Tarayıcı (browser) deyince, hemen herkesin aklına Windows’un hali hazırda sunduğu Internet Explorer gelir nedense =). Aslında o kadar çok alternatif var ki tarayıcı olarak kullanabileceğimiz! İşte Mozilla Firefox da bu alternatiflerden biri. Eğer adını daha önce duymadıysanız, duymuş da “yaa, tam da bilmiyorum yaniii” diyorsanız gelin bugün birçok kullanıcı tarafından Internet Explorer’a tercih edilen Firefox’u beraber tanıyalım.

“Firefox nedir?” gibi çok basit bir cümleyle başlayabiliriz Firefox’u anlatmaya. Örneğin Ekşisözlük’çüler Firefox’u “Linux’cular icin biçilmiş kaftan, süper bir browser” diye tanımlıyorlar. Bu Ekşisözlük tanımı gayet güzel olmakla beraber hemen belirtmek isterim ki biraz eksik, çünkü Windows işletim sistemleri üzerinde de çalışabilen Firefox’tan Linux’u “tercih etmeyenleri” mahrum bırakmak istemeyiz. : ) Şu anda birçoğunuz “madem ikisi de tarayıcı, peki neden Firefox, neden Internet Explorer değil? Firefox sadece daha hızlı sörf için mi kullanılır? Firefox sadece hız mı sunar kullanıcılara? Neden, neden, neden?” diyor olabilirsiniz. Hemen açıklayalım:

Tüm “özgür yazılıııım özgür yazılııııım” haykırışlarının ötesinde;

Öncelikle Firefox’un kullanımı kolaydır. Firefox internette aradığınız her şeye ulaşmanızı kolaylaştırır. Çünkü çok kolay anlaşılır bir arayüzü vardır ve bu arayüz taramaya hemen başlamanız için gereken her şeyi size sunar. “İçe Aktarma Sihirbazı” aracılığıyla diğer tarayıcılardaki yer imlerinizi, ayarlarınızı ve parolalarınızı Firefox’a aktarabilirsiniz. İleri düzeydeki kullanıcılar da araç çubukları, eklentiler ve temalar sayesinde tarayıcılarını istedikleri yönde şekillendirip kendi tercihlerine göre ayarlayabilirler.

Yeni güncelleme sistemi sayesinde en taze güvenlik ve özellik güncellemelerine ulaşabilirsiniz. Firefox bu güncellemeleri arka planda sessizce, siz işinizi yaparken, sizi rahatsız etmeden indirir ve kurulmaya hazır olduklarında size haber verir. Üstelik kendi kendini güncellemesi sadece birkaç yüz kilobayt veri indirerek olur. Bu da biz kullanıcılara hem zaman kazandırır, hem güvenliği arttırır, hem de bağlantı hızı yavaş olan kullanıcıların güncelleme işlemlerini kolaylaştırır.

Sekmeli tarayıcı: Belki de sekmeli tarama benim en sevdiğim özelliğidir Firefox’un. Şimdi bazılarınız “ee bu Internet Explorer’ın yeni sürümünde de vaar” diyor olabilirsiniz. Bu özellik Internet Explorer’da daha uygulanmamışken Firefox’ta vardı! Bu sevilesi özellikle aynı pencerede birden çok pencereyi aynı anda açmak için sekmeleri kullanabilirsiniz, sekmeleri fare ile tutup başka yere taşıyabilirsiniz. İnternette gezerken ileriye ve geriye rahatça hareket edebilirsiniz çünkü daha önce açılan sayfalara erişmek için düğmelere basılır basılmaz bu sayfalar ekrana yansır. Bunu sağlayan, verilerin sunucudan değil, doğrudan önbellekten alınıyor olmasıdır.

Geldik bir insanın hiçbir şeyle ilgilenmese de ilgisini gizleyemeyeceği kısma. Firefox daha güvenlidir, çünkü olası casus yazılım, solucan ve virüs tehdidine karşı tüm kapıları kapatarak interneti sizin için güvenle gezilebilecek bir yer hâline getirir. Kendilerine Firefox geliştiriciler topluluğu diyen iyi insanlar 7 gün 24 saat boyunca sizin karşılaşabileceğiniz güvenlik tehditlerini yakından takip ederek, güncellemeler aracılığıyla güvende kalmanızı sağlarlar! Firefox’un açılır pencere engelleyicisi de daha fazla sayıda istenmeyen pencereyi açılmadan yakalamak üzere geliştirilmiştir.

Daha daha, Firefox özel veri temizliğine de imkan sağlar. “Özel Verileri Temizleme” aracı sayesinde kişisel gizliliğinize kimsecikler el uzatamaz. Tek bir tıklamayla tarama geçmişini, çerezleri, form girdilerini ve parolalarınızı kapsayan tüm özel verileri silersiniz. İsterseniz isteğiniz doğrultusunda tarayıcınız kendiliğinden yapar! Firefox’unuzu kafanıza göre özelleştirirsiniz. Araç çubuklarından yeni düğmeler seçersiniz, yetmezse yeni özellikler eklemek için tek tek ya da toplu olarak güncellenebilen eklentiler kurarsınız (bu arada Firefox’un güncelleme sırasında uyumsuz eklentileri otomatik olarak devre dışı bıraktığını da belirtelim), ya da tarayıcınızın görünümünü baştan aşağıya değiştirmek için istediğiniz bir temayı kullanırsınız...

