Merhabalar yeniden,

Geçen sayımızda Linux Oyunları'nın tarihi, gelişimi ve Linux'ta verimli bir şekilde oyun oynamak için gerekli olan şeylerden bahsetmiştik.. Bu yazımızda genel olarak Linux Oyunları'ndan bahsedip çeşitli örneklerle göz atacağız.. Linux'ta oyunlar diyince her ne kadar akla 90'ların başındaki iki boyutlu arcade oyunları gelse de geçen yazıda da belirttiğim üzere son yıllarda linux oyunları büyük aşama kaydetti.. Bu zaman içerisinde hem orjinal Linux oyunları ortaya çıktı, hem de diğer işletim sistemlerindeki benzerlerinin klonu olan oyunlar yazılmaya başlandı..

Orjinal Linux Oyunlarından bazılarını yazmak istersek:

  • Glest: Gerçek Zamanlı Strateji oyunu
  • Battle For Wesnoth: Sıra Temelli Strateji Oyunu
  • Open Arena: FPS
  • Tremulous: FPS
  • Sauerbraten: FPS
  • Nexuiz: First Person Shooter(FPS)[1]
  • Chromium B.S.D. : Arcade cinsi uzay oyunu

Bunun dışında, klonlanıp Linux Oyunu haline getirilmiş oyunlara bakarsak:

  • FreeCiv - > Civilization II klonu
  • Frozen Bubble -> Puzzle Bubble Klonu
  • Crack-Attack -> Tetris Attack Klonu
  • Frets On Fire -> Guitar Hero Klonu

Glest

Glest, açık kaynak kodlu 3B gerçek zamanlı strateji oyunudur. Çoklu oyuncu desteği vardır. Tech ve Magic olmak üzere iki ayrı orduyla beraber savaşırsınız. Görüntülerine baktığınızda WoW benzeri bir oyun olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca sadece bir oyundan ziyade strateji oyunlarını geliştirmek isteyenler için de gayet uygun bir oyun motorudur. XML temelli bir araç setiyle beraber geliştirildiği için, üzerinde çalışmak oldukça uygundur. Forumlarına baktığınızda Modlar, senaryolar v.s. konusunda çeşitli bilgiler bulabilirsiniz. Strateji oyunlarının nasıl çalıştığını merak edenler için gayet iyi bir başlangıç bence.. Oyunun bir diğer önemli özelliği ise platformdan bağımsız olması, yani hem windows hem de linux ortamlarında oynayabiliyor olmanız.. Oyunun Kaynak kodunu incelemek için burdan buyrunuz: http://sourceforge.net/projects/glest/

Battle for Wesnoth

Bir başka özgür strateji oyunu da Battle For Wesnoth.. Wesnoth Dünyasında geçen bu fantezi temalı, sıra temelli strateji oyunumuzda insanlar, elfler, cüceler, orklar, troller gibi çeşitli ırklardan ordular oluşturup karşımıza çıkmaya cüret edenleri haklıyoruz. Oyun platform bağımsız olmakla beraber çoklu oyuncu desteği ile de gelmektedir. Ayrıca dünyanın dört bir yanından insanların yazdığı senaryolarla çok daha zevkli hale gelmektedir. KISS[2] prensibi temel alınarak yazılan bu oyun, kolay anlaşılır olmasının yanı sıra kolay geliştirilebilir bir hale de gelmiştir. Açık kaynak dünyasının önemli isimlerinin bazılarının (misal Eric S. Raymond) oyuna ve senaryolara katkıları da olmuştur. Zevkle oynayacağınız bu sıra temelli strateji oyununu işletim sisteminizin paket deposundan indirip (diğer işletim sisteleri için bkz: http://www.wesnoth.org/wiki/Download) Wesnoth dünyasında gezinmeye başlayabilirsiniz..

OpenArena

Sitesine göre vahşi, seksi, çokoyunculu bir FPS olan OpenArena, id tech'in quake oyun motorlarına dayalı bir oyundur. Windows kullanıcılarının yakından tanıdığı Quake Arena'yla yakından benzerlikler taşıyan OpenArena, Linux üzerinde zevkle saatlerinizi harcayacağınız oyunlardan biridir. (Özellikle çokluoyunculu oynandığında bu zevk katlanmaktadır..)

Tremulous

Tremulous gerçek zamanlı strateji(Real-Time Strategy(RTS)) ile FPS kavramlarını bir arada yoğuran bir açık kaynak kodlu oyun. Peki bu nasıl oluyor? Oyunda iki ırk var, insanlar, uzaylılar (börtü-böcek takımı :) ) Bu iki ırk FPS tarzında amansız bir mücadeleye girmiş oluyor. Bir yandan da her iki ırk'ın da koruması gereken üsleri(base) var. İnsanlar için Reactor, uzaylılar için Overmind denilen üs bileşenleri imha edilirse bu bileşenini kaybeden takım yenilgiye doğru hızla ilerliyor.. Hem savunmayı, hem saldırıyı takım ruhu ile strateji geliştirerek yapmayı zorunlu kılan bu yapı içerisinde sadece karşı tarafı öldürmek değil, bütün bir hattı kırıp, karşı tarafın yeniden doğuş (respawn) özelliğinden mahrum bırakmak oyunun asıl amacı.. A. Murat Eren'in Tremulous hakkında yazdığı bir inceleme yazısını burada bulabilirsiniz. Çeşitli sunucular üzerinden oynanan oyun aynı zamanda platform'dan bağımsızdır. Tremulous hakkında görkemli bir videoyu seyretmek için http://www.moddb.com/games/tremulous adresine uğrayabilirsiniz.

SauerBraten

Eski Cube, şimdiki Sauerbraten olan oyun güzel bir ekran kartıyla çok etkileyici sonuçlar alabileceğiniz grafiklere sahip.. Oyun en iyi performansı Linux üzerinde vermekle birlikte değişik işletim sistemleri üzerinde de oynayabilirsiniz.. Bunun için Başlangıç Kılavuzu'nda "platform dependencies" bölümü yazılmış durumda.. Benim şahsen severek ve beğenerek oynadığım bir oyun, özellikle müzikleri.. (Daha çok Metal ağırlıklı müzikler, oyun esnasında kendinizi oyuna bağlamanızı sağlıyor..)

Crack-Attack

Bu sene Nisan sayımızda bu oyundan detaylı bir şekilde bahsetmiştik.. Tetris benzeri insanı oldukça saran bir oyun olan Crack-Attack, strateji ya da fps olmayıp da eğlenceli olan Linux oyunlarından bir tanesi.. Aynı zamanda Tetris attack adlı oyunun bir klonu olan Crack-Attack zamanla klonlandığı oyundan çok daha fazla popüler olmayı başarabilmiştir..

Frozen Bubble

Linux Oyuncuları arasında bir başka popüler oyun da Frozen-Bubble.. Puzzle Bubble klonu olan bu oyun, açık kaynaklı olmasına bineayen zamanla hızla geliştirilmiş, bir çok yeni özellik eklenmiş ve çokluoyuncu desteğiyle bağımlılık yaratan bir oyun haline gelmiştir. Özellikle değişik sunucularda 5 kişiye varan çokluoyunculu oyunlarıyla ve CR(Chain Reaction) denilen Zincirleme Etkisi özelliğiyle zevkli anlar yaşatmakta, insanı bilgisayara bağlayan bir bağımlılık yaratıcı oyun olmaktadır..

Frets on Fire

Gitar çalmayı seviyorsunuz ama bilgisayarın da bir şekilde bu işe karışmasını mı istiyorsunuz? Gitar çalmaya heveslisiniz ama gitarınız mı yok? Gitar çalmak istediniz hep ama bir türlü şans bulamadınız mı? Frets on Fire tam size göre bir oyun.. ps2 ya da mbox 360i'niz varsa Guitar Hero'yu deneyebilirsiniz ama herkes o kadar şanslı olmadığı için Frets on Fire gayet güzel bir alternatif.. Tek ihtiyacınız olan size gitar gibi gelebilecek bir klavye.. Hatta oyun için özel bir klavye tutuşu da geliştirilmiş, resimde de gördüğünüz gibi, klavye ters çevrilip Fn tuşları (F1,F2,F3,F4 ve F5 tuşları) klavyenin telleri olarak kullanılmakta, enter tuşu da pena(pick) olarak kullanmanızı sağlamakta.. Zamanla ustalaşıp wireless klavye'yle oynadığınızda kendinizi Jimi Hendrix hissetmeniz işten bile değildir :)

Windows oyunlarını Linux üzerinde oynamak: PlayOnLinux

Linux Oyunlarını çok sevdiniz ama yine de Windows'taki bazı oyunlardan vazgeçemediniz, bağımlılık yarattığı için Linux'ta da oynamak istiyorsunuz, o zaman PlayOnLinux gibi bir alternatifiniz bulunmakta.. PlayOnLinux'u kullanmanız için herhangi bir Microsoft Lisansına sahip olmak zorunda değilsiniz, Linux'taki Wine'ı temel almış, bunun üzerine kabuk ve python betikleri yazılarak ortaya çıkmış bir projedir.. Bu sayede de ekstra bir çaba göstermeden bütün Linux sürümlerinde kullanılabilir. Downloads kısmından dağıtımınıza uygun paketi seçerek kurabilirsiniz.. Aynı sayfada değişik eklentiler de bulunmakta PlayOnLinux için..

Özet:

Elimden geldiğince Linux Oyunları'nın bazılarını tanıtmaya çalıştım.. Tabi ki bütün oyunlar bu kadarla sınırlı değil, daha yüzlerce eğlenceli Linux oyunu Linux dağıtımlarının depolarında bulunmakta.. Oyun konusunda size daha çok yardımcı olabilecek bir dağıtımı seçmek için daha kullanıcı dostu dağıtımları tercih edebilirsiniz. Ubuntu, Pardus gibi dağıtımlar daha çok son kullanıcı temelli gelişim gösterdikleri için depolarındaki "kaliteli" oyun sayısı da buna uygun olarak fazla olmaktadır..

Linux'ta Oyun oynarken eğlenceli ve "özgür" zaman geçirmeniz dileğiyle..

[1] First Person Shooter(FPS); birinci bakıştan vuruş diye de çevrilmekte bazı forumlarda.. ya da ekşisözlüğe bir göz atarsak bkz:doom gibin oyunlar :)

[2] KISS principle: "Keep It Simple, Stupid" kısaltması.. Gereksiz karışıklıklardan uzak durarak anlaşılır dizayn yaratılması için kullanılan bir yöntemdir. Daha detaylı bilgi için bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle