Bu ay, Lionhead Studios’un 2005 yılında piyasaya sürdüğü The Movies adlı oyunu inceleyeceğiz. Biraz eski bir oyun olmasına rağmen ayrıntılarıyla insanı kendine bağlayan ve güncelliğini yitirmeyen tarzda bir bilgisayar oyunu... Kısaca, iyi bir film stüdyosu kurup çektiğimiz filmlerle diğer stüdyolar arasında birinci olmayı amaçlıyoruz oyunda ve bunun için oyuncu, yönetmen, inşaat işçisi vb gibi çalışanlar alarak başlıyoruz. Temelde şehir, hayvanat bahçesi ..vb kurulan oyunlara benziyor fakat bu oyunda kendi filmimizi yapma imkanına da sahip oluyoruz.

Oyun Hakkında

Başlamadan önce film şirketimizin adını ve kendi adımızı girip şirketimiz için bir logo seçiyoruz ve oyun açılıyor. Oyuna 1920 yılında geniş bir arazi ve arazinin giriş kapısının hemen yanındaki Staff Office ile başlıyoruz. Staff Office’in önünde bekleyen insanlardan istediklerimizi inşaat işçisi veya temizlikçi olarak alıp işe koyuluyoruz. Ekraınn sol alt köşesindeki tuşa tıklayarak binalar, setler, ağaçlar, yollar inşa edebiliyoruz. Bu şekilde film stüdyomuzun büyük alanını doldurmaya başlıyoruz, tabi bu iş oyunun tarih akışına göre yıllar sürüyor.

Binalar kurdukça yeni işçiler, oyuncular, yönetmenler alıp filmler çekiyoruz. Filmler stüdyomuzun gelir kaynağı olduğu için başlarda ne kadar çok film çekersek o kadar hızlı ilerliyoruz. Fakat oyun ilerledikçe oyuncularımızın da kaprisleri artıyor ve arka arkaya film çekilmesine engel oluyorlar. Bu durumda oyuncuların stresini azaltmayı sağlayan binalardan kurmamız gerekiyor. Bar ve restaurant gibi binalar oyuncuların stresini azalttığı gibi onların içki ya da yemeğe bağımlılığını da arttırabiliyor. Bu da onların sık sık bar veya restaurantı ziyaret etmek için film setinden kaçmalarına neden oluyor. Kısacası oyuncuların stres durumunu sıkıca takip edip ona göre filmde oynatıp oynatmamaya karar vermemiz gerekiyor.

Film senaryolarını oyunun başlarında hazır olarak buluyoruz, sonrasında senaryo yazarlarını işe alıp onlara yazdırabiliyoruz. Biraz daha ilerledikten sonra ise kendi senaryomuzu yazabileceğimiz bir bina yapabiliyoruz. Bu binayla geniş seçenekli senaryo parçalarını birleştirip bir senaryo yazabiliyoruz. Farklı setler için farklı senaryo parçaları olduğu için ne kadar fazla setimiz varsa o kadar orjinal senaryolar üretebiliyoruz. Tabi senaryo parçalarında bazı değişiklikler de yapabiliyoruz. Mesela bir oyuncunun elindeki silahı seçeneklerle değiştirebilir veya setin belli bir yerine istediğimiz bir eşyayı ekleyebiliriz. Senaryoların yıldız sayısına göre filmin de değeri değişiyor ve en sonunda filmin hasılatı etkileniyor.

Senaryomuz hazırlandıktan sonra bunu Casting Office’e atıp orada oyuncuları, yönetmeni ve teknik ekibi oluşturuyoruz. Bu aşamada ekip bir süre senaryonun provasını yapıyor. Prova bittikten sonra filmi çekim aşamasına gönderiyoruz. Bu aşamada ise filmin çekimine büyük ölçüde bir etkimiz olamıyor ama tam çekim yapılırken sete tıklarsak arkaplan rengi, sahnenin süresi gibi küçük şeyleri değiştirebiliyoruz.

Film çekimi senaryomuzun uzunluğuna göre birkaç ay sürüp tamamlandıktan sonra Production Office’ten yayınlayabiliyoruz. Yayınladıktan sonra filmin değeri, oyuncuların, yönetmenin ve teknik ekibin performansı gibi bilgileri görüyoruz. Bu bilgiler bize bir sonraki filmde kimi oynatacağımız hakkında bir fikir verebilir. Bu bilgilerin ardından da filmle ilgili yorumlar ekrana geliyor. Yorumlar da görüntülendikten sonra artık eski ekranımıza dönüyor ve sağ tarafta vizyondaki filmin çıkış tarihi ve hasılatı gibi bilgileri görebiliyoruz. Bu şekilde arka arkaya filmler çekerek hem stüdyomuza gelir sağlıyor hem de oyuncularımızın deneyimini arttırıyoruz. Böylece sıradaki filmlerimizi daha iyi yapabilme imkanına sahip oluyoruz.

Oyunda önemli amaçlarımızdan biri de stüdyomuzun alanını iyi bir şekilde kullanıp düzenli ve ulaşımı kolay bir stüdyo oluşturmak. Ulaşım sistemimizi düzgün bir şekilde sağlamazsak oyuncular ve işçiler yollar yerine çimlerden yürümek zorunda kalabilir ve bu da onların yavaş yürümesine neden olur. Bizim için filmlerin hızlı bir şekilde çekilmesi önemli olduğu için oyuncuların yavaş hareket etmesi büyük zarara neden olabilir.Stüdyo alanımızın bazı bölgelerini ağaçlandırmak, basketbol sahası, küvet, şezlong vb yerleştirmek de hem oyuncuları memnun edebilir hem de stüdyomuzun değerini arttırabilir. Araziyi düzgün bir şekilde kullanmazsak oyunun ilerleyen bölümlerinde ortaya çıkan yeni setleri sığdırmamız da zor olabilir.

Oyundaki en büyük amacımız ise diğer film stüdyolarını sollayıp birinciliği ele geçirmek. Başta toplamda 5 stüdyo arasında 5. olarak başlıyoruz ama yıllar geçtikçe stüdyo sayısında da artışlar oluyor ve hepsi arasında birinciliği kapmak gerçekten zor oluyor. Stüdyomuzu üst sıralara taşıyabilmek için bazı kriterleri yerine getirmemiz gerekiyor. Mesela oyuncularımızın yıldız sayısının yüksek olmasını sağlamalı, belli bir kalitenin altında film yapmamalıyız. Beğenmediğimiz oyuncuları ve senaryoları da bu nedenle satabiliyoruz. Ne kadar kaliteli filmlere ve oyunculara sahipsek o kadar değerli bir stüdyo olmaya başlıyoruz. Ama bazen bu ikisi olduğu halde stüdyomuzun yıldız sayısı düşebilir. Bu durumda stüdyo bütçemizin düşük olduğunu anlayabiliriz. Çünkü paramız ne kadar çok olursa o kadar değerli bir stüdyo oluyoruz. Bir diğer kriter ise stüdyonun aldığı ödül sayısı. Her beş yılda bir kez stüdyolar arasında ödül töreni yapılıyor ve bu törenden ödülleri toplayan stüdyoların değeri yükseliyor. Ödül almak nasıl değerimizi yükseltiyorsa, değerli bir stüdyo olmak için gösterdiğimiz çabalar da ödül almamızı sağlayabiliyor.

Yıllar geçtikçe karşımıza çıkan yeni binalardan biri de laboratuvar oluyor. Laboratuvarımıza birkaç tane bilim adamı alıp orada film dünyasıyla ilgili araştırma yapıp kaliteyi arttırmalarını sağlıyoruz. Araştırmalar tamamlandıkça yeni setler, yeni kostümler oluştuğu gibi filmlerimizin kalitesi de artıyor. Mesela oyuna ilk başladığımızda siyah beyaz filmler çekerken yıllar geçtikçe renkli ve kaliteli filmler çekebiliyoruz. Hatta Post Production binamızı kurduktan sonra filmlerimize montajlar yapabiliyoruz ve bunları bilgisayarımıza kaydedebiliyoruz. Yani oyunda çektiğimiz bir filmi istersek oyunu açmadan da izleyebiliyoruz. Post Production’da filmin jeneriklerini değiştirebiliyor, filmin bazı parçalarını kesebiliyoruz. Film seslerini değiştirebiliyoruz, altyazı ekleyebiliyoruz ve istersek filmdeki karakterleri seslendirebiliyoruz kendi mikrofonumuzla.Post Production’ın bu özellikleri filmlerimizi daha gerçekçi hale getirmemize yardımcı oluyor. Son halini verdikten sonra yine filmimizi yayınlayıp daha iyi tepkiler alıyoruz.

Yayınladığımız filmler bir süre sonra izlenilmez ve para getirmez oluyor. Bu durumda onları arşive gönderebiliyoruz. Filmlerin izlenirlik süresi kalitelerine göre değişiyor ve uzun süre kalanlar gerçekten iyi bir gelir sağlıyorlar. Bu durumda da oyuncularımızın da kendilerine güveni geliyor ve yıldızları artıyor. Tabi yıldızlarının artmasının bizim için bir sorun da teşkil edebiliyor çünkü kaprisleri artıyor. Aldıkları paradan memnun olmamaya başlıyorlar. Oyuncuların maaşını arttırmak için de oyuncuyu tutup Production Office’teki ’Finance’a getiriyoruz. Burada her oyuncunun aldığı maaş ve toplamda verilen maaşı görebiliyoruz. Bu maaşları istediğimiz gibi yükseltebiliriz ama eğer düşürürsek büyük bir isyana neden olabiliriz. Bir oyuncunun maaşını çok yükseltip diğerlerini sabit tutarsanız diğerleri maaşlarından memnun olmayacaktır. Bu nedenle gayet dengeli bir maaş dağılımı yapmayı amaçlıyoruz.

Oyuncularımız çok çalıştıklarında streslenip sürekli bize sorun çıkardıkları gibi uzun süre hiçbir filmde rol almadıklarında da sıkıldıkları için sorun çıkarabiliyorlar. Oyuncuların bize sorun çıkarmasını istemiyorsak onların modaya uygun olup olmadıklarını da kontrol etmemiz gerekiyor. Mesela uzun bir süre hiç Makeover binasına gitmeyen bir oyuncunun ‘Fashion’ değeri düşer ve oyuncu üzgün olur, film çekilirken bize sorun çıkarır. Bu durumda oyuncuları belli süre aralıklarla Makeover binasına gönderip kendini modaya uygun hissetmesini sağlamamız gerekiyor. Tabi bizim de oyuncunun fiziğini beğenmememiz söz konusu olabilir çünkü fiziği iyi olan oyuncular film için bir artıdır. Bu durumda Cosmetic Surgery (Estetik Cerrahi) binamızda oyuncunun fiziğini iyileştirip filmlerimizin daha iyi olmasını sağlayabiliriz.

Filmlerin türlerine göre de oyuncu seçimi değişiklik gösteriyor The Movies’te. Aksiyon filmlerinde fiziği iyi bir oyuncu kullanmak gerekirken romantik filmlerde genç oyuncuları oynatmak filmlerimizin değerlerini yükseltiyor. İlk başlarda elimizdeki oyuncuların hemen hemen hiç deneyimi olmadığı için deneyimli birini bulmak zor olabilir ama ilerledikçe oyuncuların bazı filmlerdeki deneyimlerinin daha iyi olduğunu görüyoruz. Bu durumda örneğin komedi filmine oyuncu seçerken komedi türünde deneyimi olana öncelik tanımamız gerekiyor. Ayrıca stüdyomuz geliştikçe başka stüdyolardan kaçarak bizim stüdyomuza gelip iş isteyen yıldız oyuncular da olabiliyor ve onları işe alırsak filmlerimizin kalitesi daha da artıyor.

Oynanabilirlik

Bize kendi film stüdyomuzu kurma imkanı sağlayan oyun The Movies, oyunseverlerin kolay bir şekilde oynaması için çok iyi düzenlenmiş. Oyuna ilk başladığımızda kısaca neler yapmamız gerektiği anlatılıyor ve böylece çok kısa bir sürede nasıl oynandığını öğrenebiliyoruz. Çalışanlarımızı yönetip yerlerini değiştirme sistemi, tutup bir yerden başka bir yere götürme şeklinde düşünülmüş. Birinin üstüne tıkladığımızda o kişi bizim yönetimimize giriyor ve herhangi bir yere bırakabiliyoruz. Ekranın sol tarafında yukarıdan aşağıya doğru tüm oyuncularımız görünüyor ve bu oyunculardan istediğimizin üstüne tıkladığımızda onun nerede olduğunu görebiliyoruz. Hatta oyuncuların sol taraftaki simgelerini de tutup çektiğimizde oyuncu nerede olursa olsun bizim kontrolümüze geçiyor ve onu yine istediğimiz bir yere götürüp bırakabiliyoruz. Tabi sol tarafta oyuncuların listelendiği bölümün üstündeki oklarla başka çalışanlarımızı da listeleyebiliyoruz. Senaryo yazarlarını, işçileri, yardımcı oyuncuları ve bilim adamlarını istediğimiz an görebilmemize imkan tanıyor bu sistem. Ekranın sağ tarafında ise vizyondaki filmlerimiz, çekim aşamasındaki filmlerimiz, yazılmış veya hala yazılmakta olan senaryolarımız gibi projelerin listesini görebiliyoruz. Bunları kullanarak da ilerlemekte olan projelerimizi kontrol edip aksaklıkları daha kolay farkedebiliyoruz. Ekranımızın sağ üst köşesinde ise stüdyomuzun yıldız sayısı ve diğer stüdyolar arasında kaçıncı olduğunu gösteren bir bölüm var. Üst bölgede bir de zaman çubuğu bulunuyor ve bize dünyada yaşanan önemli olayları bildiriyor. Bu olaylara göre sinema dünyasındaki iniş çıkışları tahmin etmemiz ve ona göre zamanlama yapmamız bekleniyor bizden.

Kullandığımız tuşlar ise genelde ‘M’ve yön tuşları oluyor. ‘M’ tuşuyla stüdyomuzun geniş açıdan tamamını görebiliyoruz ve stüdyoyu düzenlememiz daha kolay oluyor. Yön tuşlarıyla da bir yerden başka bir yere daha hızlı gidebiliyoruz. Tabi bu tuşların dışında bilgisayarımızın faresiyle yapabileceğimiz çoğu işlemin klavyede bir karşılığı var ama onların yerine fareyi kullanmak daha hızlı hareket etmemizi sağlıyor. Farenin tekerleğine tıkladığımızda da bakış açımızı değiştirebiliyoruz. Bu da stüdyomuzun alanını daha verimli kullanmamızı sağlıyor, aksi takdirde binaların arkasını göremeyip o bölgelere hiçbir bina veya yol yapamayabiliriz.

Grafikler ve Sesler

The Movies daha önce de belirttiğim gibi 2005 yılında piyasaya çıkmış bir oyun ama grafikleri gayet tatmin edici.. Zaten stüdyonun genel görünümü büyük grafik özellikleri gerektirmiyor ama yine de gayet ayrıntılı bir şekilde düşünüldüğünü oynarken farkedebiliyoruz. Herhangi bir setin içini gezdiğimizde en küçük ayrıntıya bile önem verilerek tasarlanmış grafikleri keşfedebiliyoruz. Tabi oyunun grafiklerini bize en gerçekçi şekilde gösteren bölümse çektiğimiz filmeri izlediğimiz bölüm. Burada çok şahane iş çıkardıklarını düşünmüyorum ama yine de ortalamanın üstünde bir görüntü sağladıkları gerçek. Yıllar ilerledikçe daha kaliteli görüntüler elde ediyoruz ama oyuncuların hareketleri biraz sınırlı gibi görünüyor; tabi bu bile insanın gözüne batacak kadar abartılı bir sorun değil.

Oyunun seslerine gelince bu konuda da çok süper bir iş çıkmış olduğunu söyleyemeyeceğim. Filmlerimizdeki konuşmalar anlamsız birkaç sesten ibaret olunca insanın biraz morali bozuluyor. Ayrıntılı sohbet içeren bir sahne beklemiyordum ama en azından birkaç anlamlı kelimeyi arka arkaya söyletselerdi daha çok memnun olurdum. Tabi bazı belirgin sahnelerde anlalmlı kelimeler olduğunu da gördüm ama çok da görmedim. Mesela yaralı bir askerin “Help” diye bağırdığına bir filmimde rastladım. Tabi kendimiz seslendirebiliyoruz, ayrıca geniş müzik ve ses efekti seçenekleriyle de filmimizin kalitesini arttırabiliyoruz.Filmler dışında ise sesler oyundan beklediğimizi verebilecek nitelikte. Benim en beğendiğim kısım ise oyunu oynarken o dönemin radyosunu dinliyor olmamız. Radyoda arada bir konuşmalar oluyor ve genelde fonda bize müzik dinletiyor. Radyonun DJ’i ise benim oyundaki favori karakterim oldu. Adam zaman zaman müziği kesip araya giriyor ve soğuk espriler yapıyor. “Şuan trafik hiç yoğun değil zaten toplasan yüz kişide araç var, nasıl yoğun olabilir ki!”, “Şuan saat…., ya da ben neden saati söyleyeyim, öğrenmek isteyen gidip polise sorsun.”, “Şimdi saat 5 dakika geçti, 5 dakika önce bir yere yetişmesi gerekenler geciktiler.” gibi esprileriyle bizi neşelendirmeye çalışıyor.

Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimi

  • Microsoft(R) Windows(R) 98SE/ME/2000/XP
  • Pentium(R) III 800 MHz veya Athlon(TM) 800MHz işlemci
  • 256MB RAM
  • 32 MB 3D Ekran Kartı
  • Windows Media Player 9 kodekleri

Yukarıda da göründüğü gibi sistem gereksinimleri gayet düşük. Fakat yukarıdaki sistemle bu oyundan ne kadar keyif alınır bilmiyorum. Windows Media Player 9 kodeklerini ise daha üst Media Player kullananların yüklemesi gerekmiyor, yine de oyun kurulurken bunu yüklemek isteyip istemediğimizi soruyor. Günümüzde sıradan özellikte bir bilgisayarın bile zorlanmadan çalıştıracağı bir oyun olması da bence oyunun büyük bir artısı.

Sonuç

Uzun zamandır beni saatlerce bilgisayarın başına kilitleyen bir oyun bulamıyordum ama The Movies bana bu konuda yardım etti. Çok geç keşfetmiş olsam da bu oyunu oynamanın keyfini çıkarıyorum bu aralar. Stüdyomu çok başarılı da yönetsem, çok kötü de yönetsem sürekli daha fazla oynama isteği uyandırıyor bende. Grafikleri ve sesleri şimdi çıkan oyunların yanında biraz vasat olabilir ama bu bizim içimizdeki film çekip gişe yaptırmaya çalışma isteğimize engel olmuyor. Yeni özellikleri keşfedildikçe daha da bağlıyor The Movies kendine. Kendinizi frenlemeyin ve aklınızdaki senaryoları The Movies aracılığıyla filme çevirin. Hatta bu filmleri internete yükleyip başkalarının da sizin filminizi izlemesini sağlayın. The Movies, hayallerinizi gerçekleştirmenize yardım edebilecek kalitede bir oyun…