Herkesin bildiği üzere Microsoft tarafından geliştirilip sunulan ve milyonlarca insan tarafından kullanılan Windows'un yeni sürümü olan Windows 10 (kod adı Treshold) geçtiğimiz eylül(2014) ayında teknik önizleme sürümünü yayınladı ve yapılan son etkinlikle beraber birtakım yenilikleri ve iyileştirmeleri kamuoyuna aktarıldı. Öncelikle yapılan eylül ayındaki etkinlikte çoğu insan yeni sürümün adının - eğer özel bir isim kullanılmazsa bkz: Windows XP, Windows Vista - "Windows 9" olmasını bekledi, bekledik fakat yapılan tanıtımda ismin "Windows 10" olduğu belirtildi. Nedeni ise resmi bir kaynak tarafından henüz açıklanmadı fakat Reddit'te bir kullanıcının Windows'un 95 ve 98 sürümlerinde 9.x kod adı benzerliği sebebiyle bazı uygulamalarda sıkıntı çıkabileceğinden dolayı yeni Windows'un "Windows 10" olarak adlandırıldığı söylemiş.

Öncelikle işletim sistemindeki yeniliklere bir göz atalım. Windows 10'un kendi açımdan en çarpıcı yeniliği ve özelliği tek işletim sisteminin birçok cihazda kullanılabilmesi. Bu sayede Microsoft Windows Phone olarak isimlendirdiği mobil işletim sistemini, Windows NT olarak isimlendirdiği ARM cihazlarda kullandığı genellikle tablet bilgisayarlarda işletim sistemini ve kişisel bilgisayarlarda kullandığı klasik işletim sistemini birleştirerek tek elden bir işletim sistemi sunmayı planlıyor. Birçok kullanıcı ve şirketin Windows 8'deki arayüzden yakınması ve arayüzün dokunmatik olmayan cihazlarda kullanışsız olmasından dolayı Microsoft yeni işletim sistemiyle bu sorunu gidermek için başlat menüsünü geri döndürerek metro arayüzüyle birleştirdi. Yeni başlat menüsünün iki modu bulunuyor. Klasik başlat menüsü görünümüyle metro uygulamaları bir görünüm veya Windows 8'deki stiliyle yeni nesil diyebileceğimiz daha çok dokunmatik cihaz kullanıcıları için tasarlanmış yenilikçi görünüm. Öte yandan yapılan etkinlikte de bastıra bastıra Windows 7'nin kullanım kolaylığı ile Windows 8'in yeniliklerinin tek bir işletim sisteminde kullanılacığını ve her kesimden kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği bir arayüz olduğunu iddia ettiler. Ayrıca Windows 7, 8 ve 8.1 kullanıcılarının ücretsiz olarak yeni işletim sistemine sahip olacağını belirttiler.

Diğer bir özellik olarak ise henüz mobil cihazlarında geliştirdiği kişisel sesli yanıt asistanı "Cortana"nın masaüstü cihazlarda da kullanılabilecek olması. Windows'un "Siri"si olarak adlandırılan uygulama henüz yeni bir işletim sistemi olan Windows Phone 8.1'de kullanılmıştı ve halen geliştirilme sürecinde. Cortana ayrıca Internet Explorer'ın yerine kullanılması planlanan "Project Spartan" da sesli aramaya dahil olması planlanıyor. Project Spartan'a eğer bir göz atacak olursak Son Internet Explorer versiyonlarından gelen olumsuz geri dönüşlerin ve kullanımının azalmasından dolayı yeni işletim sisteminde yeni bir internet tarayıcısıyla kullanıcılarının karşısına çıkmayı planlıyor. Eski versiyon Internet Explorer'lara göre hızlı olduğu söylenen tarayıcı, web sayfası üzerinde not alma imkanı, Cortana ile sesli aramalar sunuyor. Henüz geliştirilme sürecinde olan ve Internet Explorer'ın devamı niteliğinde olan tarayıcının daha ne gibi yenilikler getireceği henüz bilinmiyor.

Yeni işletim sistemiyle gelen diğer özelliklere de göz atacak olursak; yeni bildirim merkezi, görev görünümü, arama çubuğu, değişen ayarlar menüsü, yeni simgeler... Sistemin minimum gereksinimleri 1GHz ve üzeri PAE,NX ya da SSE2 destekleyen işlemci; 32 bit için 2GB, 64 bit için 4GB RAM; DirectX 9 destekleyen, WDDM sürücüleri olan grafik kartı; 32 bit için 16GB, 64 bit için 20GB boş alan.

Tanıtılan yazılımsal boyuttan ziyade Microsoft'un en büyük yeniliklerden biri ise akıllı gözlük sınıfına koyabileceğimiz ve kendi geliştirdiği HoloLens. Cihazda 120 derecelik açıya sahip olan lens ile yüksek performanslı işlemci ve grafik işlemcisi bulunuyor. Henüz tam olarak özel donanım özellikleri belirli olmayan cihaz, 3B ve HD bir görüntüyle birlikte canlı bir simülasyon deneyimi kazandırıyor. Sadece birkaç küçük demoya sahip olan cihazın henüz geliştiriciler için sunulan bir API'si de mevcut değil. Minecraft oyunundaki herhangi bir envertari yerleştirmeden önce beliren kırmızı şekillenme bu demoya örnek gösterilebilir. Merak ediyorum, Windows 10 ile birlikte gerçek zamanlı üst düzey bir performans, sloganı ile yola çıkan HoloLens, Oculus Rift'e veya Google Glass'a rakip olabilecek mi?

Sonuç olarak Windows bu sürümle birlikte Windows 7'de sıkışıp kalan kullanıcılarını terfi ettirip, 8'de yeniliklere kapısını açanlara da hayal kırıklığı yaşatmamayı düşünüyor. Ayrıca tek işletim sistemi geleneğine uyarak birçok cihazda aynı market, aynı uygulamaları kullanmayı planlıyor. HoloLens ile birlikte de rakiplerinden biraz geç kaldığı akıllı gözlük piyasasına farklı bir hava katmayı planlıyor. Bakalım gelecek günler ne gibi yenilikler gösterecek. 28 Nisan - 1 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacak olan Build konferansında daha fazla detayın ve henüz kesin olmayan şeylerin açığa kavuşacağı ise şüphesiz.

Kaynaklar: