Merhaba arkadaşlar. Bilgisayar dünyasından heyecan verici bir haberle karşınızdayım. Microsoft bu sene San Fracisco'da 30 Mart Çarşamba günü başlayan Build 2016 konferansında, Linux'a özgü Bash Shell yani komut satırı yorumlayıcısını yerleşik olarak kendi bünyesinde “Ubuntu user mode” adı altında destekleyeceğini duyurdu.
Windows geliştirici takımı Windows 10'u geliştirirken sürekli farklı geliştirici çevrelerinden kendilerine fikir belirtmelerini istiyordu. “Windows 10 içinde en çok neyi görmek istiyorsunuz?” sorusu bağlamında dönüt alarak projelerine bu gelen fikirler doğrultusunda ilerliyorlardı. Microsoft'a gelen bildirimler arasında Linux tabanında bulunan geliştiriciye birçok kolaylık sunan özelliklerin desteklenmesi yönündeki isteklerin yoğun olduğunu görüyoruz. Bu linkten geliştiricilerin isteklerini inceleyebilirsiniz.(Link - wpdev.uservoice.com)
İşte bu noktada Windows Team bu fikirlere gözünü yummamış. PowerShell, cmd ve diğer komut satırı araçlarını geliştirmekle kalmayıp, komut satırı ailesini genişletme kararı alarak yerleşik destekli olarak Bash'i de aileye katmış. Linux'un komut satırı araçları desteğiyle direk olarak Windows üzerinde çalışan ve gene Windows üzerinde Linux'un özelliklerini gösteren bi çevrede Bash'i görmek Windows geliştiricileri için gerçekten sevindirici bir haber.
Windows geliştirici takımı bu yenilikleri Windows içinde “Windows Subsystem for Linux (WSL)” adını verdikleri yeni bir altyapı oluşturarak Ubuntu Linux'un yaratıcısı olan Canonical'dan da destek alarak bunu başardıklarını belirtti.
Bu destekle birlikte artık kullanıcılar Bash scriptleri ve grep, sed, awx gibi Linux komut satırı araçlarını kolaylıkla Windows üzerinde çalıştırabilecekler. Bunun yanında, Ruby, Git, Python gibi Linux-öncelikli araçları bile deneyebilirler. En güzel yanlarından birisi ise Windows' un dosya sistemine Bash üzerinden erişip Windows araçlarıyla veya Linux komut satırı araçlarıyla dosyalar üzerinde çalışabilirler.
Windows geliştirici takımı ve Canonical güzel çalışmış doğrusu ama geliştiricileri uyarmadan da geçmemişler. Onlar da her ne kadar bu teknolojiyi sundukları için heyecanlı olsalar da bunun beta olarak sunulmasının belirli nedenleri olduğunu hatırlatmakta fayda görmüşler. Büyük boşluklar ve bozulmaların oluşabileceğinin farkındalar ve geliştiricilerden Linux'taki gibi bir performans beklemelerinin yanlış olacağını söylüyorlar. Diğer bir not olarak şunu da söylemek gerekir ki Bash ve Linux araçları Windows uygulamalarıyla bir iletişim içinde olamayacak. Yani Bash üzerinde Notepad çalıştırmak maalesef şimdilik mümkün değil. Her ne kadar eksikleri olacak olsa da Windows üzerinde böyle teknolojiler görmek gerçekten geliştiriciler için de çok heyecan verici. Umarız daha fazlasını da görebiliriz.