Yani, Firefox istediğiniz şekilde görünür, istediğiniz biçimde çalışır!!!

İsterseniz şimdi bu bahsettiğimiz eklentilerden bir kaçına da göz atıp çekilelim ve Firefox’u kafanızda bir tartmanıza izin verelim artık.

  • Fasterfox: Hızlı işlem yapmanızı sağlar. Bir çok ayarı(sayfaların hızlı açılması,önyükleme göstergesi, hızlandırılmış önhazırlık, HTTP bağlantı sayısı gibi ince ayarları) sadece birkaç tıklama ile gerçekleştirebilirsiniz.
  • FoxyTunes: Bu eklenti sayesinde Firefox üzerinden 20’ye yakın medya çalıcısını pratik bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz.
  • Mouse Gestures: Bu eklenti ise mouse hareketleriyle tarayıcıyı yönetmemize olanak sağlıyor.Mouse Gestures ile klavye, menüler veya araç çubuğu kullanmadan komutlarınızı hızlıca yerine getirebilirsiniz.
  • UnPlug: Gömülü dosya indirmek için kolayca kullanabileceğiniz bir eklenti.
  • SessionSaver: Güzel bir eklenti, herhangi bir çökme durumundan sonra kaldığınız yerden devam etmenizi ve tab gruplarını kaydedip daha sonradan tek seferde açmanıza yarıyor. not: firefox 2.0 kullanıyorsanız bu özellik tarayıcıyla beraber gelmektedir :)

  • Web Developer: Web tasarımcıları ve geliştiricileri için birçok faydalı araca sahip. Hem kendi sitelerimizi hazırlarken, hem internette gezdiğimiz sitelerin nasıl yapıldığını anlayabilmek için çok faydalı. Web tasarımcısı/geliştiricisi herkesin edinmesi gerekiyor.
  • Adblock Plus: Seçtiğiniz web adreslerinden gelen içerikleri reddederek reklamlardan büyük ölçüde kurtulmanızı sağlıyor.
  • ColorfulTabs: Açılan her bir sekmeyi farklı renkte yapmaya yarayan bir eklenti.
  • TimeTracker: Firefox başında ne kadar zaman geçirdiğinizi ölçmek ve “hayatımın 5/6’sı internette geçiyor” demek için bire bir.
  • Fast Video DownloadÖzellikle Google Video ve Youtube gibi sitelerde oldukça başarılı sonuçlar veren bir eklenti. Bu eklenti sayesinde sayfalardaki flv (flash video) uzantılı dosyaları bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
  • FoxLingo: Web sitelerinin dilini komple değiştirebileceğiniz bir firefox eklentisi.
  • Page Update Checker: İstediğiniz sayfalardaki değişiklikleri belirttiğiniz süre aralığında kontrol edip değişiklik olduğunda haber veriyor.

  • QuickNote: İnternette gezinirken hemen bir kaç küçük not almaya ihtiyacınız oluyorsa Quicknote hayatınızı kolaylaştırabilir. Hemen notu alıp kapattığınızda otomatik olarak dosyayı saklaması da güzel bir özellik. Oluşturulan basit metin dosyalarının yerlerini ayrıca kendiniz de belirleyebilirsiniz.
  • MeasureIt: Aslında çok basit bir işlevi var: Ekranda seçtiğiniz alanın en ve boy olarak kaç piksel olduğunu gösteriyor. İçerik yönetim sistemleriyle çalışanlar ve grafiklerle uğraşanların hayatını kolaylaştıracak bir eklenti.
  • GUtil!: Arama motoru olarak kullandığınız Google’ın 50 kadar yararlı hizmeti daha olduğunu biliyor muydunuz? Bu eklenti sayesinde Firefox menünüzde ve araç çubuğunuzda istediğiniz hizmetlerin kısayollarını seçebilir, istemediklerinizi seçmeyebilirsiniz :) Google Reader, Google Docs&SpreadSheets, Gmail ve Blogger 50 tane hizmetin en çok bilinen bir kaçı.. =)
  • StumbleUpon: Internette hep aynı sayfalarda sörf yapmaktan bıktınız mı? “Birileri bana sevdiğim, ilgilendiğim, ilgilenmek istediğim konularda bana sayfalar gönderse; ilginç videolarla karşılaşsam, bilgi dağarcığım artsa” dediğiniz oluyor mu? O zaman bu eklenti sizin için tam bir biçilmiş kaftan :) Eklentinin bir de anasayfası var.. Üyelik sistemiyle kullanılan bu eklentiyi herhangi bir bilgisayardaki Firefox tarayıcınıza yükleyip istediğiniz yerden kendi sayfanıza bağlanabilirsiniz.. An itibariyle 2,398,217 kişi bu eklentiyi kullanıyor gözüküyordu :)

Bu eklentiler sayesinde ateşli tilkinizi kendinize özel hale getirebilirsiniz.Daha fazla eklenti için buraya göz atabilirsiniz (mozilla eklenti sayfasında ne yazık ki Türkçe desteği yok şu an :( ).. Firefox, kullanıcıya her olanağı sunmuş, bize de bu imkanların sefasını sürmek kalıyor...

O zaman buyrun firefox kullanmaya. buradan ;)

Kaynaklar: