Grand Theft Auto (GTA) serisinin son oyunu olan GTA 4 konsoldan sonra artık PC’de. GTA 4, serinin önceki oyunlarını tamamen aşarak gerçekçiliği sağlayan birçok yeni özellik içeriyor ve oynayanlara ikinci bir hayat sunuyor. Ancak Rockstar Games’in Avrupa’da 3 Aralık 2008’de satışa sunduğu oyun, yüksek sistem gereksinimleri nedeniyle oyunseverleri üzecek gibi duruyor.

Senaryo

Oyun Niko Bellic adındaki karakterimizin Liberty City’e gelişiyle başlıyor. Niko kuzeni Roman’ın sürekli övdüğü bu şehre yasadışı yollardan gelmeyi göze almıştır çünkü Roman sadece paradan, kızlardan ve lüks arabalardan bahsetmiştir. Fakat Niko hemen tüm bu söylenenlerin yalan olduğunu anlar. Gerçekte New York’a karşılık gelen bu Liberty City’de her türlü kötülük bulunmaktadır ve Roman iddia ettiği gibi lüks hayat yaşamamaktadır. Küçük bir evde yaşayan Roman bir taksi şirketi işletmektedir ve Niko gelmeden önce bazı kötü adamlara bulaşmıştır. Niko Liberty City’de hem Roman’a sahip çıkacak, ona yardım edecek hem de başkalarıyla ilişki kurup görevleri tamamladıkça önemli bir adam olacaktır. Oyun Niko’nun aldığı görevlerle ilerliyor ve konu şekilleniyor.

Oyun Hakkında

Rockstar Games seriye GTA 4 ile çok büyük bir yenilik getirdi. Önceki oyunlarda olmayan ve olacağı da çok düşünülmeyen çok oyunculu seçeneği artık mevcut. Bu sayede internetten diğer GTA 4 oyuncularıyla veya kendi arkadaşlarımızla yarışabiliyoruz. Fakat çok oyunculu oynamak için Social Club ve Games For Windows hesabınız olması gerekiyor. Bu sayede oyunun yamalarına da ulaşabiliyorsunuz.

Serinin klasikleşmiş görev sistemi ise biraz daha değiştirilmiş ama temelde aynı. Önceki oyunlarda olan belli görev yerleri yine var ve görevleri geçtikçe yeni yerler çıkıyor. Farklı olarak arkadaşlarınızdan para karşılığı bir görev alabilir veya şans eseri rastladığınız bir kişiden (bu kişiler, yakınında olduğunuzda haritada mavi ikonla görünüyor) görev alabilirsiniz. Ancak oyun sadece görev yapmakla geçmiyor, sosyal aktiviteler de önemli bir yer kaplıyor. Görev aldığımız bir kişiyle ilişkimiz görevler bittikten sonra kesilmek zorunda değil. Onunla buluşup bir yerlerde bir şeyler içebilir, bilardo oynayabilir veya stand-up gösterilerine gidebiliriz.

New York City ile büyük benzerliklere sahip olan Liberty City, dört tane büyük ve birkaç tane de küçük adadan oluşuyor. Büyük adalar köprülerle birbirine bağlıyken, küçük adalara ulaşmak için tekneleri kullanmak gerekiyor. Başta bu adalardan sadece birinde dolaşma iznimiz varken görevlerde ilerledikçe diğerlerine de ulaşabiliyoruz. Bir önceki oyun GTA San Andreas’a göre daha küçük fakat daha gelişmiş bir şehirde yaşıyoruz.

New York’a göre çok daha fazla suç oranı olan Liberty City oyunun heyecanını daha da artırıyor. Suç oranıyla doğru orantılı olarak polis sayısı da artırılmış ve polisin imkanları önceki oyunlara göre daha iyileştirilmiş. Artık helikopterle takip yapabiliyor ve takip sırasında birbirleriyle iletişime geçip dağılarak daha geniş alanda takibi sürdürebiliyorlar. Takip anında önceki oyunlardan farklı olarak bir daire çıkıyor haritamızda. Bu daire yıldız seviyemize göre büyüyor veya küçülüyor ve bizim kaçmamızı zorlaştırıyor çünkü dairenin içindeyken polislerin bizi bulması çok kolay. Daireden çıktıktan sonra ise bir süre polislerle karşılaşmamak bizim için iyi olacaktır.

Ayrıca sadece bizi değil bize kötülük yapan kişileri de yakalamaya çalışıyor polisler ve elinden silahını alıp polis arabasına bindiriyorlar. Bir diğer yenilik ise değişik tiplerde polislerin olması. Eski GTA serilerinde tek tip polis vardı ancak GTA 4’te uzun veya kısa, zayıf veya şişman, siyah veya beyaz her çeşitte polise rastlamak mümkün. Bu da insana Amerikan filmlerindeki polisleri anımsatıyor.

Oyunda yayalar da önemli bir gerçekçilik sunuyor bize. Bizim yaptığımıx hareketlere göre değişik tepkiler veren yayalar artık daha fazla ve boş boş sokakta gezinen kişiler değil. Bazıları toplanıp bir kenarda sohbet ediyor, bazıları alışveriş poşetleriyle evlerine gidiyor, toplu taşıma araçlarına biniyor veya bir tezgahtan hot dog alıyor. Arabayla birine çarptığımızda gelip karakterimizle kavga etmeye çalışanlar, silah sesi duyunca kaçanlar, kazada yaralanmış kişilere yardım edenler ve hatta telefonuyla polis çağıranlar bile var GTA 4’te. Yayalar hava şartlarına göre de değişik tavırlar sergiliyor. Yağmurlu bir havada şemsiyesi olan şemsiyesini açıyor olmayanlar ise aceleyle koşuşturuyor veya bir yerlerde yağmurun bitmesini bekliyor.

Karakterimizin hareketleri de bizi oyunun içine çekiyor. Eski GTA karakterlerindeki robot hareketleri bu kez büyük ölçüde engellenmiş. Niko koşarken sağa sola döneceği zaman yatıyor ve tamamen durmadan önce biraz yavaşlayıp birkaç adım daha gidiyor. Bir kapıya gittiği zaman elleriyle kapıyı itip açıyor. Silah kullanım şekli de yenilenmiş, Niko’nun elinde silah varken sağa tıkladığımızda nişan alma pozisyonuna geliyor ve tekrar sağa tıklayana kadar normal hareket etmiyor. Ayrıca araba sürerken de ateş etme yeteneği geliştirimiş ve arabayla giderken nişan alma özelliği eklenmiş. Karekterimiz eskisinden daha kolay -bir arabanın çarpmasıyla veya arabayla kaza yaptığında ön camdan fırlayarak- enerjisini kaybedebiliyor. Ancak artık enerjiyi artırmak için tek yol sağlık kutuları değil. Niko uyuduğunda ve bir şeyler yediğinde de sağlık seviyesi otomatik olarak artıyor. Karakterimizin öcenki oyunlardan yine farklı olarak yolda park edilmiş bir arabayı çalması için arabanın camını kırması gerekiyor ve artık kullandığımız araba bozulabiliyor. Bir yere çarptığımızda araba kullanılmaz hale gelebiliyor. Önceki oyunlarda arabalar patlayana kadar sürülebilirdi fakat GTA 4’te arabamız bozulabiliyor, araba bozulduğunda ise Niko sinirleniyor ve çalışması için arabaya bağırıyor, direksiyonu yumrukluyor.

Araba sürüşlerinde de birçok yenilik getiriyor GTA 4. Arabalardaki GPS sistemi istediğimiz yere gitmemiz için en kısa yolu bize gösteriyor ve doğanın kanunu; lüks arabalarda daha gelişmişiyle yani sesli navigasyon sistemiyle karşılaşıyoruz. Ancak arabalar artık daha zor kontrol ediliyor. Biraz daha gerçekçi bir sürüş olmasına rağmen arabaların çok kayması hemen dikkati çekiyor. Araba, dönüşlerde çok fazla sağa sola yatıyor ve kontrolü çok zorlaşıyor. Bu zor araba kontrolünün üstüne bir de içkili olarak araba sürmekse gerçekten çok eğlenceli. Bir arkadaşımızla içmeye gittikten sonra onu eve bırakmamız gerekiyor fakat Niko ayakta bile durmakta zorluk çekerken araba sürmesi aşırı zorlaşıyor. Görüntü sallanmaya başlıyor ve arabanın hassasiyeti değişiyor. Mesela gaza bastığımızda aşırı hızlanıp frene bastığımızda çok geç yavaşlayabiliyor. Tabi örnek bir vatandaş olup taksiyle veya toplu taşma araçlarıyla da istediğimiz yere gitmemiz mümkün. Artık taksi, otobüs, tren veya metroyla Liberty City’de ulaşım bizim için çok kolay. Mesela taksiyi gördüğümüzde “E” tuşu ile ıslık çalıp taksiyi çağırıp gitmek istediğimiz yere para karşılığı yorulmadan gidebiliriz.

GTA 4'te Yaşam

GTA 4’ün bize sunduğu ikinci hayatımızda yapmak istediğimizin neredeyse sınırı yok. Arkadaşlarımızla bara gidebilir, kız arkadaşımızı bowling oynamaya veya beraber bir şeyler yemeye götürebiliriz. Tek başımıza takılmak istersek de televizyon seyredebiliriz. Evet her ne kadar çok geniş bir yayın sistemi olmasa da GTA 4 bize televizyon izleme olanağını da sunuyor. En azından birkaç kere deneyip bunu da oyunda yapabilmenin keyfini yaşayın derim. Eski oyunlarda olan radyo ise arabalarda yine yerini almış ve eskisi gibi kendi müziklerimizi dinleme olanağına sahibiz. Radyoyla ilgili hoşuma giden bir yenilik getirilmiş. Önceden arabadan indiğimizde radyonun sesi tamamen yok olurdu ama Rockstar Games bu konuda da normal hayatın farklı olduğunu anlayıp yeniliğe gitmiş. Arabadan indiğimizde kapıyı kapatsak da hafiften radyonun sesi geliyor, tabi arabadan uzaklaşınca şehrin gürültüsünden olsa gerek, ses yok olup gidiyor.

Cep telefonu da öncekilere göre daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Artık telefonu biz kontrol edebiliyoruz. Arkadaşlarımızın telefon numaraları rehberimize ekleniyor ve onları istediğimiz zaman arayabiliyoruz. Onlar da bizi arayabiliyor veya mesaj atabiliyorlar. Cep telefonu gerçekte nasıl vazgeçilmezimizse oyunda da çok önemli bir yeri var bizim için. Bir kazada 911’i aramayıp polis, cankurtaran veya itfaiye çağırabiliyoruz. Arkadaşlarımızla olan ilişkimiz de cep telefonu sayesinde şekilleniyor. Eğer kız arkadaşımızı uzun bir süre arayıp bir yere götürmezsek ilişki ayrılmaya kadar gidebiliyor. Tabi arkadaşlarımızı unutmayıp onlarla sık vakit geçirirsek de ilişkimiz iyiye gidiyor. Bu nedenle kendimizi tamamen görevlere kaptırmayıp arada bir arkadaşlarımızla gezmemiz bir yerlere gitmemiz çevremizdekileri mutlu etmek için iyi olacaktır. Cep telefonunun yanında hayatımızın diğer parçası olan internet de oyunda yerini almış. İnternet cafelerde e-postalarımızı kontrol edip oyuna eklenmiş birkaç siteye girebiliyoruz. Arkadaş bulma sitelerinden arkadaş bulmak bile mümkün. Hatta araba sitesine girip arabaların fiyatını öğrenebiliyoruz ama hemen araba alırım diye düşünmeyin çünkü arabalar gerçekten çok pahalı, oyunda bile ucuza iyi araba alamıyoruz.

Karakterler

Oyunu oynadığımız sürece birçok önemli karakterlerle karşılaşıyoruz. Kimisiyle çok uzun ilişkimiz oluyor kimisiyle çok kısa. Birkaç önemli karakterden bu bölümde bahsedeceğim ama Niko’yu en başta anlattığımız için tekrar söz etmeyeceğim.

Roman Bellic: Niko'nun Liberty City’e gelmesine sebep olan kuzeni. Başta da bahsettiğimiz gibi Roman Niko’ya anlattığının aksine basit bir hayat sürüyor. Çok eğlenceli bir karakter olan roman sevgilisi Malloride ile iyi bir gelecek hayal ediyor. Little Jacob: Jamaikalı bir silah tüccarı olan Jacob, Niko’ya arkadaşlığının devam etmesi için indirimli silahlar satıyor. Zamanla Niko’nun en güvenilir arkadaşlarından biri oluyor. Brucie Kibutz: Araba ve fitness düşkünü ve kendini çok düşünen, son derece rahat bir adam. Savurgan bir hayat yaşıyor ve iyi bir arkadaşlık sürdürürsek Niko’ya ücretsiz helikopter servisi sunmayı teklif edebiliyor. Vladimir Glebov: Niko’nun ilk görev aldığı kişilerden biri olan Vlad kendini çok büyük bir mafya olarak göstermeye çalışsa da aksine saygı kazanmaya çalışan küçük bir Rus tefecisi ve Comrades barının patronu. Dimitri Rascalov: Dimitri oyunun başlarında karşılaşılan bir Doğu Avrupalı karakter. Hikayede önemli bir rolü olan Dimitri, Mikhail Faustin’in dostu ve ikisi kardeş kadar yakınlar. Ancak Faustin’in uyuşturucu bağımlılığı ilişkilerini kötüye götürüyor. Mikhail Faustin: Liberty City’de güçlü bir karakter olan Mikhail genellikle Hove Beach bölgesinde karşımıza çıkıyor. Niko, oyunun başlarında Faustin ve onun dostlarıyla iş arkadaşlığı kuruyor. Patrick McReary: Patrick rüşvetçi polis Francis McReary ve diğer McReary kardeşlerle ilişkisi olan İrlandalı bir serseri. McReary ailesi eskiden Liberty City’de büyük güce sahip olmalarına rağmen güçlerini yitirmişler ve çok azı hayatta kalmış. Patrick ise annesi ve kız kardeşi Kate ile Dukes’te yaşamaktadır. Kate McReary: Kate’in McReary ailesinin tek iyi üyesi olduğu söyleniyor. Oyunun ilerleyen bölümlerinde Niko, Kate ile karşılaşıyor ve sonuç olarak Kate, Niko’nun kız arkadaşı oluyor. Malorie Bardas: Roman’ın sevgilisi fakat Roman’ın beceriksizliklerinden dolayı ilişkileri çok da iyi değil. Oyunun başlarında başka bir karakterle ilişkisi olduğuna dair şüpheler oluyor. Manny Escuela: Geçmişini arkasında bırakan eski bir Güney Bohanlı gangster olan Manny Escuela artık diğerlerine de aynı şeyi yapmaları için yardım etmeye çalışıyor ve mahallesini, çocukları ve Liberty City’i iyileştirmek için uğraşıyor.

Grafik ve Sesler

GTA 4 doğal olarak grafikleriyle de eskilerini aratmıyor. Her şeyde gerçekçiliği yakalamak için gerçekten uğraşıldığı belli oluyor. Arabalar, binalar, yollar, insanlar ve hareketleri neredeyse gerçeği yansıtıyor. Yollar eskisi gibi pürüzsüz değil, silahlı çatışmalardaki hareketler ve kanlar ise çok gerçekçi. Arabayla bir kaza yaptığınızda çarpış biçimine göre arabanın hasarı şekilleniyor, lambaları kırılıyor. Hatta bir duvara çarptığınızda duvar da hasar görebiliyor. Hava değişiklikleri çok güzel yansıtılmış. Yağmurlu havalardaki gök gürültüsü ve ıslak zemin yağmuru bize hissettiriyor. Soğuk havalarda insanların ağzından buhar çıkıyor, rüzgarda yapraklar ve kağıtlar uçuşuyor. GTA 4’te her türlü ayrıntıya rastlamak mümkün.

Oyunda sesler de önemli bir yer tutuyor. Şehirin gürültüsü çok başarılı bir şekilde oyunda verilirken insanların ayak seslerini de duymak mümkün. Arabalarla çok aram yoktur ama araba tutkunu bir arkadaşımın söylediğine göre arabaların sesleri de gerçeğine çok yakın. Silahlarla hiç alakam yok ve bilen birini de tanımıyorum, kusura bakmayın silah sesleri bana gerçekçi geldi ama belki de gerçeğiyle aynı değildir. .

Sistem Gereksinimleri

Oyunun yüksek sistem gereksinimi olduğunu en başta söylemiştik. Bir ton para verip aldığımız bir bilgisayarın bu oyunu yeteri kadar iyi çalıştıramayacağını öğrenmek üzücü bir durum; fakat “Ben en iyi bilgisayarı aldım nasıl bu kadar kötü oynatabilir benim bilgisayarım?” demeyin. Çünkü oyun için şuanki mevcut sistemlerin yetersiz olduğu ve ilerde çıkacak bilgisayarların daha iyi çalıştıracağı söyleniyor. Gereksinimler ise yandaki tabloda görüldüğü gibi.

Oyunun bazı ekran kartlarında da sorun çıkarttığına dair söylentiler var fakat Rockstar Games’ten bu konuda resmi bir doğrulama henüz gelmedi. Umarım oyundan keyif almanızı engelleyecek sistem zorluklarıyla karşılaşmazsınız.

Sonuç

Rockstar Games’in yıllardır geliştirerek bize sunduğu GTA serisinin en son oyunu bence aynı zamanda en iyisi olmuş. Eskisini sistem gereksinimleri hariç hiçbir şekilde aramıyoruz ve oynarken çok nadiren oyunda olduğumuzu, bazı şeyleri yapamayacağımızı fark ediyoruz. Bu oyunu oynamak için daha fazla beklemeyin derim. Bir süre kimseye söz vermeyin çünkü oyun sizi bilgisayarın başına kitleyebilir ve oyundaki arkadaşlarınızla aranız çok iyiyken gerçekte aynı şey olmayabilir. Liberty City’deki yeni yaşamınızda başarılar…