Bu yazımızda nVidia’ın oyun konsolu olan nVidia Shield’ı inceleyeceğiz.

Nvidia Shield konsol ile televizyonun zorunlu beraberliğine son veren yekpare 5” 720p kalitesinde dokunmatik ekrana sahip bir oyun konsolu. nVidia Tegra grafik işlemcisine sahip nVidia Shield, oyunlarda diğer bütün tabletlere göre çok daha iyi sonuçlar veriyor. İçerisinde Android işletim sistemi yüklü olan nVidia Shield bir Xbox ya da Playstation kadar büyük donanımlı olmamasına rağmen performans olarak abilerine adeta meydan okuyor.

Teknik özelliklerinden bahsetmek gerekirse: nVidia Shield yaklaşık olarak 580 gr. yani hemen hemen tabletlerle aynı ağırlığa sahip. Söküp takılabilen ve kişiye göre özelleştirilebilinen bir kapağı var. Kapak ana gövdeye manyetik aksamlar yardımıyla monte edilmiş ve bu sayede kolaylıkla söküp takılabiliyor. Herhangi bir kırılma sorunu yok. Kapağı açtığınız zaman sizi 5” genişliğinde 1280 x 720 çözünürlüğe sahip, 720p kalitesinde dokunmatik ekran karşılıyor. Dokunmatik ekran en az tabletler kadar hassas. Tabi ki bu ekrana uzun süren oyun saatleri boyunca güç sağlamak için nVidia 7350-mAH’lık batarya kullanmış. Akıllı telefonlara bakarken 2000 mAh’lık bataryadan sonrasına iyi dediğimizi düşünürsek 7350 mAH’lık batarya sayesinde oyun keyfi kolay kolay bölünmeyecek gibi gözüküyor. Nvidia’nın kendi üretimi olan ve çok iyi oyun performansı sağlayan Tegra 4 çipset (1.9 gHz) ve 2 GB DDR3 bellek kullanılmış. Yapılan testlere bakıldığında Shield’ın oyunlarda 30-40 FPS altına düşmediği gözlemlenmiş. 16 GB dahili hafızası olan shield bu konuda kullanıcılara problem çıkartacak gibi gözükmüyor. Çünkü SD kart desteği sağlayan Shield, oyunları SD kart üzerinden de başarıyla oynatabiliyor. Ancak performans kaybı yaşamamak için hızlı bir SD kart kullananların önemli tavsiyelerinden biri. Ancak Shield Android yüzünden FAT32 sistemini kullandığı için 32 GB’tan daha yüksek kart kullanılırsa kartı okuyabiliyor ancak karta yazamıyor. Bu yüzden SD kart desteği 64 GB'a kadar.

Bunlara ek olarak Shield WiFi (802.11 a/b/g/n), 2 hoparlör, Bluetooth 3.0, GPS, gyrometer ve accelometer ile beraber geliyor. Yani nVidia Shield ile sadece oyun oynanmıyor. Zaten android işletim sistemi ile gelen Shield, ofisinize bağlanıp word dosyalarınızı düzenlemenize imkan sağladığı gibi, tarayıcı üzerinden internette gezinmenize, ya da android marketi kullanmanıza olanak sağlıyor. Yani Shield hem tablet, hem de konsol gibi çalışıyor. Micro USB girişi sayesinde USB den medya oynatımına da imkan sağlıyor. Kullandığı işletim sisteminde Shield'a özel hiçbir özelleştirme yapmayan nVidia bunu çok mantıklı bir sebebe bağlıyor. Yeni gelen android sürümüne kullanıcılarının hemen geçmesini isteyen nVidia, Shield’a özel bir sürüm çıkartmayarak bir nevi bu işi hızlandırıyor.

nVidia Shield 3 ana özelliğe sahip. İlk olarak Shield’ınızı hiç bir cihaza bağlamadan otobüste, durakta, okulda ya da evde direk kendi ekranı üzerinden oyun oynamak için kullanabilirsiniz. 735-mAH batarya bu konuda size büyük destek olacaktır. Aynı zamanda bu moddayken Shield’ınızdaki ekran görünütüsünü bilgisayarınıza, ya da televizyonunuza direk olarak stream edebilirsiniz (görüntüleyebilirsiniz). Aynı şekilde kontroller de bu sırada nvidia Shield’dan yapılabiliyor.

İkinci olarak Shield, direk olarak televizyona bağlanıp Playstation ya da Xbox gibi oyun konsolu olarak kullanılabiliyor. Bu esnada sSield’ın ekranında görüntü oluşmuyor, yani eğer televizyonunuzun çözünürlük kalitesi 1080p ise oyunları 1080p kalitesinde oynayabilirsiniz. Bu moddayken isterseniz 580 gram olan shield’ı televizyonunuzun önüne bir konsol gibi bırakabilir ve eşleştirdiğiniz bir bluetooth xbox controller ya da eşleştirmeden kablolu xbox controller kullanarak Shield’ı kontrol edebilir ve oyununuzu buradan oynayabilirsiniz. Tabi ki bu iki modda da oynadığınız oyunlar PlayStore içinden olmak zorunda.

Son olarak nVidia’nın üçüncü modundan bahsedelim. Bu modda shield sizing bilgisayar için tasarlanmış (Battlefield 4, Metro Last Light gibi) güçlü oyunları bilgisayarın başında oturmak zorunda kalmadan oynamanıza imkan sağlıyor. Bilgisayarınızdaki görüntü ve kontrol mekanizmasını olduğu gibi Shield’a aktaran bu mod sayesinde bilgisayarınız yatak odanızdayken siz salondan bilgisayardaki oyunu Shield üzerinden oynayabileceksiniz.

Özetle bir çok yeniliği beraberinde getiren Shield 199$‘lık fiyatıyla da rakibi olan konsollardan hem daha ucuz, hem daha çok oyuna sahip hem de daha işlevsel. Nvidia’nın bu konuda yeni hamleler yapması da beklentiler arasında.

Kaynakça: