Merhaba sevgili e-Bergi okurları! Bu ay güncel bir konudan yazmayı uygun buldum; keyfinizi biraz kaçırabilecek olsa da bilgilenmeniz açısından önemli.
Intel ikinci nesil işlemcilerini piyasaya sürmesinin ardından -acele edip araştırmalar sonlanmadan piyasaya sürmüş olacak ki- ürünlerinde deneyler yapmaya devam etmiş ve kontroller sırasında Cougar Point Chipset’lerinde bir tasarım hatası keşfetmiş. İlk olarak bu hatanın tam olarak ne olduğunu inceleyelim.
Aslında hata işlemcilerin kendinde değil; SATA 3 Gb/s (Cougar Point Chipset’lerinde 2., 3., 4.ve 5.) bağlantı noktalarında. Bu bağlantı noktaları sabit sürücü ve CD/DVD sürücülerimizi bilgisayarımıza bağladığımız portlar. Mühendisler deneyler sırasında bu noktalara bağlanan sürücülere uzun süre fazlaca yük bindirildiğinde sıcaklık ve gerilimin de etkisiyle bilgi akışında ve hızında aksaklıklar olduğunu fark etmişler. Onlara göre bu hata uzun vadede kendini gösterebilecek bir hataymış ve ilk gelen bilgilere göre anakartlarda bulunan SATA 6 Gb/s (0. ve 1.) bağlantı noktaları bu performans düşüşünden etkilenmeyecekmiş.
Hep geçmiş zamanın rivayetini kullandım; çünkü zamanla, bilgiler de güncelleştikçe, teknoloji kamuoyu olarak bizler de daha farklı duyumlar almaya başladık. Bu yeni gelen bilgilerden biri de bahsettiğimiz SATA 6 Gb/s (SATA 3 diye duyduğunuz şey budur) bağlantı noktalarının da bu durumdan etkilendiğiydi. Etkilenme SATA 3 Gb/s (SATA 2 diye duyarsanız şaşmayın) noktalarından birine herhangi bir sürücü bağlıysa -yani bağlantı noktası etkinse- gerçekleşiyormuş. Bir başka duyum ise uzun olarak nitelenen o dönemin aslında çok da uzun olmadığı yönünde. Donanımların (sabit sürücü ve CD/DVD sürücüleri) daha kullanım ömürlerinin yarısındayken bu performans düşmesi sorununu yaşadıkları söyleniyor.
Peki bu hatanın kullanıcılara etkisi ne oldu? Birçok kullanıcı Sandy Bridge işlemcilerini yeni bir teknolojiye kavuşmak hevesiyle kapmışlardı. Hatayı duyduktan sonra hevesleri kırıldı, üzüldüler ve mağdur olmaktan korktular (bunlardan biri de bendim maalesef :( ). Sabit sürücülerindeki verinin kaybolup kaybolmayacağı endişesini taşıyorlardı; fakat böyle bir sorun olmayacağı, yalnızca performans problemi olacağı açıklandı. Etkilenen kullanıcılar masaüstü sistemler için Intel® H67 Express Chipset ve Intel® P67 Express Chipset modellerini ve dizüstü bilgisayarlar için Mobile Intel® HM67 Express Chipset ve Mobile Intel® HM65 Express Chipset modellerini satın alan kullanıcılardı. Eğer bu kullanıcıların sürücüleri 0 ve 1 konumunda değilse ve 2,3,4 veya 5’ten herhangi birinde de sürücüleri bulunuyorsa iade etmeyi düşünmeliler. Bunu nasıl öğrenebilecekleri sorusuna ise verebileceğim en iyi cevap BIOS’tan bakmayı denemeleri olacaktır. Anakart marka ve modeline göre değişmekte olsa da genelde F2 veya DEL tuşu ile bilgisayarları açılırken BIOS’a girip kontrol edebilirler. Aygıt Yöneticisi’nden bakıldığında görülen ibareler kesin bilgi vermeyebiliyor; fakat bu şekilde de etkilenip etkilenilmediği kontrol edilebiliyor.
Intel’se tabii ki bu hatadan paçayı kolay sıyıramadı. Olaydan hemen sonra dağıtımları durdurdular; fakat atların bir kısmı Üsküdar’ı geçmişti. Hesaplarına göre bu kaçan atlar Intel’e 700 milyon dolara mal olmuş. Bazı anakart üreticisi şirketler kullanıcılarını mağdur duruma düşürmemek için geri alım yaptıklarını hemen açıkladılar. Kimisi gecikti, kullanıcılar telaşlandı; fakat dağıtımcılar da olaydan haberdar olduktan sonra sorunun çözümüne yaklaşıldı. Bazı firmalar düzeltilmiş anakartları ve dizüstü bilgisayarları dağıtmaya başladılar bile. Ülkemize bir ay içinde ulaşırlar gibi görünüyor. Yeni gelen bu ürünlerde yenilenmiş olduklarına dair bir etiket olacaktır; alacaklar dikkat etmeliler.
Bu noktada kullanıcıların mağdur duruma düşmemeleri için firmaların duyarlı olmalarını temenni edebiliriz sanırım :) . Gelecek ay daha tatlı konular hakkında bilgi sahibi olmak dileğiyle, hoşçakalın!
Kaynaklar
- http://siliconangle.com/blog/2011/01/31/sandy-bridge-error-uncovered-intel-takes-hit/
- http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=6030
- http://www.tomshardware.com/news/cougar-point-sandy-bridge-sata-error,12108.html
- http://non-pasaran.blogspot.com/2011/02/intel-sandy-bridge-islemcileri-geri.html
- http://www.asus.com.tr/News.aspx?N_ID=PsyM6Z2Z1Vl2tTsm
- http://www.intel.com/consumer/products/processors/chipset.htm