Bu ay yazılım tanıtımı köşemizde inceleyeceğimiz yazılımımız, bir PHP IDE'si (Integrated Development Environment - Bütünleşik Geliştirme Ortamı) olan Zend Studio. Zend Studio, sadece PHP üzerine çalışan Zend firmasının geliştirdiği bir ürün. Hal böyle olunca yetenekleri rakiplerinden biraz daha üstün oluyor tabii ki. Başlayalım şimdi yazılımımızın bu özelliklerini açıklamaya:
Kod Gizleme ve Renklendirme:
Zend Studio'nun bize sunduğu avantajlardan ilk ikisi kod gizleme ve renklendirme olanakları. Uygulamamız bize 5 farklı dil için (php, html, css, xml ve javascript) renklendirme desteği sunuyor. Böylece kodlarımız daha anlaşılır bir hale geliyr ve hatalarımızı daha kolay farkedebiliyoruz. Kod gizleme özelliği ise daha çok geniş php dosyaları için bir avantaj. Kod gizleme özelliği sayesinde de kodun işimize yaramayan kısımlarını yan taraftaki küçük (-) simgesine basıp katlayabilir, sonra işiniz olduğunda (+) simgesine basarak tekrar açabilirsiniz.
Hata Ayıklama Ortamı:
Zend Studio hata ayıklama ortamı (debugging environment) sayesinde kodlarınızı daha yazarken hatalarınızın farkına varmanızı sağlayan bir yapıdır. İçerisinde iki çeşit hata ayıklama yöntemi barındırır:
Internal Debugging (Yerel Hata Ayıklama): Bu özellik sadece kendi kullandığınız bilgisayar üzerinde hata ayıklama işlemi yapmanıza olanak tanır. Hata ayıklama sürecinde karşılaşılan problemleri ekrana bastırmak, değişken, sınıf ve fonksiyonlar hakkındaki bilgileri görüntülemek, girdi - çıktı bilgilerini göstermek gibi bir çok konuda yardımcı olacak bileşenler içerir. Satır satır yapılabileceği gibi tüm dosya üzerine de uygulanabilir.
Server Debugging (Sunucu Üzerinde Hata Ayıklama): Zend Studio, Sunucu Bileşeni (Server Component) sayesinde uzak sistemdeki php kaynaklarına da ulaşıp hata ayıklama yapmanıza olanak verir.
phpDocumentor Desteği:
PhpDocumentor, php üzerinde yazılmış bir php bilgilendirme aracıdır. Zend phpDocumenter desteği sayesinde, hem başka hiçbir şeye ihtiyacımız olmadan php fonksiyonları hakkında bilgi edinmemize yardımcı oluyor, hem de kodumuzu yazarken tavsiyelerde bulunarak işimizi inanılmaz ölçüde kolaylaştırıyor. Bu ikinci özelliğe deikkatinizi çekmek istiyorum, çünkü bu gerçekten insanı tembelliğe itiyor zamanla. Bir süre sonra her uygulamada açtığınız parantezin kendiliğinden kapanmasını, "leb" dediğinizde kendi kendine "leblebi" yazılmasını bekliyorsunuz haklı olarak.
Proje Yönetimi ve SQL Desteği:
Zend Studio'nun sağladığı proje yönetim sistemi sayesinde projelerimizi derli toplu bir şekilde yürütebiliyoruz. Bir projenin içerdiği tüm dosyaları, bunların birbirleriyle bağlantılarını görerek, hatta bir de SQL desteğini yanımıza alarak proje geliştirmek şüphesiz hepimizin başladıktan sonra vazgeçemeyeceği çok daha avantajlı bir yöntem. Evet yanlış duymadınız, Zend Studio SQL desteğiyle beraber sahnede. Sadece veritabanımızı Zend SQL Tool'a tanıtarak tüm veritabanı yapımızı grafiksel olarak görebilir, verileri değiştirebiliriz. Bu da zaman dolayısıyla performans kazancı demek oluyor...
Son Söz
Zend Studio deneyimi sayesinde kazandığı güçlü özellikleriyle rakiplerinden bir adım daha öne çıkıyor. Tabi ki artık çağımızda özgür yazılımın daha yaygın olması nedeniyle tek dezavantajı, her ticari üründe olduğu gibi bir ücret ödemeniz gerekmesi. Belki de başlangıç seviyesindeki bir php geliştiricisi için çok gerekli olmayabilir ancak amatör ve profesyonellerin işlerini çok kolaylaştıracak bir geliştirme ortamı olduğu su götürmez bir gerçek. Ayrıntılı bilgiye Zend'in resmi sitesinden ulaşabilir, hatta uygulamamızın deneme sürümünü indirip burada anlatılanları kendi gözlerinizle görebilirsiniz. İyi yıl dileklerimle...
Bağlantılar:
- Wikipedia
- Zend Resmi Sitesi
- Zend Studio Online Yardım Belgeleri