Merhaba arkadaşlar. Bu ay sizlere Global Game Jam (GGJ) 'den bahsedeceğim.
Global Game Jam Nedir?
Öncelikle Game Jam’in ne olduğundan başlayalım. Game Jam, oyun geliştiricilerin bir araya gelip sınırlı bir süre içinde oyun geliştirmeye çalıştıkları bir organizasyondur. GGJ de bu organizasyonlardan biridir. GGJ'i benzerlerinden ayıran, dünya çapında yapılıyor olmasıdır. Her merkezde belli bir sayıda oyun geliştirici toplanır, kendi takımlarını kurar ve 48 saat gibi çok sınırlı bir zaman içinde verilen konuyla ilgili oyunlarını geliştirmeye çalışırlar. Geliştirilen oyunların tamamı ücretsiz olarak GGJ internet sitesinden indirilebilir; bunların büyük çoğunluğu da açık kaynak kodludur.
Nerede Yapılır?
Bahsettiğim gibi GGJ dünya çapında birçok merkezde (saat farklarından dolayı birkaç saatlik farklar oluşabilse de) neredeyse aynı anda yapılır. 2009 yılında toplam 54 merkezde yapılmışken, 2011'de bu sayı 173'e çıkmıştır. Türkiyede ise bu organizasyonu 2009'dan beri Metutech-Atom üstlenmektedir.
Kimler Katılabilir?
Grafiker, programcı, ses tasarımcısı... Kısaca oyun geliştirmeye katkıda bulunabilecek herkes GGJ'e katılmak için başvurabilir. Başvurular ilgili merkez tarafından değerlendirilir ve katılacak oyun geliştiriciler seçilir.
Geçen Yıl Ne Olmuştu?
undefined
GGJ 2010, Ankara’da Metutech-Atom tarafından ODTÜ Enformatik Enstitüsünde düzenlenmişti. 62 oyun geliştiricinin katılımıyla toplam 19 oyun geliştirilerek 138 farklı merkez arasında Metutech-Atom 4. sırayı almıştı. Oyunlar için verilen tema ise Aldatma(Deception) idi. Benim de katıldığım olduğum bu etkinliğin oldukça keyifli olduğunu söyleyebilirim. (Her ne kadar oyunumuzu son 10 saniyede bitirebilmiş olsak da)
Bu Yıl Ne Oluyor?
undefined
GGJ 2011, benim bu yazıyı yazdığım anlarda halen devam ediyor (Sayaç son 12 saati gösteriyor); siz bu yazıyı okurken ise bitmiş olacak. 70 katılımcı ile gerçekleşen etkinlikte takımlar Tükenme (Extinction) temalı oyunlarını bitirmek için çabalıyorlar. Bu yıl GGJ 44 ülkede toplam 179 merkezde düzenleniyor. Malesef henüz devam ediyor olduğundan size toplam kaç oyun geliştirildiği ile ilgili bilgi veremiyorum.
Sonuç olarak, oyun geliştirmeye ilgiliyseniz, 48 saat boyunca belki uykusuz da kalarak tüm dünya ile aynı anda oyun geliştiriyor olma düşüncesi sizi heyecanlandırıyorsa, GGJ 2012'ye kesinlikle katılmalısınız. Oyunumuza devam etmeliyim. İsterseniz yarışma sonlandıktan sonra olanlarla, geliştirilen oyunlarla ve genel anlamda yarışmayla ilgili bilgileri aşağıdaki bağlantılardan öğrenebilirsiniz. Şimdilik hoşçakalın.