Hiç başkan ya da başbakan olmak istediniz mi? Ülkeyi yönetirken sizin daha iyi bir iş çıkarabileceğinizi düşündünüz mü? O zaman Democracy 3 tam sizin ihtiyacınız olan oyun.
Democracy 3, 2013 yılında Positech Games tarafından geliştirilmiş bir hükümet simülasyonu oyunudur. Oyuncular oyuna seçtikleri ülkenin başkanı veya başbakanı olarak başlar. Oyuncu, seçtiği ülkede çeşitli politikalar uygulayarak, yeni modelleri ülkede devreye sokarak veya var olan metodları değiştirerek ülkeyi yönetmeye çalışır. Ayrıca oyuncunun bir bakanlar kurulu vardır ve bu bakanlar kurulundaki bakanları istediği gibi değiştirebilir, tabi bu belli bir ücrete mal olur. Uygulanan bu politikalar vergi, ekonomi, refah, azınlıklar, ulaşım, hukuk ve düzen gibi birçok alanı etkiler; tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi. Diğer bir yandan oyuncular ekranda bir anda beliren durumlarla da başa çıkmak zorundadır.
Bana göre oyunu diğer strateji oyunlarından ayıran en büyük özelliği eşsiz arayüzü. Göz yormayan basit bir ekran üzerindeki simgelerin üzerine geliyorsunuz ve üstüne geldiğiniz simge oyundaki hangi bileşenlerden hangi etkenlerden etkileniyor rahatlıkla görebiliyorsunuz. İlk başta karmaşık görünen bu sisteme gittikçe alışıyor ve aslında oyunun ne kadar kullanıcı dostu, kullanımı kolay bir arayüze sahip olduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse aşağıdaki resimde oyundaki hemen hemen her şeyden etkilenen GDP yani Gross Domestic Product, bizdeki adıyla Gayri Safi Millî Hasılayı etkileyen etkenleri görebiliriz.
Peki oyunun asıl amacı ne diye sorarsanız, çok basit. Aynı gerçek hayattaki bir başkan veya başbakanın amacını taşıyor, yeniden seçilebilmek. 4-5 yıllık periyotlarla olan seçimlerde yeniden seçilmeye çalışıyorsunuz ve tabii ki bunun için seçmen kitlenizi ikna ve mutlu etmek zorundasınız. Fakat dikkat edin; bu yolda bazı grupları kızdırıp suikaste de kurban gidebilirsiniz. Kapitalistler sizi profesyonel bir katil tutarak öldürtebilir veya çeşitli dini gruplar "din elden gidiyor" kaygısıyla sizi vahşice katledebilir. Fakat isterseniz oyun ayarlarından suikasti kapatabilirsiniz çünkü bazen sinir bozucu olabiliyor mütemadiyen suikaste uğramak.
Seçmen simülasyonu da bir önceki oyuna göre çok daha iyileştirilmiş. Seçmenler, gerçek hayattaki gibi birden fazla seçmen grubuna üye; mesela bir sigara ve alkol kullanıcısı aynı zamanda dindar seçmen grubunda olabiliyor. Dahası gerçek hayattaki gibi birçok olay, karar, uygulanan politika ve kanunlar, vergi oranları seçmenin sizi bir sonraki seçimde seçip seçmemesini de etkiliyor. Kısacası kendinizi seçmene sevdirmek zorundasınız ve oyunun zorluğu, şu an bir tane muhalefet parti olduğu için sizden kaçan seçmenlerin oraya gitmesi sonucu bu partinin yüksek ihtimalle seçilmesinden kaynaklanıyor. Mesela normal hayatta çeşitli grupları görmezden gelebilirken burada o gruplar birikiyor ve seçimi kaybetmenize neden olabiliyor. Seçim anketleri ile gerçek seçim değişiklik gösterebildiği için seçim anketlerinde %55-60 almaya bakarsanız seçilmeniz daha kesin olur.
Oyunu ilk kez oynayacaklara önerilerim:
Kanada olarak başlayın çünkü gerek refah seviyesi gerek milli gelir olarak diğer ülkelere göre oynaması daha kolay bir ülke.
Assassination yani suikasti ayarlardan kapatın ilk başta, çünkü oyun ortasında öldürülmek sizin için sinir bozucu olabilir.
Tutorial'ı geçtikten sonra her şeyi kurcalayın. İlk oyunda seçilemezseniz de önemli değil, farklı politikaları, yasaları uygulamaya koyun; etkilerini gözlemleyin.
Tadını çıkarın.
Özetle kesinlikle denenmesi gereken bir oyun. Hele stratejiyi seviyorsanız kaçırmayın; pişman olacağınızı sanmıyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.