Merhaba sevgili okuyucular,

Çocukluğunda amatör radyo, voltmetre, hesap makinası gibi cihazlar tasarlayabilmiş, elektronik ve bilgisayar bilimi ile adeta "içiçe yaşamış", hayatı güzel sürprizlerle dolu olduğu kadar ölümlerden dönmek derecesinde şaşırtıcı olaylara sahne olan Steve Wozniak,nam-ı diğer Woz, üçüncü yılımızı kutladığımız bu sayımızın konuğu oldu.

1970 ortalarında Apple I ve Apple II adlı bilgisayarları geliştirerek kişisel bilgisayar dünyasında devrim yaratmış bir bilgisayar mühendisidir Woz. 1950'nin 11 Ağustos'unda Kaliforniya'da, Lockheed adlı bir Amerikan şirketinde çalışan mühendis bir baba ve Cumhuriyetçi Kadınlar Topluluğu başkanlığını yürüten bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelir. 1971'de ileride birlikte Apple şirketini kuracakları Steve Jobs ile tanıştığı Berkeley Kaliforniya Üniversitesi'ne kayıt olur. 1973'te hobilerinin hayatında önemli bir yer tuttuğunu hatta hayatına yön verdiğini gördüğümüz "Dial-A-Joke" adlı servisi hizmete sokar. Günde 2000'den fazla kullanıcı tarafından aranır olan bu sistem aslında, önceden kaydedilmiş şakaların bir operatör aracılığıyla arayanlara dinletilmesi üzerine kurulu olsa da, telefonlara operator haricinde de cevap verilebilir olmasıyla Woz'a ilk eşi Alice Robertson ile tanışma imkanı sağlamıştır. Bir diğer karakteristik özelliği olan şakacılığı da elden hiç bırakmayan Steve Wozniak, yasadışı ücretsiz telefon konuşmalarına imkan veren kendi ürettiği Blue Box'ını kullanarak Vatikan'ı arar, kendisini Henry Kissinger olarak tanıtır ve Papa ile görüşmek istediğini söyler. Görevlillerin Papa'nın uyuduğunu ancak hemen uyandırabileceklerini söylemesi üzerine telefonu kapatır fakat Papa ile konuşamadan Kissinger olmadığı anlaşılır :)

Aradığı hayatı okuduğu okulda bulamamış olacak ki, 70'lerin ortalarına doğru okulundan ayrılır ve hesap makinası tasarladığı Hewlett-Packard'ta işe başlar. Bu sıralarda elektronikçilerin hobi kulübü olan Ev Yapımı Bilgisayar Kulübü'nde (Homebrew Computer Club) tanıyacağı mikroişlemciler hakkında daha önce en ufak bir fikrinin olmadığından fark eder. O zamana kadar kullandığı tüm işlemcilerin tek bir çip üzerinde toplanmış olduğunu gördüğünde, mikroişlemciler kullanılarak tasarlanmış Altair adlı ilk kişisel bilgisayarı alabilmeyi çok istediğini söyler fakat maddi sebeplerle bu mümkün olmamıştır. İşte bunun üzerine Steve Wozniak kendi bilgisayarını, Apple I 'i tasarlamış oldu! Daha ucuz bir mkroişlemci ve birkaç çip daha kullanarak ürettiği Apple I, Altair'den çok daha falzasını çok daha ucuza yapabiliyordu. Jobs'ın pazarlama dehası ile Wozniak'ın Apple I'i geliştirme çabaları olumlu sonuçlar üretti ve yeni bilgisayar Apple II pazarda büyük yer buldu. Wozniak Apple I'i geliştirme çalışmalarına devam ederken eklediği iki çip sayesinde yüksek çözünürlüklü grafiklerin de gösterilerbilir olmasını sağlamıştı. Yani artık yalnızca yazı değil resim de gösterilebiliyordu ve Wozniak bunu, insanların bu özelliği kullanıp kullanmayacağından bile emin olmadan yaptığını söylüyor.

1981 yılında pilotluk yaptığı uçağını kaldıramayınca büyük bir kaza atlatmıştır. Kazanın sonucu olarak Wozniak'ta geriye dönük bellek yitimi (retrograd amnezi) ve geçici ileriye yönelik bellek yitimi (anterograd amnezi) görülür. Kaza anını, hastanede kaldığı zamanları hatırlamaz. Hastaneden çıktıktan sonra kaza öncesindeki hayatına devam eder ancak çoğu zaman günleri birbirine karıştırır. Ta ki Apple'ın ilk zamanlarında muhasebe bölümünde çalışan kız arkadaşı Candice Clark'a başına herhangi bir kaza gelip gelmediği soruncaya kara. Kız arkadaşı olayı anlattığında kısa süreli hafızası yerine gelir.

Kaza sonrası Apple'a geri dönmek yerine yarım bıraktığı okulunu tamamlamayı seçen Woz "Rocky Racoon Clark" adıyla Berkeley Kaliforniya Üniversites'nden lisans diplomasını böylece almış olur. 1983 yılında Apple ürün geliştirme bölümüne dönmeye karar verir fakat yalnızca mühendislik yapmayı istediğini söyler.

1982, 1983 yillarinda U2, Santana, Scorpions, The Police, Ozzy Osborne, The Clash gibi grupların yer aldığı festivaller düzenleyen Woz, festivalleri duzenlemek icin kurmus oldugu "UNUSON" (Unite Us in Song) adli sirketi 20 milyon dolar zarar etmiş olmasına rağmen pişman olmayıp, katilimcilari eglendirebilmenin yanisira, soz konusu organizasyonlarda o donemde ABD ve Sovyetler Birligi arasinda surmekte olan soguk savasin halklar uzerindeki etkileri ile ilgili olarak da bir takim bireysel sosyal sorumluluk calismalari yurutmeyi amaçladı.

Kaliforniya'daki birçok okula bilgisayaar yardımı yapmayı sürdüren Woz, aynı zamanda öğretmenlik yapmaya da devam ediyor. Ayrıca Şubat 2009'dan bu yana "Fusionio" isimli sirkette "yüksek mühendis/(bilim adamı)" olarak gorev yapiyor.

Aldığı ödüllerden bazılarını şöyle sıralayabilirim: *1985 yılında Wozniak, dönemin A.B.D. Başkanı Ronald Reagan'dan "National Technology Award" (Ulusal Teknoloji Madalyası) ödülü alır. *Aralık 1989'da Kolorado Üniversitesi Wozniak'a Mühendislik alanında Fahri Doktorluk Ünvanı verir. *1997'de "Computer History Museum" (Bilgisayar Tarihi Müzesi) üyesi ilan edilir. Wozniak "Children's Discovery Museum of San Jose" (San Jose Çocuklar için Keşif Müzesi)'nin kuruluşunda en büyük katılımcı ve destekçi olur. Müzenin önündeki caddeye "Woz Way" adı verilmiştir. 2000 yılının Eylül'ünde "National Inventors Hall of Fame" (Ulusal Mucitler Onur Salonu)'na alınır.