E-bergimizin Ağustos 2007 sayısındaki “SSH Kullanımı” isimli yazımızda SSH ile uzak bir bilgisayara nasıl bağlanıp işlemler yapabileceğimizi görmüştük. Şubat 2008 sayısındaki “SSH Anahtar Yönetimi” isimli yazımızda da bu bağlantıyı her defasında şifre girmeden nasıl kurarız sorusunun cevabını vermiştik. Bazen insanın karşısına öyle durumlar çıkıyor ki bilgisayara yalnızca bağlanmak yetmiyor, sanki bulunduğumuz bilgisayardaymış gibi işlemler yapmamız gerekebiliyor.

Linux'ta SSH Dosya Sistemi

Linux'ta uzak bir bilgisayardaki dosya sistemini kendi bilgisayarımızdaki bir klasörmüş gibi kullanabilmek için ihtiyacımız olan tek şey açık kaynak kodlu özgür bir yazılım olan sshfs. Sshfs, kullandığınız dağıtımın paket deposunda çok büyük bir ihtimalle mevcuttur ancak mevcut değilse de web sitesinde nasıl kurulacağıyla ilgili bilgi bulunmakta.

Gelelim bu zor görünen ama aslında basit olan işlemi nasıl gerçekleştireceğimize.

cclub@cclub e-bergi $ mkdir remote

komutunu vererek ismini, örnekte remote, kendimizin belirleyeceği boş bir klasör oluşturuyoruz. Ardından;

cclub@cclub e-bergi $ sshfs bugra@cclub.metu.edu.tr:/home/bugra remote
bugra@cclub.metu.edu.tr's password:

komutunu verip parolamızı girdiğimiz zaman cclub.metu.edu.tr adlı bilgisayara bugra kullanıcı adıyla giriş yapıp, /home/bugra klasörünü yerel bilgisayarımızda bulunan remote klasörüne bağlamış oluyoruz. Artık istediğimiz gibi klasörün içine girip çıkabilir ve üzerinde istediğimiz işlemi gerçekleştirebiliriz.

İşimiz bittiğinde ise dosya sistemini ayırmak için şu komutu vermemiz yeterli olacaktır:

fusermount -u remote

Macintosh'ta SSH Dosya Sistemi

Macintosh için gerekli olan iki şey: MacFUSE ve MacFusion. Öncelikle MacFUSE web sitesinden dosyasını indirdikten sonra kuruyoruz. Ardından aynı şekilde web sitesinden MacFusion'u kuruyoruz. MacFusion'ı çalıştırdığımızda ekranın sağ üst köşesinde simgesini görebilirsiniz.

Gelelim ayarlamalarımıza. Simgesine tıkladığımız zaman açılan pencereden ssh bağlantısı ekliyor ve ayarları yapıyoruz. Bağlantıyı ekledikten sonra “Edit” butonuna tıklayarak ayarları düzenleyebiliriz. “Mount” butonuna bastığımızda eğer bağlantı ayarları doğru yapıldıysa bağlantımız yeni bir bölüm olarak eklemiş olacağız.

Bağlantıyı kesip bölümü ayırmak için ise yine aynı pencereden “Unmount” diyebiliriz.

Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Eğer yerel bağlanmış uzak bir dosya sistemimiz varsa, sistemi askıya aldıktan sonra bağlantı kesilmiş ve bilgisayar tekrar uyandırıldığında bağlantı yoksa sistemin kilitlenmesine sebep olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için ayarlar penceresindeki Sleep/Wake Behaviour kısmından işletim sistemi askıya alındığında ne yapılması gerektiği ayarlanabilir.