Merhaba e-bergi okuyucuları, bu sayımızda sizlere dosyalarımızı nasıl şifreleyeceğimizi anlatacağım. En basit yöntemlerden birisiyle başlamak istiyorum.

Windows'ta .bat Dosyaları Yardımıyla Gizleme

Bu yöntemle hiçbir programa ihtiyaç duymayacaksınız. Bu şekilde dosya şifrelemedeki temel mantık dosyayı gizlemektir ve profesyonel biri olmadıkça bunu görmek de pek mümkün olmuyor. Gizlemek istediğimiz dosyayı .bat uzantılı bir dosya aracılığıyla kilitleyeceğiz; yani görünmez yapacağız. Sonrasında ise yine aynı .bat uzantılı dosyamızla şifremizi girerek dosyayı ortaya çıkaracağız. Şimdi adım adım dosyamızı şifrelemeye başlayalım.

İlk olarak yeni bir metin belgesi açıyoruz. Açtığımız metin belgesinin içerisine aşağıdaki kutucuktakileri yazıyoruz:

cls
@ECHO OFF
title Folder Kilitli
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Kilitli goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Dosyayi kilitlemek istediginizden emin misiniz?(e/h)
set/p "cho=>"
if %cho%==e goto LOCK
if %cho%==E goto LOCK
if %cho%==h goto END
if %cho%==H goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Kilitli "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Dosyayi acmak icin sifreyi giriniz:
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== e-bergi goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Kilitli
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER

Burada e-bergi şifremiz oluyor;ancak bunun yerine istediğimiz herhangi bir şifreyi koyabiliriz. Sonra metin belgemizi 'farklı kaydet' deyip uzantısını .bat yapıyoruz. Şimdi hazırladığımız .bat uzantılı belgemizi açıyoruz ve “Kilitli” isminde bir klasör oluşuyor. Bu klasörümüze gizlemek istediğimiz dosyalarımızı koyuyoruz ve tekrar .bat uzantılı dosyamızı açıyoruz. Dosyamız açıldığında "Dosyayı kilitlemek istediğinizden emin misiniz? (e/h)" diyecek ve biz “e” tuşuna bastığımızda “Kilitli” isimli dosyamız ortadan kaybolacak. Sonrasında dosyamızı tekrar açmak için .bat uzantılı dosyamızı yeniden açacağız ve bizden istenen şifreyi girerek dosyamızın kilidini açacağız; kısacası yeniden görünür yapacağız. Böylece dosyalarımızı herhangi bir program kullanmadan kilitlemiş olduk. Dosyamızı kilitledikten sonra .bat uzantılı dosyamızı göz önünden kaldırmamızda yarar var. Bu yöntemle dosyalarınızı güvenle en basit yoldan koruyabilirsiniz. Bu anlattığım yöntem kullanıcılar için basit ve işe yarar bir yöntemdi; fakat gelişen bilişim teknolojisi nedeniyle bu yöntem de çok güvenilir değil.

EncryptOnClickYardımıyla Gizleme

Şimdi anlatacağım yöntem sayesinde de klasörlerimize ve dosyalarımıza küçük bir program aracılığı ile şifre koyabiliyoruz; böylece şifreyi bilmeyen birisi onları açamıyor. Kilitlediğiniz dosya ve klasörleri tekrar açabilmek için şifreyi girmek veya program aracılığı ile dosyaların üzerindeki kilidi kaldırmak gerekiyor. Bu becerikli ve ücretsiz programımızın ismi EncryptOnClick ve boyutu sadece 1.47 Mb. Bu bağlantıdan programı indirebilirsiniz.

Programı kullanmak da çok basit. Şifreleyeceğimiz, eğer bir klasörün tamamı ise Folder seçeneğine tıklıyoruz ve gelen ekrandan klasörümüzü seçip şifremizi giriyoruz. Eğer sadece bir dosyayı şifrelemek istiyorsak File seçeneğine tıklıyoruz ve gelen ekrandan dosyamızı seçiyoruz. Girdiğiniz şifreyi sakın unutmayınız; çünkü bu şifre olmadan tekrar dosyalarınızı açamıyorsunuz. Böylece dosyalarınızı kolayca şifreleyebiliyorsunuz. Bu yöntemler önceden de söylediğim gibi sıradan bir kullanıcının kolayca fark edemeyeceği, etse bile aşamayacağı dosya şifreleme yöntemlerdir.

Sevgili okurlarımız bu sayıda dosya şifrelemeye küçük bir giriş yapmış olduk. Kullandığımız bu yöntemlerle dosyalarımızı basit bir şekilde şifreleyebiliyoruz; fakat bu şifrelediğimiz dosyalar profesyonel biri tarafından biraz uğraşla açılabilir. Sonraki sayılarımızda dosya şifrelemeyi daha ayrıntılı inceleyecek ve daha zor, profesyonel yöntemler üzerinde duracağız.Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere!