Ekim ayı sonunda engellenmiş sitelere bir yenisi daha eklendi. 24 Ekim tarihinde Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi 20.10.2008 tarih ve 2008/2761 sayılı kararı gereği Blogger.com ve Blogspot.com adresli alan adları erişime engellendi.
Blogger.com u bilmeyenler için hemen açıklayalım. Blogger.com Google'ın kullanıcılarına sunduğu üye sayısı 2 milyon kişiyi aşkın bir blog (web-log) yayınlama servisi. Ve daha da önemlisi dünyada en çok ziyaret edilen 10 internet sitesinden biri. Daha önce erişme kapatılan ve hala da kapalı olan Youtube da en çok ziyaret edilen ilk 10 site arasında yer alıyordu.
Engellemenin gerekçesi ise erişimin engellenmesinden bir süre sonra su yüzüne çıktı. Digitürk, abonelik usulu verdiği LigTV yayınlarının linklerinin bir çok blogda yer alması üzerine mahkemeye başvurmuştu. Sonuçta sadece bu linkleri yayımlayan bloglar değil; özgürce fikirlerini paylaşan binlerce insanın blogları da kapatıldı. Birçok insanın haberleşme özgürlüğü çiğnenmiş oldu.
İşin bir ilginç tarafı bu bloglardaki yayınların kaynağı justin.tv adlı site olmasına rağmen davanın konusunun Blogger.com olmasıydı. Ayrıca mahkemenin neden linklerin verildiği blogların alt alan adlarına erişimi engellemek yerine bütün siteye erişimi engellediği de merak konusu oldu.
Engelleme delil yetersizliği sebebi ile 4 gün sonra kaldırıldı ama bu sürede Türkiye internet dünyasında daha da çok itibar kaybetti. Bir çok yabancı kaynaklı sitede Türkiye’de bloggerin erişime engellendiği haber olarak yer aldı. Başka bir ironik olay ise ülkemizde Blogger.com un kapatıldığı gün 3. dünya ülkelerinden kabul edilen Endonezya'da bakanlığın da desteği ile geleneksel blogger partisi düzenleniyor oluşuyudu.
Ülkemizde gerçek anlamda bir bilişim yasası olmaması bu kapatma olaylarının sona ermesini engelliyor. Devletin de bu konuda herhangi bir plani olmadığı ve olaylardan ne kadar bihaber olduğu bir gazetecinin "Youtube'a girilmiyor" sözlerine; Başbakanımızın "Ben giriyorum, siz de girin" karşılığından yeterince anlaşılıyor. Mahkemeler neler yapabilceklerini bilmediğinden bütün siteyi kapatma yolunu seçebiliyor, bu da insanların haberleşme hürriyetini kısıtlıyor. Her geçen gün engellenen site sayısı ise artmakta.
Sadece geniş kitlelerin kullandığı siteler yasaklandığında belli bir tepki gösterilebiliyor, ki bundan önce gösterilen tepkilerin de pek bir etkisi olmadığı açık. Blogger’ın kapatılmasından bir süre önce "Geleceğin İnternetinin Önizlemesini Yapıyoruz" adı altında 500 civarı sitenin ,ki büyük bir bölümü bloglar, kendi isteğiyle sitelerini kapatması hiç birşeyi değiştirmedi. Bir süre sonra blogları kendi istekleri ile değil mahkeme kararı ile kapatıldı.
Bu erişim yasaklarının, sansürlerin önüne geçilmesi Türkiye'nin dünya çapındaki itibarı açısından özellikle bu yaşadığımız internet çağında çok önemli olduğundan elimizden geleni yapmalıyız.