Bir aylık bir boşluktan sonra, yeni bir yazıyla tekrar kavuştum e-bergi'ye. Bu sefer de size, gkrellm isimli bir sistem izleme aracını anlatacağım.

İlk söylemek istediğim şey, Linux, FreeBSD, Mac OS, NetBSD/OpenBSD, Solaris ya da Windows kullanıcılarının gkrellm programını kullanabilecek olduğu. Geriye ne kaldı ki zaten :) Neyse işte efendim, demek ki hepimiz kullanabileceğiz bu programı. Yalnız şunu da ekleyeyeyim, ben sadece Linux'ta denedim gkrellm'yi, diğer platformlarda test etmedim.

Peki efendim, ne işe yarar bu gkrellm ? Gkrellm, size sisteminiz hakkında bilgi verir. İlk olarak, bilgisayarınızın adını ve yüklü olan sisteminizi gösterir. Dijital olarak saati gösterir. İşlemci sıcaklığını, işlemci kullanım oranını, çalışmakta olan işlem sayısını, disklerin ayrı ayrı kullanılma miktarlarını (okuma - yazma), internet kullanım miktarını, bellek kullanım miktarını, 'uptime' komutu çıktısını ve pilinizin doluluk oranını da gösterir. Ayrıca mail ayarlarını yaparak, yeni posta aldığınızda uyarı vermesini ve okunmamış postalarınızın sayısını göstermesini de sağlayabilirsiniz.

Bütün bu saydıklarımın, gkrellm ile birlikte geldiğini ve herhangi bir eklentiye gerek duymadığını hatırlatırım. Bunlara ek olarak, eklentilerini de kurarak, gkrellm'nin analog bir saati, işlemcinin hangi frekansta çalıştığını, en çok işlemci kullanan işlemleri, hava durumunu, ayın günlük görünüşünü, güneşin konumunu, unix saatini ve ortamdaki kablosuz ağları göstermesini sağlayabilirsiniz. Bunlar dışında ses seviyesi kontrol düğmesi de ekleyebilirsiniz.

Süper değil mi ? bence öyle ama, bu saydıklarımı nasıl yapacağız ki ? Bu iş için önce gkrellm programını bilgisayarımıza kurmamız gerekiyor. Bunun için paket deposunda 'gkrellm' sözcüğü ile arama yapabilirsiniz. Arama sonuçları arasında programın kendisinin yanı sıra, çeşitli eklentileri de göreceksiniz. Programı ve ilginizi çeken eklentileri [bence hepsini :)] yükleyin.

Yükleme tamamlandıktan sonra, gkrellm programı, menünün sistem araçları alt menüsüne kendi kısayolunu ekleyecektir. Programı bu kısayoldan çalıştırabileceğiniz gibi, komut satırına gkrellm yazarak da çalıştırabilirsiniz. Program çalıştıktan sonra, F1 tuşuna basarak ya da program penceresi üzerinde boş bir yere sağ tıklayıp açılan menüde Configuration (Yapılandırma)'ı seçerek, programın ayar penceresini açabilirsiniz.

Bu yapılandırma penceresinin General (Genel) kısmında, bilgisayar isminin ve sistem isminin gösterilip gösterilmemesi, program başladığında son kapandığı yerden açılması, aynı anda birden fazla kopyasının çalışabilmesi, görev yöneticisinde görünüp görünmemesi, güncellenme sıklığı ve program penceresinin genişliği gibi ayarları yapabilirsiniz.

Builtins (Gömülüler) elemanının yanındaki oka tıklayarak, bu menü elemanının alt menüsünü görebileceksiniz. Bu menüde, gkrellm programı ile birlikte gelen ve herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymayan özellikler sıralanmış olacak. Herhangi birini seçerek o özelliğin kendi ayar ekranını açabilecek, ve bu ayar ekranından özelliği aktifleştip durdurabilecek ve çeşitli ayarlamalarını yapabileceksiniz.

Menünün bir sonraki elemanı olan Plugins (Eklentiler)'in üzerini tıklayınca, pencerenin sağ tarafında yüklü olan eklentilerin bir listesi görünecek ve istediğiniz eklentinin yanına tik koyarak o eklentiyi aktifleştirebileceksiniz. Plugins kelimesinin yanında bulunan oka tıklayarak da, bu elemana ait alt menüyü görebilirsiniz. Bu alt menüde, aktifleştirilmiş her eklenti için farklı bir menü girdisi olacak. Bunlara tıklayarak da, her eklentinin ayarlarını kendi ayar ekranından yapabileceksiniz.

Menünün diğer bir elemanı ile de program ekranının tema(Theme)sını değiştirebileceksiniz. Program ile birlikte halihazırda 5 farklı tema gelse de, ben bu temalar arasında herhangi bir fark gördüğümü söyleyemeyeceğim :)

Programı kapatmak için ise, program penceresinde boş bulduğunuz bir yere sağ tıklayıp açılan menüde Quit (Çıkış)'i tıklamanız gerekiyor.

Başta biraz anlamsız gelse de, gkrellm programı, kullandıkça kendini sevdiriyor ve zamanla vazgeçilmez bir alışkanlık haline geliyor. Deneyin, siz de seveceksiniz :)

Güzel bir mart ayı dileklerimle :)

Kaynaklar: