Merhaba sevgili e-bergi okurları! Bu ay tüm Türkiye’nin gündemine oturmuş bir konuyu ele alayım istedim: “internette sansür”. Gelin bu “internette sansür” olayı neymiş, birlikte irdeleyim.

22 Ağustos’ta BTK(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)'nın “internetin güvenli kullanımına ilişkin usül ve esaslar” adlı taslağı hayatımıza girecek. Bu taslakla birlikte internet erişimimize ciddi kısıtlamalar geliyor, öyle ki “yasak” kelimesi bile yasak olacak.

Bu taslak ilk olarak hosting firmalarını hedef alıyor, yani internet sitesi alan sahiplerini. BTK, 3 grup şeklinde kelime paketi hazırlamış. Düşünün o hosting firmasının sahibisiniz, size bir posta gelecek ve diyecek ki; “Sitenizin isminin kötü yerlere çekilebilecek yapısından dolayı siteniz hakkında durdurma kararı alınmıştır.” Hönk! Bu demektir ki ilk 2 grup kelime paketinden birini ihlal eden bir isim seçmişsiniz maalesef. 3. grup kelime paketi ise içerikle ilgili, işte site içerisinde bu paketi ihlal eden kelimeler geçen internet siteleri "yaramaz" internet sitesi olarak gösterilecek, "dikkatli olun" denecek kullanıcıya.

Kelime paketleri ise garip kelimeler içermekle birlikte iki kelimenin yan yana gelmesiyle oluşan "yaramaz" sözcükler için de yasaklama var. Örnek verirsek "bilgisayar akademisi" gibi bir site olduğunu varsayın, ve yazarken birleşik yazacaksınız, maalesef yasaklanmaya aday. Haydar, şişman, animal, itiraf gibi gülünç kelimeler yasaklanacak. İçinde farklı şeylere çekilebilecek kelimecikler olan kelimeler de yasaklanacak. Çılgın proje gündemdeydi bir süredir, Kanal İstanbul, ama "anal" kelimesi de yasak mesela. :) Bu projeyi içeren siteyi nasıl kapatacaklar, tabii ki kapatmayacaklar, alan adresini yurt dışından alacaklardır.

Bunları insanların teker teker incelemesi mümkün değil, BTK da kendince bir çözüm buldu bu duruma. İnternet erişimi için 4 filtre sunulacak, bunlar aile, çocuk, yurtiçi, standart paketleri. 22 Ağustosta da siteleri kategorilere ayıracaklar ve internet kullanıcıları bu 4 paketten birini seçerek internete girecek. Standart paketi seçenler bundan etkilenmeyecek gibi görünüyor yani şimdi nasıl erişebiliyorsa öyle devam edecek, ama bu paketi kullananların da yılda evine 2 kere posta gelecekmiş. Uyaracaklar yani, siz pek tekin değilsiniz şeklinde sanırım.

Olayın medyaya da düşmesiyle BTK ve TİB(Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) bir basın toplantısı düzenledi olayı açığa kavuşturmak için. Yapılan bildirilerin sehven, yani yanlışlıkla olduğunu söylediler. Biz yasaklamıyoruz ama kullanamazsınıza getirdiler. "Aç bırakmayın ama ekmek de vermeyin dediler." diyor Levent Pekcan konu için. Ekşi Sözlük hakkında kapatma dedikoduları çıktı, bu emrin de "sehven" yapıldığını, yalnızca 3. grup kelime paketi dolayısıyla içerik hakkında bi inceleme yapılacağını bildirdiler.

BTnet’den Levent Daşkıran ise haberinde standart pakette bile internete bir kullanıcı adı ve şifreyle girileceğini yazmış. Paketler arasında geçiş yapılabileceği de bir maddede belirtilmiş, yani bir aile olarak çocuk paketi kullanıyorsunuz, ki en dar paket bu, diğer paketlere erişmek isterseniz, yani bir ebeveyn olarak kendiniz standart paket kullanmak istiyorsunuzdur, ad ve şifre olayıyla yalnızca sizin standart pakete erişmeniz amaçlanmış olabilir ki böyleyse ne âlâ. Yalnız bu şekilde internette an ve an ne yaptığınız kayıt altına alınabilir.

Yasaklı sitelere girmek için kullandığınız/kullandığımız DNS ve Proxy ayarlarıyla ilgili oynamaların cezai bir işlem getirmeyeceği söylendi, ama bu konu da kesin bir açıklığa kavuşmuş değil.

Sonuç olarak eleştiriler bu yapılanların "Türkiye'nin internetine büyük bir darbe vuracağı" yönünde, bense yaptırımların abartı olduğunu, devletin kişilerin girdiği sitelere karışmasının doğru olmayacağını düşünüyorum. Çocuğunu kötü sitelerden korumak isteyen anne-babalar elbette halihazırda mevcut olan yazılımları kullanabilirler, kontrol edebilirler de çocuklarını ki bu yaptırımların da en çok katkısının bu yönde olacağı vurgulanıyor.

Bu ay da böylece BTK’nın internete uygulayacağı yaptırımların analizini yapmış olduk. Umarım konu tatlıya bağlanır ve internet kullanıcıları olarak biz de rahata kavuşuruz. Diğer sayılarda görüşmek üzere, hoşçakalın!

Kaynaklar