Merhaba e-bergi okurları. Farkındasınızdır, son yıllarda internet hızımızın da artmasıyla dizilerimizi bile bilgisayardan takip eder olduk. Özellikle Amerika’da popüler olan Netflix ve ülkemizde hayran kitlesini artırmakta olan Popcorn Time sayesinde diziler ve filmler televizyonlardan bilgisayarlara sıçradı. Yine de, elimizde bu siteleri veya uygulamaları televizyondan çalıştırma imkanı olsaydı, dev “smart TV”lerimizi tercih ederdik, değil mi? Google da böyle düşünmüş, ve PC’yi bilgisayara bağlamakla uğraşmadan, Netflix ve Youtube’a bağlanabileceğiniz bir alet geliştirmiş: Chromecast.

Chromecast şekli itibariyle USB’yi andıran bir media oynatıcı. Televizyonunuzun HDMI girişine bağlanan bu cihazı kullanmak için internet bağlantısı gerekiyor. İçerisinde ChromeOS bulunan Chromecast, televizyonunuza bağladığınız anda kurulum gerçekleştiriyor ve televizyonunuzda, başka bir cihaz gerektirmeden Youtube, Netflix, Google Play Music, Google Play Movies, ve bunun gibi bir çok video sitesine bağlanmanızı sağlıyor. İşin güzel ve etkileyici yanı ise, Android telefonunuza indireceğiniz bir uygulama ile telefonunuzu uzaktan kumandaya çevirebiliyorsunuz. İzlemek istediğiniz videoyu Chromecast’a uygulama üzerinden bildiriyorsunuz, ve video televizyonunuzda oynamaya başlıyor. Ayrıca bunu yaparken videonun telefonunuzda açık kalmasına gerek yok, yani telefon ile Chromecast arasında “videoyu başlatma işlemi dışında” bir veri alışverişi olmuyor. Chromecast kendisi bir ağa bağlanıp doğrudan videoyu oynatıyor.

Sizi daha fazla heyecanlandırmadan üzücü haberi veriyim: Chromecast uygulamaları, Netflix ve Google Play Movies Türkiye’de desteklenmiyor. Evet, şuan Chromecast’ten sadece Amerika kullanıcıları faydalanabiliyor. Ama Amerika’dan getireceğiniz bir Chromecast’ı “Youtube oynatıcı” olarak kullanabilirsiniz. Değer mi, orası tartışılır.

Biraz da Chromecast’in teknik özelliklerinden bahsedelim. Chromecast içerisinde, Google tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu mini işletim sistemi ChromeOS’u taşıyor. Televizyonunuza taktığınız anda işletim sistemi kurulmaya başlıyor ve telefon eşleşmesi istiyor. Bu küçük cihaz 72x35x12mm boyutlarında ve 34 gram ağırlığında. Üzerindeki Marvel çip ve 512MB’lik RAM’i sayesinde gerekli işlemlerini gerçekleştiriyor. Ürünün model numarası olan H2G2-42 ise Otostopçunun Galaksi Rehberi’ne gönderme olduğu düşünülmekte. Google nerd karakterini burada da sergiliyor.

Peki Chromecast video izleme dışında bir şey sağlıyor mu? Sayılır. Geliştiriciler Chromecast ile uyumlu oyunlar ve uygulamalar geliştirmeye başladı bile. Ama bunların sayısı oldukça az. Bunun yanında Pandora, Plex gibi video oynatma siteleri de gün geçtikçe Chromecast desteğini getirmekte. Chromecast, içerisindeki ChromeOS ile birlikte geliştirilmeye açık bir sistem. İlerde Chromecast’e özel uygulamalar ve oyunlar görmemiz büyük olası.

Chromecast’in bir diğer güzel özelliği ise telefon veya bilgisayarınızdaki görüntüyü doğrudan televizyona aktarabilmesi, diğer bir deyişle, kablosuz HDMI görevi görmesi. Bunun sayesinde telefonunuzdaki herhangi bir uygulamayı televizyonunuzda tam ekran çalıştırabilirsiniz. Videolarda izlediğim kadarıyla, kısa bir gecikme payından dolayı oyunlar akıcı bir şekilde oynanmamakta. Belki ileride çıkacak yeni Chromecast sürümleri ile bu gecikme sıfıra yaklaşır ve kablosuz HDMI görevini daha başarılı bir şekilde yerine getirir.

Chromecast 35 dolarlık fiyatıyla Amerika’da yok satmakta. Türkiye desteği geldiği takdirde biz dizi severlerin de evine gireceği kesin.

Kaynakça: