kurulu ile yakından çalıştı. Hindistan’daki yeni W3C ofisinin kurulmasına yardım eden Kotok gelişmekte olan ülkelerin üyelik aidatlarını düşürmek için çalıştı. W3C Patent Poliçesi’ne büyük bir katkıda bulundu ve kısa bir süre için de olsa Teknoloji ve Toplum Domaini’nde lider olarak görev yaptı.
1977 yılında Longy Müzik Okulu’nda bir koro yönetmeni ve piyano öğretmeni olan Judith McCoy ile evlenen Alan Kotok’un, adı Leah Kotok olan bir öz kızı ve McCoy’un da önceki evliliğinden olan Frederica Beck ve Daryl Beck isimli iki çocuğu vardı. 26 Mayıs 2006’da kanser tedavisi görürken ölen eşinden 6 ay sonra Cambridge’deki evinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata veda etti.