Çoğunuzun bildiği gibi geçtiğimiz ay içerisinde The Maverick Meerkat adıyla Ubuntu 10.10 sürümü yayınlandı. "10'da 10 mükemmellik!" sloganıyla yola çıkan bu sürüm eskilerden kalma hataların çoğuna çare bulmuş bulmasına; ama halen bazı sistemlerde küçük pürüzlere yol açabiliyor. Yine de telaşlanmayın; bu sorunların çözümlerini çeşitli forumlardan bulmak mümkün oluyor.

Maverick Meerkat'teki ilk göze çarpan yenilik sistemin varsayılan fontu. Ubuntu Font Family, Latin, Kril ve Yunan alfabesini içeriyor. Kullanıcıların yeni font hakkında ikiye bölündüğünü de ilk görüşlerden yola çıkarak söyleyebiliriz. Fontun okunabilirlik konusunda bir sorunu yok. Okunabilirlikten ödün vermeden daha estetik bir görüntü sağladığını söyleyebilirim.

Sistem fontundan sonra muhtemelen farkedeceğiniz ikinci değişiklik ise müzik oynatıcıların ayarlarının, ses ayarlarıyla aynı pencere içine yerleştirilmiş olması olacaktır. Araç çubuğunun daha düzenli olmasını sağlaması dışında, müzik değiştirdiğinizde ses açma-kısma gibi çok sık ihtiyaç duyacağınız ayarları aynı yerde toplaması gayet hoş bir yenilik olmuş. Başta programın araç çubuğundan çıkarıldığı hissine de neden olabiliyor; ama nereye gittiğini kısa sürede keşfedebiliyorsunuz. :)

Geriye kalanlar nispeten küçük çaplı yenilikler; ama onları da belirtmeden geçmeyelim:

  • Ubuntu 10.10, GNOME 'un güncel 2.32 versiyonuyla geliyor.
  • Evolution 2.30 versiyonuna güncellenmiş, belirttiklerine göre 10.04 LTS'dekinden daha hızlı çalışıyor.
  • Varsayılan fotoğraf düzenleyicisi olan F-Spot, Shotwell ile değiştirilmiş.
  • Gwibber, Twitter'daki son değişimlere göre güncellenmiş.
  • Kubuntu da KDE'nin en güncel (4.5.1) versiyonuyla dağıtılıyor.
  • Ubuntu Yazılım Merkezi(Ubuntu Software Center), artık yazılım yükleme/kaldırma geçmişinizi tutuyor. Ayrıca en yeni ve en beğenilen programlar için arayüzde bir yer ayırmış.

Başta da bahsettiğim gibi, yeniliklerin yanında eskiden kalan veya yeniliklerin sonucunda oluşan çeşitli sorunlar da yok değil. En çok öne çıkanlardan bazıları:

  • Wubi kurulumunu Windows'tan başka bir bölüme yaptıysanız 10.04 ten 10.10 a güncelleme yaparken sorun yaşanabiliyor. (https://bugs.launchpad.net/wubi/+bug/610898) (#24*)
  • Bilgisayarı uyku durumuna geçirirken bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bunun sebebi de yüklenirken ayarlanan Swap alanının fiziksel RAM'den küçük olmasının öngörülmesi. (İlginçtir, ben swap alanı belirtmediğim halde uyku moduna geçmekte herhangi bir sorun yaşamadım) (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/partman-auto/+bug/345126)
  • Yeni Xorg 1.9 Nvidia tabanlı bazı yongasetleriyle(Nvidia 96- Nvidia 173 sürücülerini kullananlar) uyumlu değil. (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg-server/+bug/626974) (#74*)
  • ATI ve Nvidia nın tescilli (proprietary) sürücülerini kullanırken görüntüde bozukluklar veya açılış ekranında Ubuntu logosunun görünmemesi gibi sorunlar yaşanabiliyor.
  • Intel'in iwlagn sürücüsünün Wi-Fi 802.11n desteği geçici olarak kaldırılmış. Şu an itibariyle bir çözümü yok. (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-firmware/+bug/630748)
  • Broadcom yongasetli kablosuz kartı içeren bilgisayarların sürücüleriyle ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor. En basit çözümü internete kabloyla bağlanıp tescilli(proprietary) sürücüler kısmından bu kartın sürücüsünü bulmak. Kendi kablosuz ağ kartınızın modelini öğrenmek için terminale “lspci | grep Network” yazabilirsiniz.
  • Eski sürümlerde desteklenen parmak izi okuyucuları, 10.10 da tam olarak desteklenmiyor.
  • USB farelerde masaüstündeki simgelerle etkileşime girmeme veya sol tuşun basılı kalması gibi problemlerle karşılaşabiliyorsunuz. Açıkçası beni uğraştıran tek sorun bu oldu. Bu sorunu Google'ladığınızda ubuntuforums.org veya bugs.launchpad.net'ten çeşitli çözümler bulabilirsiniz. Her öneri tüm durumlar için geçerli olmuyor ne yazık ki, vereceğim linkteki Xorg paketini yüklemek benim sorunumu çözmüştü, bu sorunla karşılaşıyorsanız deneyebilirsiniz. (https://bugs.launchpad.net/udev/+bug/637208/comments/40)

Gördüğünüz gibi Maverick tamamen pürüzsüz bir sistem olma hedefinden uzak olsa da çoğu bilgisayarda sorunsuz çalışabiliyor. Fareyle ilgili çözümü ilk zamanlarda bulamadığım için 10.04 e geri dönmek zorunda kalmıştım. Eğer çözümünü bulamadığınız bir sorunla karşılaşırsanız sizin de bu yola başvurmanız her zaman mümkün. LTS etiketi, uzun süre güncelleneceği anlamına geldiğinden, yeni bir LTS sürümüne kadar 10.04'ü güncel olarak kullanma şansınız var. Yine de erken pes etmemek gerekiyor; çünkü beta sürümünden beri birçok sorun şu an halledilmiş durumda. Yukarıdaki linkleri gezdiğinizde de anlayacağınız üzere çok sayıda geliştirici bu sorunlar üzerinde çalışıyor. Şu an itibariyle üstesinden gelinememiş sorunların çözümleri büyük ihtimalle çeşitli yamalarla halledilecektir. Ubuntu'nun kullanıcı sorunlarına olan bu yakın ilgisi de diğer Linux dağıtımları arasında bu kadar öne çıkmasının sebebi zaten. Sonuç olarak Ubuntu'yu seviyor, kullanmayı sürdürüyoruz. :) Önümüzdeki aylarda görüşmek üzere!

<a name="note" title="note"></a>*Linklerin sonundaki numaralar, kaçıncı yorumda çözümle ilgili öneriler olduğunu belirtiyor. İleride daha farklı çözümler de aynı sayfadan verilebilir, o yüzden sorununuz çözülmezse o sayfayı takip etmenizde yarar var.