Merhaba değerli e-bergi okuyucuları! İlk yazımda, mini minnacık ama gerçekten göz ve uyku sağlığınız için önemli olan F.lux adındaki program hakkında kısa bir inceleme yazacağım. Çiçeği burnunda bir yazar olarak, yaptığım veya yapacağım herhangi bir hatadan dolayı hepinizden özür dileyerek, lafı fazla uzatmadan konuma geçiyorum.
Çoğumuzun bildiği üzere ekran başında otururken, ekran parlaklığı ile ne kadar oynasak da bir yerden sonra gözlerimiz acımaya ve ağrımaya başlar ve bu ister istemez çalışırken verimimizi düşürür. Özellikle, gece geç saatlerde çok daha etkili olan monitör ışığı gerçekten insanı rahatsız eder. Öte yandan, gece bilgisayar kullanmanın diğer bir kötü yanı ise monitör ışığının beyninizdeki melatonin üretimine engel olmasıdır. Yani, eğer siz de gece geç saatlere kadar ekran başında iseniz uykuya dalmakta güçlük çekmeniz muhtemel. Özellikle bilgisayar mühendislerinin veya bilgisayarlarla gerçekten fazla vakit geçiren insanların kullanması gereken bu program, kısaca biyolojik saatimizi korumaya yardımcı oluyor diyebiliriz. Bunun için sadece F.lux’a nerede yaşadığınızı söylemeniz bir de kendinize göre gündüz ve gece için aydınlatma ayarınızı yapmanız yeterli.
F.lux adındaki bu küçücük programcığın yaptığı tek şey aslında gün içinde güneş ışığına göre ekran ayarlarınızla oynamak. Öğle saatlerinde ekranınızda farkedilebilir pek bir değişme olmasa da, güneş batarken ekranınız yavaş yavaş sarımtırak bir renk almaya başlıyor. Ama merak etmeyin, ilk başta garipseyeceğiniz bu sarımtırak renge alıştıktan sonra bir daha bu programı bırakamayacaksınız.
Programın Mac ve Linux versiyonları da mevcut. Eğer sizin de sisteminiz Ubuntu ise şu adımları izleyerek bilgisayarınıza bu programı yükleyebilirsiniz:
- İlk önce https://secure.herf.org/flux/xflux.tgz adresindeki .tgz uzantılı dosyayı indirin.
- xflux.tgz içindeki dosyaları çıkartın.
- Terminal’de şu satırı kullanarak dosyayı taşıyın: “sudo mv /home/(kullanıcı adı)/Desktop/xflux /usr/bin”
- Sonra, “http://stereopsis.com/flux/map.html” adresinden yaşadığınız yerin koordinatlarını bulun. (bkz. ODTÜ için 39.886028, 32.779514)
- Son olarak, yine terminalden “xflux -1 koordinat1, koordinat2” satırını çalıştırın. Örneğin ODTÜ için;” xflux -1 39.886028, 32.779514 “.
Sloganı, “Bilgisayarınız için daha iyi aydınlatma (Better lightning…for your computer) olan bu programcığı, http://stereopsis.com/flux/ adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Deneyin! Gözleriniz bu programı sevecek! :)