Merhabalar!
Bugün müzik severlerin oldukça hoşuna gideceğini düşündüğüm bir şeyden bahsedeceğim: Bir radyo istasyonu düşünün ki; dinlediğiniz parçalardan hoşlanıp hoşlanmadığınızı hafızasında tutan, listenizdeki parçalara göre müzik zevkinizi tespit eden ve tüm bu çabalar sonrasında size istediğiniz müziği dinleten... Ah, neredeyse unutuyordum! Sizinle aynı müzik zevkini paylaşan insanları tanıyabilmeniz konusunda da yardımcı oluyor. Evet, bilenler tahmin ettiler eminim, last.fm'den bahsediyorum. Toparlamak gerekirse, last.fm, kullanıcının dinlediği parçalardan yola çıkarak istediği müziği saptayıp sunan, bunun yanı sıra benzer müzik zevki olan insanların bir araya gelmesine de yardımcı olan, çevrimiçi bir radyo istasyonudur diyebiliriz.
Peki, nasıl kullanılır bu last.fm? Last.fm'i bu kadar popüler yapan şeyin “cross-platform”, yani pek çok işletim sisteminde kullanılabilir olması olası. Tek ihtiyacınız olan sisteminiz üzerinde çalışıp dinlediklerinizi last.fm'e bildiren (skroplama), ve aynı zamanda diğer last.fm fonksiyonlarının tamamını kullanmanızı mümkün kılan last.fm yazılımını indirmek.
Eğer linux kullanıyorsanız, linkteki dosyayı kurcalamadan önce last.fm yazılımının dağıtımınızın depolarında paketlenip paketlenmediğini kontrol etmenizi öneririm :)
Archlinux kullanıyorsanız,
$ pacman -S lastfm-client
komutu ile veya Pardus kullanıyorsanız,
$ pisi it lastfm
komutu ile last.fm yazılımını sisteminize kurabilirsiniz. Last.fm uygulamasını kullanmak için ücretsiz olarak kayıt olmanız gerekiyor. Kurulum işlemini tamamlayıp da çalıştırdığınızda last.fm solda gördüğünüz gibi basit ve anlaşılır arayüzüyle karşınızda.
İlk çalıştırdığınızda uygulama sisteminizde yüklü olan medya oynatıcıları tespit ettikten sonra, size bu medya oynatıcılarında dinlediğiniz parçaları last.fm'e skroplayacak eklentileri indirmek isteyip istemediğinizi soracak. Kullandığınız uygulamaları seçip gerekli eklentileri indirmesini isteyin.
Eklentilerimizi de kurduğumuza göre, uygulamamız artık hazır! Bu uygulama ile o an dinlenen sanatçı ve/veya parça hakkında ayrıntılı bilgi edinebileceğimizi de ekleyeyim yeri gelmişken :)
Bahsetmek istediğim bir diğer mevzu ise 'etiket'ler. O an size hitap ettiğini düşündüğünüz bir türü etiket olarak girerek last.fm'den size o tarzdaki parçaları çalmasını isteyebilirsiniz. Hatta siz de çalmakta olan parçaları etiketleyerek başkalarının da dinlemesini sağlayabilirsiniz aynı zamanda. Ya da o an ne dinlemek istediğinize karar veremiyor olabilirsiniz, inanmayacaksınız ama bu durumda bile last.fm'in önerileri var. Last.fm dinlediğiniz, sevdiğiniz veya sevmediğiniz parçaları inceleyerek müzik zevki size benzeyen insanları 'komşularınız' olarak atıyor. Ve bir gün sadece sevdiğiniz bir şeyler dinlemek isterseniz, komşu radyolarından birini seçerek ortak müzik zevkine sahip olduğunuz insanların, sevdiğiniz tür parçalarını dinleyebiliyorsunuz.
Last.fm yazılımının yanı sıra, lastfm.com.tr'nin web arayüzünü kullanarak da last.fm'in belirlenen etiketi çalma, dinlenen parçaları etiketleme gibi pek çok fonksiyonundan istifade edebilirsiniz. Kullanıcı grupları, forumlar ve etkinlikler için de web arayüzüne bir göz atmanızı öneririm. Sorularınız için last.fm'de beni bulabilirsiniz, kullanıcı adım 'hsa2' :)