Kullandığımız bilgisayarlarda özellikle birden fazla kişi kullanıyor ise o bilgisayarda hepimizin diğer kullanıcıların erişmesini istemediği veriler olur. Bugüne kadar, veri saklamak adına yapılan o kadar çok eylem gördümki -olur olmadık sistem dizinlerinin içinde saklanan veriler, masaüstünün görünmeyen kısımlarına saklanan veriler hatta geri dönüşüm kutusunda saklanan veriler- birçoğu benim şaşkınlık yaşamama yetti.

Çeşitli bilgisayar kullanıcılarından çeşitli yollar gördüm, birçoğunun kendine göre yöntemleri vardı, bunları seçme sebepleri de genelde bu saklama yöntemleri bilgisayarı kullanan insan sayısı arttıkça daha akıl almaz haller alıyor. Yöntem işe yaradıktan sonra tabi ki nasıl yapıldığı pek sorun edilmiyor.

3. parti yazılımlar kullanmak, bunlar ile verilerimizi sadece gizlemek değil aslında hem gizlemek, gizlemenin de yanında şifrelemek, bulunduğunda işe yaramaz duruma getirmek işin en doğrusu ama bunlar bizim için hem ekonomik yönden kayıp olur (ücretli yazlımlar ise) hem de bizim maksadımızı biraz aşabilir.

Biz burada, bir ek yazılım kullanmadan verilemizi nasıl saklayabilir, en azından sakladığımızı düşünebiliriz, ona bakacağız. Verileri basit yoldan saklamak diyince benim aklıma iki yöntem geliyor. Birincisi görünmez dizin oluşturup verilerimizi bunun altında saklamak, ikincisine de birincisine yine benzer bir yöntem olan gizli dizin oluşturup bunun altına saklamak.

İlk yöntemi biraz açacak olursak; burada kullandığımız dizinlere sağlanan simge değiştirme özelliğinden faydalanmak olacak. Şöyle ki görünmez yapmak istediğimiz dizinin simgesini saydam bir simge seçip, adını da boş karakter yaptığımız zaman dizin en azından masaüstünde veya windows gezgini ile bakılmadığı sürece görünmeyecektir.

İşlem basamakları :

  • Yeni oluşturulan dizin veya görünmez yapılmak istenen mevcut dizinin özellikler menüsüne girip özelleştir sekmesi açılır.
  • 'Simge Değiştir' butonu yardımı ile hali hazırda bulunan simgeler gösterilir. Bizim yapmamız gereken burada ortalarda yer alan saydam olan birkaç simgeden birini seçmek ve uygula diyerek işlemi kaydetmek.
  • Sizin de gördüğünüz gibi artık sadece dizinin ismi görünür durumda.
  • Sonrasında iş dizinin ismini de halletmeye geliyor. Bunun için dizine yeni ad veriyoruz. Yeni ad olarak ALT + 0160 ( sayısal ifadeyi ALT tuşuna basılı tutarken tuşlayınız) ile çağrılan boş karakteri veriyoruz.
  • Bu basamağı da uyguladığımız zaman dizin görünmez hale geliyor.

Yöntemin artılarına ve eksilerine gelecek olursak, hiçbir yazılım gerektirmemesi en büyük özelliği fakat güvenli olmaması, özellikle arama sonuçlarında içerisinde bulundurduğu verilerin listelenmesi en büyük eksisi.

İkinci bir yöntem ise neredeyse tüm bilgisayar kullanıcılarının bildiği, bir şeyler gizlemeye daha yeni yeni başladığımız zamanlardan beri haberdar olduğumuz dizin gizleme özelliği. Gizlenmek istenen dizin hemen özellikler menüsüne girilerek Gizli parametresi verilir ve uygulanır, tabi burada bunun geçerli olması için windows klasör ayarlarında gizli dosyaların görüntülenmemesi seçili olmalıdır.

İşlem basamakları

  • Gizlenmek istenen dizinin özellikler menüsüne girilir.
  • Gizli parametresi işaretlenir ve uygulanır.

Yöntemin artıları eksilerine gelecek olursak, yine hiçbir yazılım kullanılmadan yapılabilmesi ve bilgisayar bilmeyen birinden bir şey saklanmak isteniyorsa kullanılacak en basit yöntem olması en büyük getirisi, fakat arama sonuçlarında verilerin listelenmesi ve klasör ayarlarından gizli dosyaların gösterilmesi ayarlandığında gizli dosyamızın gösterilmesi çok büyük götürü yaratıyor.

Yazımızın sonuna gelirken tekrar hatırlatmak gerekirse, burada bahsedilen yöntemler çok basit ve hiçbir güvenliği olmayan yöntemlerdir. Ancak ufak önlemler almak gerektiğinde başvurulabilecek yöntemlerdir. Daha iyi koruma için bu alana yönelik veri gizleme ve şifreleme yazılımları kullanmak en iyi çözüm olacaktır.