Son zamanlarda çıkan pek çok dağıtım, grub önyükleyicisiyle geliyor. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı grub uçtuğunda onu kurtarmanız gerekebilir. [[ Bu uçmanın sebepleri olarak, size sormadan kendisini doğrudan MBR'ye yazan işletim sistemlerinden kurmanız gösterilebilir ;) ]]
Çözüm olarak; bir çalışan CD (live CD) ile bilgisayarınızı açın. Bu çalışan CD'nin içinden komut satırını açın ve root yetkilerini alın. "su -" yazmanız yeterli olacaktır büyük ihtimalle. Daha sonra da "grub" komutunu çalıştın. Şimdi sizden bir şeyler yazmanızı bekliyor ( "grub> " yazısından bunu anlayabilirsiniz. )
İşi yapmadan önce ufak bir şey bilmeniz gerekiyor. Grub diskleri isimlendirmek için Linux dosya yapısından farklı bir yol izler. Disklerin takılı olduğu IDE kanalları, master/slave ayarlarına bakmaz. Takılı olduğu sıraya bakar ve de saymaya sıfırdan başlar. İlk diskiniz (hd0), ilk diskin ilk bölümü (hd0,0) olarak adlandırılır. İkinci diskiniz (hd1), ikinci diskin 5. bölümü (hd1,4) adındadır. Çok fazla kafanızı karıştırmaya gerek yok, "(hd" yazıp <Tab> tuşuna bastığınızda grub sizin için gerisini tamamlamaya çalışacaktır, tamamlayamıyorsa da bir liste çıkarıp size yol gösterecektir. Zaten büyük ihtimalle Linux'unuz ilk diske kuruludur, /dev/hda5 gibi bir yere, ve de "/boot" dizini için ayrı bir bölümünüz yoktur. Kurarken bunları seçmiştiniz ama devam etmeden önce bilmeniz lazım, "fdisk -l" işinizi görebilir. Çıkan listede diskinizin genel yapısı yer alır, orada Linux'un kurulu olduğu bölümün adını ve de "/boot" bölümünüz olup olmadığını hatırlayın. Boot için ayrı bölümünüz yoksa, "/boot" dizininiz Linux'un asıl kurulu olduğu yerdedir.
Grub komut satırına "/boot" dizininizin bulunduğu disk bölümünü belirteceğiz. ( örnek; Linux'un /dev/hda5'te kurulu olduğu ve ayrı boot bölümü bulunmayan bir sistem için.)
grub> root (hd0,4)
grub> setup (hd0)
grub> quit
Bilgisayarın açılması için gereken dosyaları(/boot dizini) nerede bulacağını bildirdik. Onları ilk diskin MBR kısmına yazmasını söyledik, ve grub'dan çıktık.
Bu kadar :) CD'yi çıkartıp bilgisayarı yeniden başlattığınızda grub menüsünün görünmesi lazım.