Birçok kişinin Linux kullanmaya başlamamasının en önemli sebeplerinden biridir, Msn Messenger’i Linux’da kullanamayacaklarını düşünmeleri. Ne güzel bir durumdur ki, yanılıyorlar :) aMSN, Gaim, Kopete gibi, Linux’da kullanılan ve Msn Messenger’a bağlanmamızı sağlayan birkaç program mevcut, ben de şimdi gaim hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım sizlere.
Gaim hakkında söylemek istediğim ilk şey, ICQ, MSN, Yahoo! gibi birçok anında mesajlaşma programlarını desteklemesi, ve bağlı olduğunuz bütün hesaplarınızdaki arkadaşlarınızı, isterseniz aynı isterseniz farklı listelerde size gösterebilmesi. Gaim, birçok Linux sürümüyle birlikte gelmekte, böylece bizi kurulum derdinden kurtarmaktadır. Programı çalıştırdığınız zaman, sizden hesap(account) eklemenizi isteyecektir. Bunu yaparken, şifrenizi hatırlamasını, yeni mail aldığınız zaman size haber vermesini, avatarınızı göstermesini, veya bu saydıklarımı yapmamasını seçebilirsiniz.
Bağlandıktan sonra, “Araçlar(Tools)” menüsünün “Seçenekler(Preferences)” kısmından, hoşunuza gidecek birkaç ayar yapabilirsiniz. Meselâ ben, konuştuğum bütün kişileri aynı pencerenin farklı tabları halinde görmekten çok memnun oluyorum. Aynı pencerede gösterilecek kişi sayısını programın kullanıcıya sorması, ve hatta programın genel olarak, kullanıcıya yönelik şekil değiştirebilmesi, daha büyük bir kitleye hitap etmesini sağlıyor.
Msn Messenger’da gelen her yeni bir iletide çikan sesin de, diğer sesli ve görüntülü uyarılar gibi kullanıcının seçimine bırakılmış olması, gaim’i daha da kullanılır kılıyor. Ayrıca pencere simge durumunda iken, kaç yeni iletinin alındığını simgesinde göstermesi, yine hoş bir özellik. Sesli uyarı demişken, birinin size ileti göndermesi ve ilk kez ileti göndermesi ayrı ayrı yorumlanmış Gaim’de. Böylece ikisine farklı uyarılar verebilir, veya birini açıp diğerini kapatabilirsiniz. Ve bir de, niye konduğunu anlamadığım, ama iyi ki diğer bütün ayarlar gibi kullanıcının onayına bırakılan, siz ileti attığınızda ses veren sesli uyarısı da var.
Peki bazı arkadaşlarınızın sürekli değiştirdikleri, bayaği uzun bulduğunuz veya hoşunuza gitmeyen nicklerinden bıktınız mi? Ya da, kendinize özel kelimlerle ifade etmek istediğiniz insanlar mı var? Gaim, kişi listenizdeki insanlara alias(takma isim) verme hakkını da taniyor size. Ayrica dilerseniz, oturum açmış olmayan kişilerin listede görünmesini engelleyebilir, böylece kalabalık listelerde aradığınız arkadasınızı daha rahat bulabilirsiniz. Hatta boş grupları dahi saklayabilirsiniz. Bunun dışında programın, konusmalarınızı saklamasını sağlayabilir, böylece eski konuşmalarınıza dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Bu kadar güzel özellikten sonra, eksik gördüğüm noktaları da söylemem gerekiyor değil mi? Eski sürümlerinde kişisel iletilerin görülmemesi ve kişisel ileti yazılamaması, yeni sürümunde çözülmüş, artık Gaim kullananlar da kişisel iletileri görebiliyor. Ayrıca Gaim’in sesli ve görüntülü konuşmaları desteklememesi de önemli bir eksiklik. Her ne kadar, Linux altinda sesli ve görüntülü iletişimi sağlayan başka programlar olsa da, Gaim’in de en kısa zamanda bu eksikliğini gidereceğini temenni ediyorum.
Not - Pidgin
Yazımızın yayınlandığı tarihten sonra, gaim programının adı, "pidgin" olarak değişmiştir. Nedeni, AOL'in AIM isimli anında mesajlaşma programına olan isim benzerliğinden kaynaklanan lisans problemleridir. Daha detaylı bilgi için Pidgin ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz..