Bu ayki nasıl yapılır köşesinde bu defa da Linux altında NTFS disklere nasıl erişilip nasıl yazılacağını göreceğiz. Ayrıca Ubuntu Linux kullanıcıları için de bu dağıtımında ayrıntılı olarak nasıl yapılacağını göreceğiz.

Linux kullanıcılarının zorlandıkları konulardan birisi de NTFS disklere yazım hakkıdır. Bilindiği üzere Linux başka tipleri de olmak üzere en genel olarak EXT2 ve EXT3’ü kullanır. Windows ise FAT32 ve daha yeni olan NTFS’i. Zaten FAT32 ile ilgili bir sorununuz yok. Rahatlıkla erişip yazabiliyoruz verilerimizi. Peki ama ya NTFS… Nedir o zaman bu NTFS, neden yazamıyoruz biz bu disklere?

NTFS (New Technology File System - Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) adından da anlaşılacağı gibi bir dosya sistemidir. Aslında FAT32’den pek de farklı bir özellik sunmaz. Sadece Microsoft firmasının değişiklik olsun diye çıkardığı yeni bir pazarlama ürünüdür. Tabi hiç yok mudur iyi yanları. Vardır tabi ki. Ama çıkış nedenini rahatlıkla buna bağlayabiliriz. Getirdiği yeniliklere bakarsak, bilindiği üzere FAT32 diskler, tek dosya boyutu olarak en fazla 4 GB veri yazma hakı veriyordu ve piyasadaki 32 ila 40 GB‘den büyük disklerin büyük bir kısmı FAT32 ile formatlandığında, disklerin bazı bölümlerine erişilemiyordu. Gelişen teknoloji, verilerin büyümesi ve artık eski HDD’lerin de büyüklük olarak eksik kalmasıyla FAT32 yerine yeni bir sistem gerekliliği doğdu. Bununla birlikte de NTFS ortaya çıktı. 4 GB yerine çok daha fazla tek dosya boyutu desteği ile ve de binlerce GB‘lik HDD’lerin rahatça formatlanabilmesine olanak salayan NTFS, Windows kullanıcılarının gözbebeği oldu.

Ancak bilgisayarında hem Linux hem de Windows kurulu insanlar için durum biraz farklı. Windows tarafında kullandıkları harddiskleri NTFS olarak formatlanmış kullanıcılar, Linux’ta olduklarındda bu disklere bırakın yazmayı, erişememe sorunlarıyla karşı karşıya kalırlar. FAT32’de ise böyle bir sorun olmamakla birlikte bu disklere rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Aslında NTFS’ye ulaşılamamasının nedeni NTFS’nin çok da kaliteli bir teknoloji olması değildir. Sadece bazı telif hakları yüzünden birkaç dağıtım dışında dağıtımlar çekirdekelrinde NTFS sürücüsü bulunduramadıkları için bu işlem gerçekleşemiyordu.

Peki nasıl yaparız?

NTFS disklerimize yazabilme hakkı için önce sistemimizde Fuse paketinin kurulu olması gerekmektedir. Sisteminize uygun paketi http://fuse.sourceforge.net/ adresinden bulabilirsiniz. Uygun paketi yükledikten sonra ise http://www.ntfs-3g.orga girip “ntfs-3g” driverini indiriyoruz ve root haklarını alıp;

./configure
make
make install

komutlarını vererek sistemimize kuruyoruz. Daha sonra ise; mount -t ntfs-3g /dev/hda1 /media/windows komutu ile harddiskimizi ntfs-3g ile bağladıktan sonra; mount -t ntfs-3g /dev/hda1 /media/windows -o locale=tr_TR.utf8 komutuyla son ayarları yapıyoruz. Daha sonra ise “/etc/fstab” dosyamızda; /dev/hda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0 satırını değiştiriyoruz. İşte bu kadar. Genel olarak NTFS disklere erişim ve bu disklere yazma bu şekilde yapılıyor. Dağıtımlar tarafına baktığımızda ise ulusal işletim sistemimiz Pardus, kendiliğinden NTFS desteği veren nadir dağıtımlardan. Ayrıyetten Knoppix, Linux Defender de diğer bir destekli dağıtımlar. Ama eğer Mandriva kullanıyorsanız yukarıda anlatılmış olanlar pek de işinize yaramayacaktır. Mandriva Linux’ta tek çözüm kerneli yeniden derlemektir. Ubuntu-Kubuntu tarafına geldiğimizde ise aşağıda ayrıntılı olarak yapacağımız işlemler anlatılmıştır.

Not: Bu bölümde anlatılacaklar %100 güvenli bir NTFS yazma desteği sağlamayabilir. Verilerinizi yedekleyerek ve veri kaybetme riski olduğunu hatırlayarak buradaki işlemleri yapınız. Bu iş sonucunda ortaya çıkacak herhangi bir durumdan derigimiz sorumlu değildir! Ek olarak aşağıda anlatılanlar Ubuntu-Kubuntu 6.10 Edgy Eft dağıtımı içindir. Ancak 7.04 Feisty Fawn’da da bir sorun olduğu gözlemlenmemiştir.

  1. Öncelikle source.list dosyamıza yeni depolar ekliyoruz. Bunun için konsol’dan:

    sudo gedit /etc/apt/source.list ⇒Ubuntu kullanıcıları için
    kdesu kate /etc/apt/source.list ⇒Kubuntu kullanıcıları için
  2. Listenin en sonuna aşağıdaki satırları ekleyiniz:

    deb http://flomertens.keo.in/ubuntu/ dapper main
    deb-src http://flomertens.keo.in/ubuntu/ dapper main
  3. source.list dosyasını kaydetip kapattıktan sonra depolarınızı güncelleyiniz ve de “ntfs-3g” paketini sisteminize kurunuz:

    sudo apt-get update
    sudo apt-get install ntfs-3g
  4. Kurulum paşarıyla sonuçlandıktan sonra, NTFS bölümünün ntfs-3g tarafından bağlanması için düzenlemeliyiz. Bunun içinse NTFS bölümünün adını öğrenmeliyiz. Bunun için konsolda şunu yazınız: sudo fdisk -l|grep NTFS

  5. Şimdi, NTFS bölümümüzün adını biliyoruz. Sırada /etc/fstab dosyasının düzenlenmesi var. Bunun için konsolda:

    sudo gedit /etc/fstab ⇒UBUNTU kullanıcıları için
    kdesu kate /etc/fstab ⇒KUBUNTU kullanıcıları için

    NTFS bölümünün bulunduğu satırı bulunuz. Satırı aşağıdaki örnekteki gibi düzenleyiniz: /dev/<NTFS bölümünüz> /media/<bağlama noktası> ntfs-3g silent,umask=0,locale=tr_TR.utf8 0 0 NTFS satırı bulunmuyorsa öncelikle NTFS bölümümünün bağlanacağı bir dizin oluşturunuz. Bunun için konsolda aşağıdakileri yazınız: sudo mkdir /media/<istediğiniz bir isim> daha sonra yukarıdaki gibi /etc/fstab’a ekleyiniz.

Hepsi bu kadar! Hemen sonucu görmek istiyorsanız lütfen bilgisayarı baştan başlatınız.

Kaynaklar: