Merhaba sevgili e-bergi okurları! Bu ay sizlere, ülkemizde henüz pek yaygınaşmamış olsa da, son zamanlarda internetin gözde sitelerinden biri haline gelen Formspring'den bahsedeceğim.

Nedir Bu Formspring?

Formspring aslında Formspring değildi. :) İlk kurulduğunda adı Formstack idi ve amacı bugünkünden farklıydı. 2006 yılında Formstack denen site, parasını veren herkese web sitelerinde kullanılacak türden form şablonları sağlıyordu. Kasım 2009'da Formstack yan proje olarak "Formspring" diye bir şeye başladı. Sonra bu yan proje çok tutunca Formstack'i kimse bilmez oldu. Neyse, konumuz Formstack değil.

Sitenin olayı basitçe şu: siteye kayıt oluyorsunuz, insanlar size soru soruyor, siz de cevaplıyorsunuz. Sonra bu 'soru-cevap'lardan istediklerinizi yayınlıyorsunuz.

İlk anda bu fikir kulağa pek de ilginç gelmiyor. Peki nasıl oluyor da bu basit fikir bir internet fenomeni haline geliyor?

Neden Bu Kadar Ünlü Oldu?

İlk olarak, siteye üye olmak kolay. Birkaç saniye içine üyelik işlemini tamamlayabiliyorsunuz. Daha da kolaylaştırıcı bir eklenti olarak Facebook, Twitter gibi sitelerde kullandığınız hesaplarınızı bu siteyle birleştirebiliyorsunuz.

Formspring'in ününün en öne çıkan sebeplerinden biri sitenin basit bir fonksiyonu: soru soran kişi adını gizleyip sorabiliyor. İlla ki kullanıcı adınızla soracaksanız bile kullanıcı adınızı istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz; böylece kimse sorduğunuz soru yüzünden sizi suçlayamıyor. Anonimliğin verdiği bu arsızlık ile aklınıza gelen her şeyi sorabiliyorsunuz.

Aslında işin sıkıntısı da burada başlıyor. Bizim memlekette pek de ciddiye alınmayan, sanal ortamdaki “Şşt, artiz misin lan sen?” veya “Bence birbirinize hiç yakışmıyorsunuz.” ifadelerinden ileri gitmeyen anonim mesajlar ecnebi memleketlerde, özellikle Amerika'da, genç neslin yeni takıntısı haline gelmiş durumda. Bir sürü tehdit, buraya yazamayacağım cinsel içerikli hakaretler, “Git kendini öldür sen, dünya sensiz daha iyi bir yer.” gibi yorumlar... Millet bunlara kafayı takıyor ve cidden bunalımlara giriyor. Formspring'le ilişkilendirilen intihar vakaları bile var. Formspring ülkemizde henüz ortaokul-lise seviyesine inemediği için yurtdışında olan bu ciddi vakalara burada pek rastlamıyoruz ; ama görülen o ki Avrupa ve Amerika'da ruhsal durumları karmaşık ergenler arasına yerleşmeyi çoktan başarmış. İnternet kapsamında bir hayli sevilen “kişiye özel internet sitesi” olgusunu farklı bir açıdan ele alabildiği için kısa sürede adından söz ettirmeyi başaran Formspring, Türkiye'ye de Facebook gibi yerleştiği zaman toplumumuzda yeni bir sosyal pencere açılacağa benziyor. Olacakları hep birlikte izleyip göreceğiz.

Kaynaklar