Merhaba! Bu yılın ilk sayısı ve ilk röportajıyla karşınızdayız. Bu ay sizler için kısa zaman önce en başarılı Twitter uygulamaları arasında adını sıkça duymaya başladığımız Branch'in kurucularından Cemre Güngör'le sohbet ettik. Kendisine ODTÜ'de başlayan serüveni boyunca edindiği tecrübeleri ve en çok da Branch'i sorduk.

M.Ç: İlk olarak, Branch nasıl doğdu? Ne gibi bir ihtiyaca/isteğe karşılık olsun istediniz?

C.G: Branch ilk olarak 'online panel tartışması' formatında doğdu. Belirli konularda uzman kişileri sitemizdeki tartışmalara davet ediyorduk. İlk başladığımız aylarda, hem konuları hem de konuşmacıları biz seçiyorduk.

Fikrin çıkış noktası bu uzman kişilerin Twitter'da karşılıklı atışmalarını okumaktı sanırım. Bildiğin gibi Twitter karşılıklı konuşmak için iyi bir ortam değil. Acaba bu kişilere gürültü olmadan konuşabilecekleri bir ortam sağlasak, nasıl sohbetler ortaya çıkar diye düşündük.

M.Ç: Fikir tamamı, hiç değilse çoğu, kafanızda şekillendiğinde mi başladınız Branch'i geliştirmeye; yoksa çoğu geliştirdikçe mi netleşti?

C.G: Başladığımız nokta ile geldiğimiz nokta oldukça farklı aslında. Zaman geçtikçe projenin 'elit tartışma' kısmının önemi azaldı ve herkesin farklı amaçlar için kullanabileceği bir platform yapmaya yöneldik (Twitter gibi).

M.Ç: Branch'i geliştirirken ne gibi bir metod izlediniz? Herhangi bir yazılım geliştirme metodolojisine bağlı kaldınız mı?

C.G: Test-driven metodolojisini kullanıyoruz. Siteyi her deploy etmeden önce, otomatik olarak bu testler çalışıyor ve ancak testler geçer ise siteyi güncelleyebiliyoruz. Bunun yanında değişik birçok proje yönetim aracı denedik ve Pivotal Tracker'ı kullanmaya karar verdik.

M.Ç: Branch'i geliştiren ekipte kimler var tam olarak?

C.G: Takımımızda 4 mühendis, 2 tasarımcı (benimle birlikte), bir ürün yöneticisi, ve bir kullanıcı ilişkileri ve içerik ile ilgilenen kişi var. Uygulamanın web sitesinden bu kişilerin daha ayrıntılı bilgilerine ulaşmanız mümkün.

M.Ç: Branch'in yayılmasını nasıl sağladınız? Tanıtım için izlediğiniz bir stratejiniz var mı(ydı)?

C.G: Açıldığımız gün birçok blog yazarına ve basın organına önceden haber verdik, ayrıca bizi Beta'dayken kullanan kullanıcılarımız haberi Tweet attılar.

M.Ç: Geliştirme, çoğu yazılım için sürekli bir süreç. Branch için şu an yaptığınız, yapmayı planladığınız neler var?

C.G: Ağustos ayında Beta'ya girdiğimizden beri birçok fikir denedik. Bu yıl onları tekrardan gözden geçirip basitleştirmeyi planlıyoruz.

M.Ç: Biraz da bilgisayar bilimi/mühendisliği eğitimi konusunda görüşlerinizi sormak istiyorum. ODTÜ'den mezunsunuz bildiğim kadarıyla. Türkiye özelinde ve dünyada genel olarak bilgisayar bilimi eğitimi üzerine görüşleriniz neler? Sizce müfredatta ne gibi değişiklikler yapılabilir? Sektörde çalışacak öğrenciler kendilerini hangi alanlarda hazırlamalılar?

C.G: ODTÜ'de aldığız eğitimin kalitesi çok yüksek ve öğrenciler çok yetenekliler. Yurtdışında çalışırken İngilizce yazılı iletişim kurabilmek çok önemli, bu yüzden bölümün öğrencilere bu konuda daha fazla pratik sağlaması yararlı olacaktır.

M.Ç: Uygulama geliştiren, geliştirmek isteyen pek çok kişi de dergimizi okuyanlar arasında. Onlara önerebileceğiniz, onları hakkında uyarmak istediğiniz en önemli noktalar neler?

C.G: Yurtdışında staj veya değişim yapmaları. Herkes böyle bir deneyimden kişisel gelişim açısından olumlu olarak faydalanıyor.

Daha Fazla Bilgi İçin